So long Marianne: Απεβίωσε η «μούσα» του Λέοναρντ Κοέν

Μια συγκινητική επιστολή προς τη μούσα του, Marianne Ihlen, έγραψε ο σπουδαίος τραγουδοποιός Λέονταρντ Κοέν αποχαιρετώντας την λίγο προτού η ίδια φύγει από τη ζωή στις 29 Ιουλίου.

Η Marianne Ihlen, η γυναίκα που ενέπνευσε τον Κοέν να γράψει τα τραγούδια So Long Marianne και Bird on a wire, απεβίωσε στο σπίτι της στη Νορβηγία σε ηλικία 81 ετών. Οι δύο τους είχαν γνωριστεί το 1960 στην Ύδρα, όπου ο ίδιος βρισκόταν για διακοπές και εκείνη με το νεογέννητο παιδί της. Την κάλεσε να ζήσει μαζί τους και έγιναν ζευγάρι. Παρέμειναν μαζί για επτά -έντονα- χρόνια.
Με τον Λέοναρντ Κοέν επικοινώνησε ο στενός φίλος της Marianne, ντοκιμαντερίστας Jan Christian Mollestad ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας της και τον επικείμενο θάνατό της. Δύο ώρες αργότερα, ο Κοέν ανταποκρίθηκε με ένα συγκινητικό γράμμα προς την ίδια το οποίο της διάβασε ο Mollestad.

Ο ίδιος αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής στο ραδιόφωνο CBC Radio:

«Έγραφε: Λοιπόν, Μάριαν, φτάσαμε σ΄ αυτό το σημείο που είμαστε πραγματικά τόσο μεγάλοι και τα σώματά μας καταρρέουν και νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Να ξέρεις πως είμαι τόσο κοντά πίσω σου, που αν απλώσεις το χέρι σου, νομίζω πως μπορείς να φτάσεις το δικό μου. Και ξέρεις πως πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά και τη σοφία σου. Δεν χρειάζεται να πω τίποτ΄ άλλο γι΄ αυτό γιατί το ξέρεις. Όμως τώρα, θέλω να σου ευχηθώ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Ατέλειωτη αγάπη, θα σε δω στο τέλος του δρόμου…».

Σύμφωνα με τον Mollestad, η Marianne άπλωσε το χέρι της όταν εκείνος διάβασε τις γραμμές «αν απλώσεις το χέρι σου…». Δύο μέρες μετά, η Μarianne έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε. Τότε ο στενός της φίλος έγραψε ο ίδιος μια επιστολή στον Κοέν, πληροφορώντας τον: «Στις τελευταίες στιγμές της, της σιγοτραγουδούσα το «Bird on a Wire» διότι αυτό ήταν το τραγούδι με το οποίο ένιωθε πιο κοντά. Κι όταν εξέπνευσε, τη φιλήσαμε και ψιθυρίσαμε τα λόγια σου, So Long Marianne».

mar2 mar5 mar4 mar7

 

ΠΗΓΗ: THE ROLLING STONE

You May Also Like

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο «Φυτώριο»

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών [residency] του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών [ΕΙ.ΚΑ] και ...

Revisit Cyprus : το κυπριακό περίπτερο στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

+ Η κυπριακή πρόταση [την οποία παρουσιάσαμε ενωρίτερα [www.parathyro.com/?p=12495] έχει γενικό τίτλο “Revisit” και ...

Τελευταίο αντίο σήμερα στον Νίκο Θέμελη

Ο λογοτέχνης, ο πολιτικός, ο στοχαστής Νίκος Θέμελης σίγασε το απόγευμα του Σαββάτου, σε ...

Ρεκόρ | 58.775 ευρώ για έργο του Διαμαντή

Στο ποσό των 178 χιλιάδων ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της 11ης δημοπρασίας του οίκου ...

Μέρα Γνωριμίας στο UCLan Cyprus

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus σε προσκαλεί στη Μέρα Γνωριμίας, την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, ...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ | Ελ Πέπε : Σε μια κοινωνία με εντάσεις ο καλός πολιτικός πρέπει να κρατάει ισορροπία

Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα («Ελ Πέπε»), μιλάει στον Νίνο Φένεκ Μικελίδη ...

X