Για τον ναό

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Δεν ξέρω γιατί αλλά με ενοχλεί -ίσως υπερβολικά- έντονα η ανέγερση του καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία.

* Και το εκνευριστικό είναι πως, απ’ όλα, το λιγότερο που μ’ ενοχλεί είναι το αρχιτεκτονικό σχέδιο!

* Πώς γίνεται; Να, παίρνεις μια σειρά από άλλους λόγους, όπως οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τον ναό, και ξεχνάς όλα τ’ άλλα.

* Παράδειγμα: “Έχουμε δημοκρατία. Μέσα στις τόσες εκατοντάδες χιλιάδες που έχει η Λευκωσία αν βρεθούν και πέντε δέκα να καταφερθούν εναντίον του καθεδρικού ναού, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και αντίδραση. Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν” που δήλωσε στον “Πολίτη” ερωτώμενος σχετικά με τις αντιδράσεις.

* Ή “η διοικούσα Εκκλησία θα αποφασίσει αν χρειάζεται ή όχι καθεδρικός ναός. Δεν θα το αποφασίσει ο λαός” που δήλωσε σε συνέντευξή του στον συνάδελφο Θανάση Φωτίου του “Φιλελευθέρου”.

* Με ενοχλεί και ο τρόπος με τον οποίο σιγά-σιγά όλοι τάχθηκαν υπέρ της απόφασης ανέγερσης του ναού, ενώ ήταν προηγουμένως κατά. Ξεχωρίζει το παράδειγμα του τότε δημοτικού συμβούλου Νίκου Νουρή, που ήταν παράλληλα και υπέρ και κατά. Ω ναι.

* Βλέπετε ο κύριος Νουρής είχε δυο-τρεις πεντέξι ιδιότητες: εκτός από φαρμακοποιός που είναι ο άνθρωπος, ήταν τότε αρχηγός της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας. Ήταν επίσης πρόεδρος της περίφημης, ανεπανάληπτης και βαρύνουσας σημασίας “Επιτροπής Άσκησης Αισθητικού Ελέγχου”. Ήταν επίσης πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας. Πολυτάλαντος, ασυζητητί.

* Ο κ. Νουρής, λοιπόν, φόρεσε το καπέλο του προέδρου της Επιτροπής Άσκησης Αισθητικού Ελέγχου -στην οποία προφανώς κανείς δεν δίνει σημασία και γραμμένη την έχει- και είπε ένα βροντερό ΟΧΙ στον ναό. Έπειτα φόρεσε το καπέλο του προέδρου της Πολεοδομικής Επιτροπής και είπε ΝΑΙ. Και επικύρωσε το ΝΑΙ ως δημοτικός σύμβουλος.

* Ύστερα είναι και το αίσθημα της αδικίας αδελφέ: Έναν όροφο δικαιούται να χτίσει ιδιώτης στην εντός των τειχών παλιά Λευκωσία, που είναι “ειδικού χαρακτήρα” μπουρδέλο.

* Ιδιώτης, θα μου πείτε. Η Αρχιεπισκοπή, όμως;

* Και το άλλο; Δεν χωράει ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη, λέει. Επτά εκκλησίες λειτουργούν στην εντός των τειχών πόλη που είναι και μισή -μετά συγχωρέσεως- και την περπατάς με τα πόδια σε 20 λεπτάκια. Δεν χωράνε εφτά εκκλησίες το ποίμνιο;

* Και όταν χτίζεται ναός χωρητικότητας 800 ατόμων, με πάρκινγκ για 150 αυτοκίνητα, οι υπόλοιποι πού θα σταθμεύουν; Επειδή στον συγκεκριμένο χώρο μιλάμε για σοκάκια.

* Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος μου φόβος είναι κάθε φορά που θα περνάω από τον ναό -που θα γίνει και θα τον λουστούμε- να μην με πιάνει ανατριχίλα καθώς περνάω από το νεόδμητο βιβλιοπωλείο της Αρχιεπισκοπής, με τα χρυσά θυμιατά στις βιτρίνες και τα μαγνητάκια με τους αγίους.

* Πώς άφησες να γίνει κάτι τέτοιο Κωνσταντίνε; [ένας είναι ο Κωνσταντίνος]

You May Also Like

Ο λαγός και η χελώνα

Υπόμνημα για να σταλεί –μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας ...

Money – [bit.ly/1bZACgn]

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Κραυγή αγωνίας για τη σχολή του Στας Παράσκου στη ...

Φικρέτ Ντεμίραγ: Kokler ve Topraklar*

Ο Φικρέτ Ντεμίραγ [1940-2010] θεωρείται ο σημαντικότερος Τ/Κύπριος ποιητής αλλά αν θέλουμε να είμαστε ...

Περιμένοντας τον νεκρό

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Η αγωνία για το ποιος είναι ο νεκρός της ...

Ασφαλές καταφύγιο έργων τέχνης το Λονδίνο;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με πρωτοβουλία του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, την ενεργό ...

Τα λεφτά των τεχνών

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ιδιωτικών θεατρικών ομάδων ο Θεατρικός ...

X