Η ζωή είναι μικρή για δηλώσεις

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

“Γιατί περιπλέκετε τα πράματα; Γιατί σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο της μοναδικής ζωής που έχετε ακούγοντας ανακοινώσεις κομμάτων;” έγραψε ένας φίλος σε ακόμα μία ανούσια συζήτηση για πολιτικά στο facebook.

Η αλήθεια είναι πως, εν μέρει, ο φίλος τρόλαρε. Αντιλαμβάνεται τη σημασία του πολιτικού διαλόγου, όμως ήθελε να τσιγκλήσει λίγο τη σοβαροφάνεια με την οποία οι εμπλεκόμενοι αναλύαμε τις θέσεις των κομμάτων στο παντελώς ανύπαρκτο θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου. Δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί τη συζήτηση, πέρα από ένα δημοσίευμα για το πόσοι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο. Τα κόμματα που φώναζαν δεν πρότειναν απολύτως τίποτα νέο για επίλυση του προβλήματος. Το κυβερνών κόμμα έμεινε στο “πείτε μας τι κάνατε εσείς όταν ήσασταν στην κυβέρνηση”. Και κανένας δεν μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αερομεταφορές.

Με ποια δικαιοδοσία, αλήθεια, τα κόμματα θεωρούν πως εκπροσωπούν τον μέσο πολίτη όταν αντιδρούν, καταδικάζουν, υποδεικνύουν, διερωτώνται και άλλα δημοσιογραφικά κλισέ; Πόσοι ασχολούνται πραγματικά με την ουσία των λεγόμενών τους και πόσοι έχουν επιλέξει απλώς μια ομάδα με την οποία ταυτίζονται ό,τι και να πει ο δικός τους;

Η ζωή είναι μικρή για να ασχολούμαστε με την κάθε λέξη των ανακοινώσεων των κομμάτων. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι επαγγελματίες πολιτικοί και ίσως πρέπει να τους το δείξουμε και οι δημοσιογράφοι. Ότι από τις 500 λέξεις που θα γράψουν για να κατακεραυνώσουν, οι 100, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα διαβαστούν, θα ακουστούν στα κανάλια ή θα καταλήξουν σε κάποια στήλη της εφημερίδας. Γιατί και η δική τους ζωή είναι πολύ μικρή για να αναλώνονται στη δήλωση και όχι στην πράξη.

You May Also Like

Το τελευταίο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο εγκέφαλός μας έχει εκπαιδευτεί από την κουλτούρα της αφήγησης, ...

Η πούγκα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν ανακαλύψαμε τώρα τη διαφθορά. Άρα, γιατί τώρα αντιδρούμε [όσο ...

Μνημόνιο ή πρέζα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Από τη μία πλευρά ενός κάλαθου κάπου στη Λήδρας, το ...

Σσιου τζαι καλά

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Η είδηση πως όπου να ‘ναι φκαίννουμε ‘που το μνημόνιον ...

Κουλτούρα σε [Ε]

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν στο πλατό καθημερινής lifestyle εκπομπής ξέσπασε τηλεφωνική αντιπαράθεση για ...

Η ΕΡΤ του μέλλοντός μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τώρα δηλαδή πάει η ΕΡΤ; Το κανάλι που στην Κύπρο ...

X