Τρεις Αδελφές, Τσέχωφ

«Δεν υπάρχει ευτυχία για εμάς, μόνο η λαχτάρα για ευτυχία»

Ένα έργο βασισμένο στην προσδοκία, στην αέναη ελπίδα του ανθρώπου για μια καλύτερη και ευτυχέστερη ζωή. Οι τρεις πρωταγωνίστριες του Τσέχωφ ονειρεύονται για χρόνια τη γη της επαγγελίας, τη Μόσχα την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όταν ήταν μικρές. Αποκλεισμένες μέσα στον μικρόκοσμο της νωθρής, επαρχιώτικης ζωής προσπαθούν να καταπολεμήσουν την πλήξη τους διαβάζοντας, κουτσομπολεύοντας και φιλοσοφώντας. Ερωτεύονται, τσακώνονται, δακρύζουν μέχρι την τελευταία πράξη στην οποία το δράμα κορυφώνεται και οι χαρακτήρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προσδοκίες τους και να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα επαληθεύοντας εν μέρει τη φράση του διοικητή πυροβολαρχίας στο έργο, Αλεξάντρ Ιγνάτιεβιτς, «Δεν υπάρχει ευτυχία για εμάς, μόνο η λαχτάρα για ευτυχία».

Η θεατρική ομάδα «Persona» έκανε μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια να παρουσιάσει επί σκηνής το θεατρικό έργο. Με ένα σκηνικό-πιστό αντίγραφο της εποχής και μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών κατάφερε να μεταφέρει το πνεύμα του κειμένου. Παρόλα αυτά οι χαρακτήρες στερούνταν βάθους και συναισθημάτων. Η προσέγγιση φάνηκε επιφανειακή με αποτέλεσμα ο θεατής να μην νιώσει την απελπισία και το δράμα των πρωταγωνιστριών. Στο β’ μέρος το έργο φάνηκε να «κάνει κοιλιά» περιλαμβάνοντας σκηνές του θεατρικού που ίσως να μην χρειάζονταν.

Εν κατακλείδι, το έργο του Ρώσου συγγραφέα καταφέρνει 200 χρόνια μετά να φέρει στην επιφάνεια έγνοιες και προβληματισμούς που ενυπάρχουν και στη σημερινή κοινωνία αφού και ο κόσμος σήμερα βαδίζει στη διάσημη πλέον φράση «Στη Μόσχα, αδελφές μου, στη Μόσχα» ή με άλλα λόγια «Στην ευτυχία, αδέλφια μου, στην ευτυχία».

Θεοδώρα Χρυσοστόμου

You May Also Like

Eurotrip

Καλωσήλθατε στο βασίλειο του κλισέ, στην αποθέωση του feelgood b-movie, στο απόλυτο (εγκεφαλικό) κάψιμο. ...

Τρόποι να γυρίζεις σπίτι

Alejandro Zambra. Εκδόσεις Ίκαρος. Μετάφραση [ποιος άλλος;] Αχιλλέας Κυριακίδης. Διάβασα το βιβλίο απνευστί, στα ...

Ο αγνοούμενος ΙΙ

“Αν σκάσει απόψε μια βόμβα εδώ, τελείωσε το Κυπριακό”, μου είπε ένας φίλος. Στεκόμασταν ...

Τζεμαλιγιέ

Ένα εξαιρετικό κείμενο με έμπειρες ηθοποιούς που κεντάνε [σε κάποιες φάσεις κυριολεκτικά, επί σκηνής], ...

“Ο Βυσσινόκηπος” και “Το Μπουφάν…”

Η σύγκριση θα ήταν άδικη, αλλά δεν μπορούν παρά τα δύο αυτά έργα [“Ο ...

Ένας άλλος κόσμος

Περίμενα ακόμα μια συμπαθητική, κάπως ρηχή, καλοφτιαγμένη ρομαντική κωμωδία, όμως η τελευταία ταινία του ...

X