Ένα πολύτιμο βιβλίο στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το συλλεκτικό αντίτυπο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (Εκδόσεις Δημητράκου-1946), με χειρόγραφες σημειώσεις του, από τα πιο γνωστά και πολυμεταφρασμένα έργα του, κοσμεί πλέον την πλούσια συλλογή του μουσείου Καζαντζάκη.

Το αντίτυπο του βιβλίου αγόρασε και δώρισε στο Ίδρυμα ο αρχιτέκτονας και τουριστικός επιχειρηματίας Σπύρος Κοκοτός.

Το σπάνιο αντίτυπο, όπως γνωστοποιήθηκε από το μουσείο, εντοπίστηκε στο πλαίσιο δημοπρασίας του οίκου «Βέργος» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στην Αθήνα.

Περιλαμβάνει πλήθος χειρόγραφων διορθώσεων και συμπληρώσεις, που έγιναν από τον ίδιο τον Καζαντζάκη, ενόψει της δεύτερης έκδοσης του έργου, το 1954.

kazantzakis213web kazantzakis212_web

Σε αυτό σημειώνεται παράλληλα και η νέα διευθέτηση του κειμένου σε 25 τυπογραφικά (έναντι 22 της πρώτης έκδοσης).

Το ενδιαφέρον για την αγορά του συλλεκτικού αυτού αντιτύπου υπήρξε μεγάλο καθώς, αν και είχε αρχική εκτίμηση έως 3.500 ευρώ, έφτασε τελικά να κατακυρωθεί σε διπλάσια τιμή, 7.080 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής στο Μουσείο την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, ο κ. Κοκοτός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελιάνα, προσέφερε το πολύτιμο βιβλίο, που ήδη τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, σε προθήκη η οποία, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί μεταγενέστερες και ξένες εκδόσεις του ομώνυμου έργου.

«Καθήκον και χρέος του ιδρύματος είναι να εμπλουτίσει τα τεκμήρια που ήδη υπάρχουν για τον Καζαντζάκη. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μας που σήμερα παραδίδεται στο μουσείο ένα μοναδικό βιβλίο όπου ο συγγραφέας έκανε χειρόγραφες σημειώσεις, βάσει των οποίων έγινε η επόμενη έκδοση, οκτώ χρόνια μετά» ανέφερε ο πρόεδρος του μουσείου Καζαντζάκη, Στέλιος Ματζαπετάκης.

Επίσης ο κ. Ματζαπετάκης τόνισε πως «η κίνηση του κ. Κοκοτού, ο οποίος γνωρίζει την αγωνία μας να φέρουμε εις πέρας και αυτή τη δράση, έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού έσπευσε να βοηθήσει στην πιο κατάλληλη στιγμή».

Στη συνέχεια ο κ. Κοκοτός, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο που ήθελα να αγοράσω ως συλλέκτης, κατάλαβα ότι θα έπρεπε να ανήκει μόνο στον χώρο όπου, κατά μία μεταφυσική έννοια, πλανάται το πνεύμα του δημιουργού του. Χαίρομαι γι’ αυτήν την εκδήλωση, όχι επειδή επιζητώ δημοσιότητα, αλλά γιατί μου δίνει την ευκαιρία να πω στους παλαιότερους και νεότερους Καστρινούς και Κρητικούς, ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να στηρίζουμε τέτοια ιδρύματα και ιδιωτικά μουσεία, που αποτελούν κιβωτούς πολιτισμού».

Ακόμη ανέφερε ότι γνώρισε το έργο του Καζαντζάκη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, ως μαθητής του λυκείου «Κοραής» και συνεχάρη παράλληλα το ΔΣ και το προσωπικό του μουσείου για το υψηλό επίπεδο δουλειάς που προσφέρουν, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους ανανεωμένους χώρους του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης άρχισε να γράφει τον «Ζορμπά» στην Αίγινα το 1941, αρχικά με τον τίτλο «Το συναξάρι του Ζορμπά». Το ολοκλήρωσε το 1943 και το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Δημητράκου το 1946.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Γ. Μυσιρλάκης

You May Also Like

Μουσικά Φεστιβάλ: O Derek Ridgers ανοίγει το φωτογραφικό του αρχείο

Για να γιορτάσει την 50η επέτειο του Glastonbury, ο φωτογράφος Derek Ridgers ανοίγει το ...

Tribeca Film Festival: Έναρξη με το ντοκιμαντέρ Apollo

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το ιστορικό θέατρο Apollo του Χάρλεμ θα κάνει πρεμιέρα στο ...

Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης στην ισπανική και την ελληνική γλώσσα από τον ΟΛΚ

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) ανακοινώνει ότι πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση Ανθολογίας ...

50 χρόνια πολωνικών ανασκαφών στο Κυπριακό Μουσείο

Το Κυπριακό Μουσείο εγκαινιάζει την νέα του περιοδική έκθεση με τίτλο «Νέα Πάφος: 50 ...

MetAMORphrasis στο Καϊμακλί στις 26 Απριλίου

ΜetAMORphrasis* είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζουν την Κυριακή 26 Απριλίου η Gaia ...

Πάφος2017: Πρόγραμμα Φεβρουαρίου

Μετά την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 και το διήμερο πρόγραμμα ...

X