Εξ Ελλάδος προβληματισμός για την «Αντιγόνη» στα κατεχόμενα

Επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας για το ανέβασμα της παραγωγής «Αντιγόνη» εκφράζουν ηθοποιοί του Εθνικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Όπως αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «Προβληματίζει η ’Αντιγόνη’ στα κατεχόμενα» (30/08/2016), ηθοποιοί του θιάσου εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την επικείμενη παράσταση στη Σαλαμίνα, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η «Αντιγόνη» είναι η πολυαναμενόμενη συμπαραγωγή των τριών κρατικών θεάτρων του ελληνόφωνου χώρου: του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο θέατρα από την Ελλάδα θα δώσουν παράσταση στα κατεχόμενα. Το Εθνικό Θέατρο είχε παρουσιάσει το 1963 την παραγωγή του «Ελένη» στο θέατρο της Σαλαμίνας σε μια παράσταση-σταθμό.

«Θα ευχόμουν τα τρία θέατρα να το ξανασκεφθούν», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του Κρέοντα στην παράσταση. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε σκηνοθετήσει στην Κύπρο το έργο «Το Ξύπνημα της Ανοιξης», παραγωγής ΘΟΚ 2012-13.

Την επιφύλαξή τους εκφράζουν στο ίδιο κείμενο και η Μαρία Σκούντζου, ο Νίκος Μπουσδούκος και ο Κώστας Καστανάς.

Σε δηλώσεις του, πάντως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός ανέφερε πως πρόκειται μεν για ένα «ευαίσθητο θέμα», ωστόσο «για μένα είναι μια παράσταση. Είναι μια χειρονομία, μια κίνηση καλής θέλησης. Η δουλειά μας είναι να ενώνουμε τους ανθρώπους με την τέχνη του θεάτρου», υπογράμμισε ο κ. Λιβαθινός.

Την πεποίθησή του ότι το ζήτημα θα λυθεί «ενδοοικογενειακά» εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης. «Η τέχνη ενώνει τους λαούς, αυτή είναι η θέση μου γενικά. Πρέπει όμως να σεβαστούμε και τη γνώμη των ηθοποιών που έχουν μια αυξημένη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε.

«Ξεκινήσαμε πέρυσι και συνεχίζουμε και φέτος. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με σκοπό να έρθουν κοντά οι κοινότητες με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου», σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής.

You May Also Like

Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Την ποικιλότητα των κινηματογραφικών εικόνων, συχνά εκείνων που βρίσκονται στην «αντίπερα όχθη» προβάλλει και ...

Είμαστε, τελικά, στα χνάρια της Τζοκόντα;

Ο ενθουσιασμός των αρχαιολόγων μετά από μια ανακάλυψη δύσκολα κρύβεται. Γι’ αυτό και η ...

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου

Ένας ετήσιος θεσμός εγκαινιάζεται αυτόν τον μήνα στην Πάφο: πρόκειται για το 1ο Διεθνές ...

Συνεχίζονται οι Live Jazz Wednesdays στο Library Bar

Μετά απο ένα πολύ επιτυχημένο Σεπτέμβρη για τις ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΖΑΖ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ, το Library ...

Ημερίδα Αθλητισμού στο Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας διοργανώνει για πρώτη φορά Ημερίδα Αθλητισμού, στις 20 Μαΐου 2018, ...

Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια σειρά από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στη τελετουργική ...

X