ΥΠΕΞ Ελλάδας: Υπονομευτές όσοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία

Την οργή της Αθήνας προκάλεσε η συγκέντρωση των 40-50 ατόμων που «διαδήλωσαν» προχθές το βράδυ έξω από τη πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία για τη συμμετοχή των κρατικών θεάτρων στην παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας.

Kύκλοι του Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας σχολίασαν με σκληρή γλώσσα την εκδήλωση, με προφανείς αποδέκτες τους ηγέτες των κομμάτων ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, που μετείχαν στην εκδήλωση, μαζί με λίγους οπαδούς της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ.

Υπονομεύουν

Οι κύκλοι του Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφεραν πως «ορισμένοι, διαδηλώνοντας κατά της Ελλάδας, υπονομεύουν το κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τα κίνητρά τους». Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεσαν πως «την ώρα που η Ελλάδα αγωνίζεται για κατάργηση των εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ορισμένοι […] δείχνουν να αδυνατούν να διαχωρίσουν ποιος είναι πραγματικός φίλος και στήριγμα του κυπριακού λαού και ποιος όχι».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ένας σύλλογος Ελλαδιτών της Λεμεσού, που προφανώς δεν μπόρεσε να πείσει περισσότερους από 5-10 Ελλαδίτες να λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία.

Κατάμεστη η Σαλαμίνα

Την ώρα που οι λιγοστοί διαμαρτυρόμενοι βρισκόντουσαν έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι παρακολουθούσαν μαζί με αρκετούς Τουρκοκύπριους την τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στη Σαλαμίνα. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, ενώ από όλες τις πόλεις της Κύπρου είχαν αναχωρήσει περίπου 40 λεωφορεία και πολλοί πολίτες με τα ιδιωτικά τους οχήματα. Η διοργάνωση δεν έδωσε καμία λαβή για τριβές, καθώς δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία κάποιοι ανέμεναν για να δικαιωθεί η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, για δήθεν αναβάθμιση του ψευδοκράτους κ.λπ. Η 29η Σεπτεμβρίου ξημέρωσε με το ψευδοκράτος να παραμένει παράνομο.

 

Ποιος έδωσε άδεια;

Παρά το ότι από το 2004 και στη βάση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου η ανταλλαγή πολιτιστικών εκδηλώσεων συμφωνήθηκε από τις δύο κοινότητες, ορισμένα ελληνοκυπριακά κόμματα θέτουν το 2016 θέμα για το ποιος δίνει άδεια για μια παράσταση αρχαιοελληνικού θεάτρου σε αρχαιολογικό χώρο στα κατεχόμενα.

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του σημειώνει πως δεν ζητήθηκε άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και κάλεσε την κυβέρνηση «να μας πει ποιος παραχώρησε άδεια χρήσης του αρχαίου θεάτρου της Σαλαμίνας και με ποιαν εξουσιοδότηση παραβιάζοντας τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο». Κατά το ΔΗΚΟ, υπάρχει κίνδυνος «αναγνώρισης θεσμών του ψευδοκράτους καθώς τρεις κρατικοί θεατρικοί οργανισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας χθες αναγνώρισαν την εξουσία θεσμών του ψευδοκράτους και αποαναγνώρισαν τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανακοινώσεις και δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα έγιναν από τους Οικολόγους, τη Συμμαχία Πολιτών, την Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Η Πάφος ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017

Η Πάφος ανακηρύχτηκε σήμερα [17 Μαΐου] Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, σε ...

«Λήδρας και Ρηγαίνης» από το Σατιρικό Θέατρο

Τον ερχόμενο Μάη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επί σκηνής του Σατιρικού Θεάτρου ...

H Κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου νικήτρια του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας 2019

Η συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια του μεγαλύτερου διεθνούς λογοτεχνικού διαγωνισμού στον ...

Rooftop Thursdays: οι νύχτες μουσικής επιστρέφουν στο Σπίτι της Συνεργασίας

Οι νύχτες ζωντανής μουσικής στο Σπίτι της Συνεργασίας επιστρέφουν από την Πέμπτη 11 Μαΐου ...

Γιώργος Νεοφύτου: Ζητά αφαίρεση του Μπαμ! από τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου

Επιστολή με την οποία ζητά να αφαιρεθεί το έργο του, Μπαμ!, από τη λίστα ...

Fear against silence: Μια χορευτική παράσταση – καταγγελία της φοβικής σιωπής

«Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν ...

X