Έναρξη σεζόν στον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Με ένα αφιέρωμα στο γαλλικό σινεμά επαναδραστηριοποιείται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου. Με μόνιμη πια έδρα το Σινέ Στούντιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα, ο όμιλος ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ταινίες από το διεθνή χώρο της 7ης Τέχνης, αποφεύγοντας συνειδητά το εμπορικό σινεμά και εστιάζοντας στην παραγωγή ταινιών… μακριά από το Χόλιγουντ.

Ο ΟΦΚ σηκώνει αυλαία στις 28 Σεπτεμβρίου με τη γαλλική ταινία «Το κορίτσι της επανάστασης» της 14ης Ιουλίου και θα συνεχίσει με ταινίες από την Κίνα και την Ιταλία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Εβδομάδα γαλλικού σινεμά

Με πέντε ταινίες γαλλικής παραγωγής ξεκινά τη σεζόν 2016-17 ο ΟΦΚ. Η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο το οποίο καλεί το κοινό στο Σινέ Στούντιο για να δει ταινίες με ελεύθερη είσοδο.

Η αρχή θα γίνει με την ταινία La Fille Du 14 Juillet, παραγωγής 2013. Στο Παρίσι έχει αφόρητη ζέστη και λίγο πριν από τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, ο Hector γνωρίζει την Truquette. Θέλοντας να τη σαγηνεύσει, την προσκαλεί σε ταξίδι αναψυχής με έναν φίλο του και μια φίλη της, αλλά τα σχέδιά τους χαλάνε καθώς η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει να μειώσει τις καλοκαιρινές διακοπές κατά έναν μήνα λόγω οικονομικής κρίσης…

Θα ακολουθήσουν οι ταινίες:

  • 9 Mois Ferme (Εγκυμοσύνη… υψηλού κινδύνου, 2013) με πρωταγωνίστρια την εργένισσα δικαστικό Αριάν, η οποία μαθαίνει ότι είναι έγκυος και δη από έναν εγκληματία που έχει καταδικαστεί… (προβολή στις 30 Σεπτ.)

  • Quai d’ Orsay (Ο Γάλλος Υπουργός, 2013) που εστιάζει στον υπουργό Εξωτερικών, έναν νεαρό, φιλόδοξο άντρα, που συχνά εκφράζεται με παράδοξους τρόπους. Το ταλαίπωρο προσωπικό του έχει επιβαρυνθεί με την υποχρέωση να καθαρίζει τις «ατασθαλίες» του, ενώ ο κειμενογράφος του σηκώνει το βαρύ φορτίο να συμμαζεύει όλα τα ακατανόητα που βγαίνουν από το στόμα του. (προβολή στις 2 Οκτ.)

  • Mobile Home, 2013, μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Simon που εγκαταλείπει τη ζωή του στην πόλη για να επιστρέψει στο χωριό του. Εκεί βρίσκει ξανά τον παιδικό του φίλο και μαζί αποφασίζουν να κυνηγήσουν το εφηβικό τους όνειρο για ένα περιπετειώδες ταξίδι. (προβολή στις 3 Οκτ.)

  • Lulu Femme Nue (Λουλού, 2014): Μετά από μια συνέντευξη για δουλειά που πηγαίνει στραβά, η Lulu αποφασίζει να μην γυρίσει στο σπίτι και φεύγει αφήνοντας πίσω τον σύζυγο και τα τρία της παιδιά. Τρεις συναντήσεις θα τη βοηθήσουν να ξαναβρεί μια παλιά γνώριμο με την οποία είχε χαθεί: τον εαυτό της. (προβολή στις 5 Οκτ.)

Κινέζικο σινεμά

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο ΟΦΚ προβάλλει σειρά ταινιών του κινεζικού κινηματογράφου, εξοικειώνοντας τους φίλους της 7ης Τέχνης με το σινεμά μιας χώρας που δεν παρακολουθούμε συχνά. Πρόκειται για τρεις ταινίες – κι αυτές με ελεύθερη είσοδο:

  • American Dreams in China, 2013: Δύο φίλοι ιδρύουν στην Κίνα ένα επιτυχημένο αγγλόφωνο σχολείο, το «New Dream», με στόχο να βοηθήσουν τους έφηβους στην Κίνα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειές τους πριν την ένταξή τους στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. (προβολή στις 7 Οκτ.)

  • Καλπάζοντας Μόνος Χιλιάδες Μίλια (2005): Όταν ο Τακάτα μαθαίνει ότι αργοπεθαίνει, ο γιος του τρέχει στο πλευρό του αλλά εκείνος αρνείται να τον δει. Μέχρι που η νύφη του, του δίνει μια βιντεοκασέτα που θα τον βοηθήσει να γνωρίσει τον -μέχρι τώρα άγνωστο- γιο του. (προβολή στις 9 Οκτ.)

