Εξ Ελλάδος προβληματισμός για την «Αντιγόνη» στα κατεχόμενα

Επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας για το ανέβασμα της παραγωγής «Αντιγόνη» εκφράζουν ηθοποιοί του Εθνικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Όπως αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «Προβληματίζει η ’Αντιγόνη’ στα κατεχόμενα» (30/08/2016), ηθοποιοί του θιάσου εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την επικείμενη παράσταση στη Σαλαμίνα, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η «Αντιγόνη» είναι η πολυαναμενόμενη συμπαραγωγή των τριών κρατικών θεάτρων του ελληνόφωνου χώρου: του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο θέατρα από την Ελλάδα θα δώσουν παράσταση στα κατεχόμενα. Το Εθνικό Θέατρο είχε παρουσιάσει το 1963 την παραγωγή του «Ελένη» στο θέατρο της Σαλαμίνας σε μια παράσταση-σταθμό.

«Θα ευχόμουν τα τρία θέατρα να το ξανασκεφθούν», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του Κρέοντα στην παράσταση. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε σκηνοθετήσει στην Κύπρο το έργο «Το Ξύπνημα της Ανοιξης», παραγωγής ΘΟΚ 2012-13.

Την επιφύλαξή τους εκφράζουν στο ίδιο κείμενο και η Μαρία Σκούντζου, ο Νίκος Μπουσδούκος και ο Κώστας Καστανάς.

Σε δηλώσεις του, πάντως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός ανέφερε πως πρόκειται μεν για ένα «ευαίσθητο θέμα», ωστόσο «για μένα είναι μια παράσταση. Είναι μια χειρονομία, μια κίνηση καλής θέλησης. Η δουλειά μας είναι να ενώνουμε τους ανθρώπους με την τέχνη του θεάτρου», υπογράμμισε ο κ. Λιβαθινός.

Την πεποίθησή του ότι το ζήτημα θα λυθεί «ενδοοικογενειακά» εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης. «Η τέχνη ενώνει τους λαούς, αυτή είναι η θέση μου γενικά. Πρέπει όμως να σεβαστούμε και τη γνώμη των ηθοποιών που έχουν μια αυξημένη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε.

«Ξεκινήσαμε πέρυσι και συνεχίζουμε και φέτος. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με σκοπό να έρθουν κοντά οι κοινότητες με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου», σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής.

You May Also Like

We Are One: Ένα διεθνές διαδικτυακό φεστιβάλ κινηματογράφου

Σε συνεργασία με μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως των Καννών, του Τορόντο, του Βερολίνου και ...

Γύζης, ο πιο ακριβός των Ελλήνων

Το έργο του Νικολάου Γύζη «Ο χορός των νυμφών» αποδείχτηκε το κορυφαίο του Greek ...

Η Νίκη Μαραγκού ήταν «ένας θησαυρός για την Κύπρο»

«Έχουμε χάσει έναν υπέροχο άνθρωπο» δήλωσε για την Νίκη Μαραγκού η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ ...

Κατάσκοπος των Ναζί η Κοκό Σανέλ;

Μια νέα βιογραφία έρχεται να προστεθεί στη σωρεία των βιβλίων που κυκλοφορούν σχετικά με ...

Συνέδριο με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό στην Πάφο

Συνέδριο για τον πολιτιστικό τουρισμό πραγματοποιείται στις 25, 26 και 27 Οκτωβρίου στην Πάφο. Το συνέδριο ...

«Και τώρα οι δυο μας» από το Θέατρο Αντίλογος

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ίδρυση και την πρώτη του παράσταση, το Θέατρο «ΑντίΛογος» ...

X