Write Cy | Χώρος δημιουργικής γραφής reloaded

Για τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, ο χώρος δημιουργικής γραφής Write CY στην εντός των τειχών Λευκωσία επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο το έργο που παράγουν όσοι συμμετέχουν στα προγράμματά του.

Ιδέα και υλοποίηση

Στο φθινοπωρινό πρόγραμμα για το 2016 έχει δοθεί έμφαση όχι μόνο στη διδασκαλία της συγγραφικής τέχνης, αλλά και στο να βρεθούν οι κατάλληλες δομές ούτως ώστε να προβληθεί το έργο που παράγεται μέσα από τα προγράμματα και τα εργαστήρια του Write CY.

Ο δημιουργός του Write CY Max Sheridan αναφέρει: «Η ιδέα είναι λίγο πολύ η ίδια με αυτό που κάναμε με το The Comic Book Project. Παίρνουμε τη δουλειά που παράγουμε στον χώρο του Write CΥ και βρίσκουμε τρόπο να το προβάλουμε στο κοινό. Προσπαθούμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο δημιουργικών ατόμων, που να μπορούν βοηθήσουν ο ένας τον άλλο ακόμα και εκτός του Write CΥ. Βοηθούμε τα άτομα που συμμετέχουν στο να παράγουν έργο και να μην μείνουν μόνο στη θεωρία. Η λογική είναι ξεκάθαρη και χωρίς περιπλοκές. Έχεις μια ιδέα; Να ο τρόπος να την πραγματοποιήσεις».

Για τα κόμικ

Το The Comic Book Project, ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται σε συνεργασία με τον Αντώνη Παρτζίλη, έχει χρησιμοποιήσει πέντε σενάρια που δημιούργησαν άτομα που συμμετείχαν στο πρώτο μάθημα συγγραφής σεναρίου για κόμικ την άνοιξη του 2016. Στη συνέχεια βρέθηκαν καλλιτέχνες από την Κύπρο οι οποίοι επιμελήθηκαν τα σκίτσα και δημιούργησαν τρία τεύχη κόμικ. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στην έκθεση Comic Con τον Σεπτέμβρη. Επιπλέον, ο Max και ο Αντώνης του The Comic Book Project επανέλαβαν την πεντάμηνη διαδικασία του καλώντας εθελοντές συγγραφείς και καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα τεύχος κόμιξ σε μόλις 48 ώρες, όσο και η διάρκεια της έκθεσης Comic Con.

Ο Max Sheridan σχολιάζει: «Οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες συνηθίζουν να δουλεύουν με το μέσον που ειδικεύονται. Με τη διαδικασία του ’The 48-hour Comic Book Project’ αναγκάστηκαν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο και να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όλους, εκτός ίσως από τον Αντώνη που δεν κοιμήθηκε για μία ολόκληρη εβδομάδα…»

Νέα προγράμματα

Το φθινόπωρο του 2016 το Write CY επαναλαμβάνει τα γνωστά εργαστήρια και μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς και εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με καινούργια μαθήματα, στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Στόχος της χρονιάς είναι φυσικά η αξιοποίηση της δουλειάς των ατόμων που θα συμμετέχουν.

Ανάμεσα στα νέα μαθήματα, ο Κύπριος σκηνοθέτης Σωτήρης Χρίστου (No Parking, First Love, Small White Envelopes) θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στο μάθημά του με τίτλο Scriptwriting for Short Film: From Idea to Script να δημιουργήσουν τα πρώτα τους σενάρια. Στο τέλος του μαθήματος, ο Χρίστου ελπίζει ότι θα υπάρχουν αρκετά ολοκληρωμένα σενάρια για να οργανώσει μια συνάντηση με ντόπιους παραγωγούς (pitching session) στην οποία οι δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να πάρουν ανατροφοδότηση από την κινηματογραφική κοινότητα.
Όπου είναι δυνατόν, το ίδιο μοντέλο θα λειτουργήσει και στα άλλα μαθήματα του Write CY αλλά και στα εργαστήρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα μαθήματα Story Craft του Max Sheridan, αλλά και τα μαθήματα ποίησης των Μαριλένας Ζακχαίου και Σταύρου Λαμπράκη.
Ο Max Sheridan αναφέρει: «Έχοντας υπόψη ότι οι αιτήσεις για το Cyplit θα είναι ανοικτές, θα έχουμε έναν εμφανή στόχο για τους πιο επίδοξους συγγραφείς που θα συμμετέχουν στα μαθήματα της συγγραφής αλλά και της ποίησης. Σίγουρα, στόχος των μαθημάτων και του Write CY δεν είναι να πιέσει τους συγγραφείς να δημοσιεύσουν τη δουλειά τους. Το να υπάρχει όμως αυτή η επιλογή, σίγουρα είναι καλό για όλους».

Το Cyplit στο οποίο αναφέρεται ο Μax Sheridan είναι ένα πρότζεκτ το οποίο επιχορηγεί το Write CY σε συνεργασία με τον Halil Karapasaoglu, ιδιοκτήτη του 1984 Bar στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πρόκειται για μια ανθολογία μοντέρνων κυπριακών κειμένων, γραμμένων από ντόπιους συγγραφείς με στόχο την έκδοσή τους το 2017. Η ανθολογία θέλει να προβάλει τις καλύτερες, νέες συγγραφικές φωνές στο νησί, στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά.

«Στόχος του πρότζεκτ δεν είναι να μαζέψουμε τις συγγραφικές αυτές φωνές σε μια έκδοση που να είναι διαθέσιμη μόνο στην κυπριακή αγορά. Στόχος είναι να μπορέσουμε να προβάλουμε το συγγραφικό ταλέντο των συμμετεχόντων σε blogs, περιοδικά και βιβλιοπωλεία εκτός Κύπρου. Δεν μου αρέσει να λέω τη λέξη Amazon, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούν να συμβούν και χειρότερα πράγματα σε ένα συγγραφέα» αναφέρει ο Max.

+ Για περισσότερες πληροφορίες για το Write CY και το φθινοπωρινό του πρόγραμμα, επισκεφτείτε τη σελίδα writecy.com.

You May Also Like

Βραβεία Όσκαρ 2021: Οι υποψηφιότητες

H ταινία Mank του Netflix κατάφερε να αποσπάσει 10 υποψηφιότητες ενώ για πρώτη φορά ...

The Performance Shop | On Display: Ευριπίδης Λασκαρίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © Παύλος Βρυωνίδης Ο Έλληνας σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής ταινιών μικρού μήκους και περφόρμερ Ευριπίδης ...

Απεβίωσε ο νομπελίστας συγγραφέας Ίμρε Κέρτες

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο Ούγγρος συγγραφέας Ίμρε Κέρτες [Imre Kertesz], βραβευμένες με ...

Τέσσερα νέα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Tα Μονοπάτια των Ίνκας, η ιστορική πόλη της Τζέντα [φωτογραφία], το εργοστάσιο Βαν Νέλε ...

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 2020|Πληροφορίες για αίτηση συμμετοχής

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» αποτελεί ετήσιο χορογραφικό θεσμό, ο οποίος θεσπίστηκε ...

Ruins: Το χρονικό μιας διαπόμπευσης στην οθόνη

Το χρονικό της δίωξης και διαπόμπευσης 31 οροθετικών γυναικών στην ελληνική κοινωνία καταγράφει η ...

X