Έργo του Θεόδουλου στην πλατεία του Λούβρου

«Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κύπριου εικαστικού Θεόδουλου Γρηγορίου που παρουσιάζεται από  τις 11 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Η έκθεση εγκαινιάζεται επίσημα στις 18 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην πλατεία του περίφημου Μουσείου Λούβρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2016.

Είχε προηγηθεί το 2007-2008 η έκθεση με έργα του καλλιτέχνη εντός του παριζιάνικου μουσείου.

Υπό την αιγίδα του Δημαρχείου του 1ου Διαμερίσματος και την υποστήριξη του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Θεόδουλος Γρηγορίου παρουσιάζει την εγκατάσταση «Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» στην πλατεία του Λούβρου, δημιουργώντας ένα συμβάν στη διάρκεια της φετινής διεθνούς Φουάρ του Παρισιού για τη σύγχρονη τέχνη (που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι από τις 20 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2016).

«Η ύλη φέρει την αρχή της κίνησης και της μεταβολής, αλλά παίρνει μορφή και εικόνα με την παρέμβαση της σκέψης». Σε αυτή την αριστοτελική θέση βασίζεται ο Θεόδουλος για τη δημιουργία των έργων του και επιχειρεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε δύο αντίθετους πόλους, τον υλικό και τον άυλο.

«Αυτή τη φορά, (το επιχειρεί) μέσα από την κατασκευή ενός κύβου από διαφανείς καθρέφτες πετυχαίνοντας ένα εικονικό πολλαπλασιασμό μιας σύνθεσης από ορυκτά, γλυπτά και σωλήνες Νέον. Με αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια καλειδοσκοπική αίσθηση προσθέτοντας στο έργο του μια χωρική και χρονική διάσταση. Τα αρχέτυπα, όπως ο κώνος, η σφαίρα, ο κύβος, επαναλαμβανόμενες φόρμες στο έργο του που λειτουργούν και σαν υποδομή ψηφιακών εικόνων και προβολών, αναδεικνύουν για τον καλλιτέχνη το άυλο της σκέψης τα οποία συνδυάζει με την πρώτη ύλη, το χώμα, συχνά αντιπαραθέτοντας το νερό και τη φωτιά, ή γεωμετρικά στοιχεία σε ρευστή εικόνα», γράφει σχετικά με την εγκατάσταση «Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» ο Jean Christophe Paolini, ο οποίος επιμελείται την έκθεση.

theodoulos_kyttara_paris2016_6 theodoulos_kyttara_paris2016_2 theodoulos_kyttara_paris2016_3Η εγκατάσταση του Θεόδουλου στην Πλατεία του Λούβρου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης διακρίνεται στον καθρέφτη του έργου του, στην δεξιά πλευρά.
theodoulos_kyttara_paris2016_4 theodoulos_kyttara_paris2016_5

«Ο Κύπριος καλλιτέχνης γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά σε ένα ορυχείο χαλκού που χρονολογείται από την αρχαιότητα και το οποίο μέχρι σήμερα είναι ακόμη ενεργό. Η συχνή επαφή του με τον ζωντανό αυτό τόπο, ο οποίος αποκαλύπτει πολλαπλά στρώματα αρχαίων ερειπίων, αποτελεί γι’ αυτόν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της γης και της Ιστορίας, στοιχεία που είναι πάντοτε παρόντα στο έργο του. Αυτός ο δεσμός φαίνεται να μην έχει αποκοπεί και αυτά τα ιστορικά ίχνη, που ανακαλούν σύγχρονα μέσα έκφρασης, αποτελούν τα ορόσημα της νοητικής φόρτισης ολόκληρου του έργου του. Αυτή η περιοχή, φορτωμένη μηνύματα και σε συνεχή μεταμόρφωση, αποκαλούμενη από τους μεταλλορύχους Αποκάλυψη, είναι η πηγή των οξειδωμένων ορυκτών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. Είναι με αυτό τον τρόπο που ο Θεόδουλος μάς προτείνει στη νέα του εγκατάσταση «Κύτταρα», μια σύνθεση όπου αντιπαραβάλλονται μέταλλα, τεχνούργημα αρχαίων αναμνήσεων και μεσημβρινούς φθορίζοντες, τα οποία, για την επίτευξη μιας εικαστικής αναζήτησης, αποτελούν την έκφραση μιας προσωπικής και νοητικής γεωγραφίας.»  

Ο Θεόδουλος Γρηγορίου ζει και εργάζεται μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού. Από το 1990, οπότε συμμετείχε στην Μπιενάλε Βενετίας (Aperto ’90), ξεκίνησε η παρουσία του στην διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Μνημειώδη έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο, την Γαλλία και την Ελλάδα. Το 2007 παρουσιάστηκε ατομική έκθεσή του στο Λούβρο.

You May Also Like

Ο Robert De Niro σε μικρού μήκους φιλμ με θέμα τους μετανάστες

Ο βραβευμένος με Oscar Robert De Niro συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον installation artist JR στο φιλμ ...

Κοινή ανακοίνωση Τ/κ και Ε/κ λογοτεχνών για τον Χαλίλ Καραπασίογλου

Η Ένωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών (των Τουρκοκυπρίων) και Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου προσυπογράφουν κοινή ανακοίνωση ...

Δεύτερη έκδοση της Μπιενάλε Λάρνακας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2021

Παρά την επιβεβλημένη αναβολή του 2020 λόγω της πανδημίας η δεύτερη έκδοση της Λάρνακα ...

Ημερίδα: “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην ...

Έφυγε από τη ζωή η Τζέση Παπουτσή 

H Τζέσυ Παπουτσή έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με όγκο που είχε ...

Ακουαρέλες του Αδαμάντιου Διαμαντή στην γκαλερί Opus 39

«Διαμαντής εν ύδατι, 1929 -1980» είναι ο τίτλος της έκθεσης με ακουαρέλες του Αδαμάντιου ...

X