  • Τα Ιπτάμενα Στιλέτα (House of Flying Daggers. 2004): Την περίοδο της παρακμής της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα του 9ου αιώνα, δύο αξιωματούχοι του αυτοκράτορα, επιφορτισμένοι με την αποστολή να εξαρθρώσουν την επαναστατική οργάνωση «Ο Οίκος των Ιπτάμενων Στιλέτων», ερωτεύονται μια τυφλή χορεύτρια, μέλος της οργάνωσης, παρότι τη χρησιμοποιούν ως δόλωμα για να ανακαλύψουν το κρησφύγετο του αρχηγού της. (προβολή στις 10 Οκτ.)

Ενδιαμέσως Κύπρος

Μετά το αφιέρωμα στο κινεζικό και πριν το αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά, ο ΟΦΚ θα προβάλει την ταινία «Μέλος Οικογένειας», του Μαρίνου Καρτίκκη, στις 12 Οκτωβρίου. Η πολυταξιδεμένη σε διεθνή φεστιβάλ ταινία παρακολουθεί την ιστορία του Γιώργου (Κρίστοφερ Γκρέκο) και της Σοφίας (Γιόλα Κλείτου) οι οποίοι για να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, κρατούν μυστικό τον θάνατο του πατέρα της για να εισπράττουν τη σύνταξή του. Κάποια στιγμή, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις θα τους χτυπήσουν την πόρτα. Η ταινία θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο.
Στο πρόγραμμα του ομίλου εντάσσεται και η ταινία με τίτλο «Retour a Ithaque (Επιστροφή στην Ιθάκη), γαλλοβελγικής παραγωγής 2014, με θέμα πέντε φίλους που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια σε μια ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Μέχρι την αυγή, οι πέντε φίλοι συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν, μοιράζονται… Η ταινία θα προβληθεί στις 14 και 16 Οκτωβρίου.

Ιταλικό σινεμά

Στις 17 Οκτωβρίου ξεκινά το αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο. Η αρχή θα γίνει με την ταινία L’ interpido (A Lonely Hero) με θέμα τον Αντόνιο και την ιδιότυπη δουλειά του: να αντικαθιστά άλλους εργαζόμενους για σύντομο χρονικό διάστημα. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να επιδοθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο κι αυτό δεν είναι άλλο από τον νεαρό γιο του που είναι μουσικός και φοβάται να παρουσιάσει δημόσια τη δουλειά του.
Θα ακολουθήσουν στις 19 και 26 Οκτωβρίου οι «Σκοτεινές Ψυχές» (Anime Nere), για μια εγκληματική οικογένεια από την Καλαβρία, όπου ο νόμος του αίματος και της βεντέτας είναι αποδεκτοί τρόποι απόδοσης δικαιοσύνης.
Στις 21 και 30 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία «Θαυμάσιος Βοκάκιος» (Maraviglioso Boccaccio, 2015), των αδελφών Ταβιάνι: Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο και δραπετεύουν στην εξοχή.
Στις 23 και 28 Οκτωβρίου θα δούμε την ταινία Mia Madre (Η μητέρα μου), του Νάνι Μορέτι, με πρωταγωνίστρια τη Μαργκερίτα, μια μεσήλικα σκηνοθέτιδα που πρέπει να ασχοληθεί με την έφηβη κόρη της, την ασθενή μητέρα της και τη νέα της ταινία, που τη γεμίζει ανασφάλειες.
Με ελεύθερη είσοδο θα προβληθούν οι ταινίες The Move of The Penguin (La mossa del Pinguino, 2013) στις 24 Οκτωβρίου και Stay Away From Me (Stai lontana di me, 2013) στις 31 Οκτωβρίου.

+ Όλες οι λεπτομέρειες για τις ταινίες και άλλες πληροφορίες, στην ατζέντα του Παραθύρου, εδώ.

Οι προβολές στο Σινέ Στούντιο ξεκινούν στις 21:00 με εξαίρεση την Κυριακή, στις 20:00.

You May Also Like

Τα λείψανα 30 ανθρώπων βρέθηκαν στην ακρόπολη Τεοτιχουάκαν του Μεξικού

Τα λείψανα τριάντα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και χιλιάδες αντικείμενα που χρονολογούνται πριν ...

Dot on the Map Industry Days| Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Το Dot on the Map Industry Days ανακοινώνει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για επαγγελματίες του ...

ΤΕΡΨηΧΟΡοι | Μουσικοχορευτική Παράσταση

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών πραγματοποιεί μουσικοχορευτική παράσταση, τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, στο ...

Βραβείο στο «Sharing an island»

Το δεύτερό της βραβείο για το δικοινοτικό της περιεχόμενο απέσπασε σήμερα η ταινία «Sharing ...

H «Ειρήνη» διεκδικεί το Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize 2017

Μετά το πρώτο βραβείο της γκαλερί Saatchi Λονδίνου και το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2016» ...

«Έφυγε» η Ζωρζ Σαρρή

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η Ζωρζ Σαρρή, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ...

X