Έκθεση φωτογραφίας Αγγελίνας Δημοσθένους

Η Αγγελίνα Δημοσθένους παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο embodied, στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, στη Λεμεσό.

Το embodied είναι μια σειρά φωτογραφιών από την Αγγελίνα Δημοσθένους, η οποία συλλαμβάνει ένα περφόρμανς της Demmie Da Costa βασισμένο στο ένστικτο και τον αυτοσχεδιασμό. Κατά τη διάρκεια αυτού του θεραπευτικού, τελετουργικού χορού, το σώμα λειτουργεί απλώς ως ένα όχημα, δρα ως μια αλληγορία για την ψυχή: άκρως εκφραστικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο, χωρίς τα κλασσικά Δυτικά αρχέτυπα αισθητικής, μεταφέροντας τις δικές του πνευματικές, γκροτέσκο ιδιότητες.

Το άγριο δάσος που απεικονίζεται στις φωτογραφίες δρα ως παράλληλος κόσμος – το σύμπαν μέσα μας – το οποίο ο καθένας μπορεί να επισκέπτεται όταν αυτός / αυτή επιθυμεί. Αυτός ο μυστηριώδης χώρος μεταμορφώνεται συνεχώς, και λειτουργεί ως αμοιβαία μεταφορά: ένας αλληγορικός λαβύρινθος. Η ιδέα του εσωτερικού λαβύρινθου έχει ρίζες στους αρχαίους πολιτισμούς, όπου εξασκούσαν μια συγκεκριμένη διαδικασία που αφορούσε την επίκληση οιωνών μέσα από μια ιερή τελετουργία · τα εσωτερικά όργανα των ζώων μελετούνταν από άτομα που ειδικεύονταν στη μαντεία. Βάσει αυτού, η προέλευση της ιδέας του λαβύρινθου είναι το εσωτερικό του σώματος και συσχετίζεται άμεσα με το λαβύρινθο έξω από αυτό. Μέσα σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο, ό,τι υπάρχει έξω δεν είναι παρά μια προβολή του τι εμπεριέχεται μέσα στο σώμα, και το αντίστροφο. Ακολούθως, όταν κάποιος/α βρίσκεται στο λαβύρινθο έξω από τον ίδιο/α – που στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει τη μορφή του δάσους – κάνει ταυτόχρονα ένα βήμα στον εσωτερικό, πνευματικό του λαβύρινθο, εξερευνώντας έτσι τον πυρήνα της ύπαρξής του.

Το σώμα, απαρνιέται την ταυτότητά του, και γίνεται η κεντρική φιγούρα:γίνεται ένα με τα δέντρα, με τις καμπύλες των ριζών, με τη ροή του νερού. Γίνεται ένα με το ίδιο το δάσος · ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ του εαυτού και του εγώ.

Κείμενο: Σύλια Παναγιωτίδου

 

photo-by-angelina-demosthenous-exhibition-embodied-at-6x6-centre-for-photography-02 photo-by-angelina-demosthenous-exhibition-embodied-at-6x6-centre-for-photography-03 photo-by-angelina-demosthenous-exhibition-embodied-at-6x6-centre-for-photography-04

Βιογραφικό:

Η Αγγελίνα Δημοσθένους γεννήθηκε στην Κύπρο, το 1987. Αποφοίτησε από το Τμήμα Σχεδιασμού, Γραφικών και Διαφήμισης του Frederick Institute of Technology το 2007. Η καλλιτέχνις ασχολείται κυρίως με εμπορική και καλλιτεχνική φωτογραφία, αλλά παράλληλα δημιουργεί συχνά με λαδομπογιές και ακρυλικά. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λεμεσό.

Το embodied είναι η πρώτη της ατομική έκθεση. Είναι μια σειρά καλλιτεχνικών φωτογραφιών η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την χορεύτρια, χορογράφο και εκπαιδευτικό Demmie Da Costa.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016, στις 7.30μ.μ. ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Δευτέρα – Σάββατο 10:00 – 13:00 & 15:00 – 19:00, Κυριακή 16:00 – 19:00 

 

You May Also Like

«Μικρός Πρίγκιπας» η Μαρίνα Αργυρίδου

H Μαρίνα Αργυρίδου θα κρατά τον ρόλο του «Μικρού Πρίγκιπα» στην ομότιτλη παράσταση που ...

Αναβολή εκδηλώσεων λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Μια σειρά από εκδηλώσεις αναβάλλονται στην Κύπρο, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου και της κηδείας ...

Επιχορηγήσεις Πολιτιστικών Υπηρεσιών για το 2018

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ανακοίνωσαν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου τις Επιχορηγήσεις για το έτος 2018 ...

Λευκωσία Loop Festival 2017 στις 1 – 4 Μαρτίου

Σε τέσσερις μέρες και δύο χώρους εκτείνεται η φετινή έκδοση του Λευκωσία Loop Festival ...

Έργα στην Ιαπωνία και Ουγγαρία από τον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Έχει καθιερωθεί στο χώρο της σύγχρονης μουσικής, επιδέξιος στη διεύθυνση, δημιουργία και διεκπεραίωση απαιτητικών ...

«Kυπριακή» συμμετοχή στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η Κίκα Γεωργίου και ο Ηλίας Δημητρίου είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για τα Βραβεία της ...

X