Φιλοσοφικά ερωτήματα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Καθώς δισεκατομμύρια συσκευές αναμένεται να διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μπορούν ν’ αποκτήσουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά μέσω της χρήσης εφαρμογών ΙοΤ (Internet of Things, Διαδίκτυο των Πραγμάτων), σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών ΕΥ. Η έκθεση έχει τίτλο “Το διαδίκτυο των Πραγμάτων: διαδράσεις ανθρώπων μηχανής που ξεκλειδώνουν δυνατότητες” (Internet of Things: Human-machine interactions that unlock possibilities). Αυτές οι δυνατότητες στον χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας εκτείνονται από τη δημιουργία, τη μετάδοση και την εξατομίκευση περιεχομένου για νέες τεχνολογικές πλατφόρμες, έως και τη μέτρηση της χρήσης των μέσων επικοινωνίας μέσω τεχνικών ανάλυσης δεδομένων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας ήδη χρησιμοποιεί ορισμένες κατηγορίες αισθητήρων, όπως αυτές που ανιχνεύουν την κίνηση, καθώς και αισθητήρες εικόνας που χρησιμοποιούνται σε κινούμενα σχέδια, παιχνίδια, βίντεο, στον αθλητισμό και τις εφαρμογές 3D, δημιουργώντας νέες, πιο φιλικές προς τον χρήστη εμπειρίες ψυχαγωγίας. Όμως, οι διαρκώς αυξανόμενες δυνατότητες των αισθητήρων του ΙοΤ επιτρέπουν στις συνδεδεμένες συσκευές να διαβάζουν, να μετρούν και να κατανοούν τους καταναλωτές σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Στο μέλλον, για παράδειγμα, δεν θα είναι διόλου απίθανο να έχει ο καταναλωτής τη δυνατότητα να λαμβάνει ειδήσεις και πληροφορίες μέσω οικιακών συσκευών, ή να κατεβάζει σε πραγματικό χρόνο βίντεο σε αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Ωστόσο, όλα αυτά προϋποθέτουν τη συλλογή δεδομένων για τις προτιμήσεις του χρήστη. Σε λίγο θα είναι πιθανόν, όχι μόνο να γνωρίζουμε τι παρακολουθεί ένας καταναλωτής αλλά και να μετρήσουμε πού, γιατί και με ποιους το βλέπει. Και όπως σημειώνεται στην έκθεση, κάτι τέτοιο “θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στη διάθεση, τη σωματική δραστηριότητα ή τη θέση ενός ατόμου σε πραγματικό χρόνο. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα ωθήσει τη διαφημιστική βιομηχανία να επαναπροσδιορίσει εντελώς το μέτρο της επιτυχίας της”.

Ευτυχώς πριν αρχίσουμε να ανησυχούμε από μόνοι μας, όχι για το “μέτρο της επιτυχίας” αλλά γι’ αυτές τις “στοχευμένες διαφημίσεις”, η έκθεση κρούει από μόνη της τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του ΙοΤ πρέπει να εξετάσουν επίσης τους σχετικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων του ρυθμιστικού πλαισίου, των νομικών και κανονιστικών θεμάτων, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, της έλλειψης προτύπων διασύνδεσης και της παρούσας περιορισμένης κλίμακας διάδοσης του ΙοΤ. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις σχετίζονται με τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένα θέμα με εκθετικά αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, καθώς το IoT συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και συνδέει όλο και περισσότερες συσκευές, λογισμικό, μηχανήματα και ανθρώπους.

Το δίλημμα μας το είχαν θέσει ήδη άλλες μεγάλες εταιρείες. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μια δωρεάν υπηρεσία στο δίκτυο, θα πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι το πληρώνουμε τελικά με τα προσωπικά μας δεδομένα. Όχι τόσο ως μονάδες, αυτό απαγορεύεται ρητά από τους νόμους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Γινόμαστε όμως μία μονάδα στον τεράστιο όγκο των big data, τα οποία κάθε εταιρεία είναι ελεύθερη να χρησιμοποιήσει. Το φιλοσοφικό ερώτημα που τελικά προκύπτει είναι απλό. Πόση από την ιδιωτικότητά μου θέλω να θυσιάσω προκειμένου να κάνω τη ζωή μου ευκολότερη;
Και όπως κάθε φιλοσοφικό ερώτημα, ή δεν έχει απάντηση ή ο καθένας έχει το δικό του μέτρο. Όπως όμως λέω συχνά, τουλάχιστον ας ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

You May Also Like

Η νέα κοινωνία σε ροή

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Οι νέες τεχνολογίες και πώς αυτές θα επηρεάσουν ...

Android κίνδυνοι

Τον περασμένο Αύγουστο, οι ειδικοί ασφάλειας της Lookout, μιας πολύ μεγάλης εταιρείας που ασχολείται ...

Αναγνώριση προσώπου; Όχι ευχαριστώ

Το περίμενα ότι θα γίνουν κάπως έτσι τα πράγματα, αλλά όχι και τόσο… χάλια. ...

Τεχνολογικά αδαείς είμαστε, όχι χαζοί

Για το libra δεν έγραψα κάτι μέχρι στιγμής γιατί το bitcoin με μπέρδευε. Είχα ...

Τι μας έμαθε ο Σνόουντεν;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη «Οι χρήστες θα πρέπει να αναζητήσουν κρυπτογραφημένα εργαλεία και να ...

Ποιος φοβάται το CMS;

@valia_kaimaki OK. Έχουμε και λέμε. Παίρνουμε μια ομάδα επαγγελματίες γραφιάδες και τους λέμε: το ...

X