Έργo του Θεόδουλου στην πλατεία του Λούβρου

«Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κύπριου εικαστικού Θεόδουλου Γρηγορίου που παρουσιάζεται από  τις 11 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Η έκθεση εγκαινιάζεται επίσημα στις 18 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην πλατεία του περίφημου Μουσείου Λούβρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2016.

Είχε προηγηθεί το 2007-2008 η έκθεση με έργα του καλλιτέχνη εντός του παριζιάνικου μουσείου.

Υπό την αιγίδα του Δημαρχείου του 1ου Διαμερίσματος και την υποστήριξη του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Θεόδουλος Γρηγορίου παρουσιάζει την εγκατάσταση «Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» στην πλατεία του Λούβρου, δημιουργώντας ένα συμβάν στη διάρκεια της φετινής διεθνούς Φουάρ του Παρισιού για τη σύγχρονη τέχνη (που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι από τις 20 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2016).

«Η ύλη φέρει την αρχή της κίνησης και της μεταβολής, αλλά παίρνει μορφή και εικόνα με την παρέμβαση της σκέψης». Σε αυτή την αριστοτελική θέση βασίζεται ο Θεόδουλος για τη δημιουργία των έργων του και επιχειρεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε δύο αντίθετους πόλους, τον υλικό και τον άυλο.

«Αυτή τη φορά, (το επιχειρεί) μέσα από την κατασκευή ενός κύβου από διαφανείς καθρέφτες πετυχαίνοντας ένα εικονικό πολλαπλασιασμό μιας σύνθεσης από ορυκτά, γλυπτά και σωλήνες Νέον. Με αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια καλειδοσκοπική αίσθηση προσθέτοντας στο έργο του μια χωρική και χρονική διάσταση. Τα αρχέτυπα, όπως ο κώνος, η σφαίρα, ο κύβος, επαναλαμβανόμενες φόρμες στο έργο του που λειτουργούν και σαν υποδομή ψηφιακών εικόνων και προβολών, αναδεικνύουν για τον καλλιτέχνη το άυλο της σκέψης τα οποία συνδυάζει με την πρώτη ύλη, το χώμα, συχνά αντιπαραθέτοντας το νερό και τη φωτιά, ή γεωμετρικά στοιχεία σε ρευστή εικόνα», γράφει σχετικά με την εγκατάσταση «Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» ο Jean Christophe Paolini, ο οποίος επιμελείται την έκθεση.

theodoulos_kyttara_paris2016_6 theodoulos_kyttara_paris2016_2 theodoulos_kyttara_paris2016_3Η εγκατάσταση του Θεόδουλου στην Πλατεία του Λούβρου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης διακρίνεται στον καθρέφτη του έργου του, στην δεξιά πλευρά.
theodoulos_kyttara_paris2016_4 theodoulos_kyttara_paris2016_5

«Ο Κύπριος καλλιτέχνης γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά σε ένα ορυχείο χαλκού που χρονολογείται από την αρχαιότητα και το οποίο μέχρι σήμερα είναι ακόμη ενεργό. Η συχνή επαφή του με τον ζωντανό αυτό τόπο, ο οποίος αποκαλύπτει πολλαπλά στρώματα αρχαίων ερειπίων, αποτελεί γι’ αυτόν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της γης και της Ιστορίας, στοιχεία που είναι πάντοτε παρόντα στο έργο του. Αυτός ο δεσμός φαίνεται να μην έχει αποκοπεί και αυτά τα ιστορικά ίχνη, που ανακαλούν σύγχρονα μέσα έκφρασης, αποτελούν τα ορόσημα της νοητικής φόρτισης ολόκληρου του έργου του. Αυτή η περιοχή, φορτωμένη μηνύματα και σε συνεχή μεταμόρφωση, αποκαλούμενη από τους μεταλλορύχους Αποκάλυψη, είναι η πηγή των οξειδωμένων ορυκτών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. Είναι με αυτό τον τρόπο που ο Θεόδουλος μάς προτείνει στη νέα του εγκατάσταση «Κύτταρα», μια σύνθεση όπου αντιπαραβάλλονται μέταλλα, τεχνούργημα αρχαίων αναμνήσεων και μεσημβρινούς φθορίζοντες, τα οποία, για την επίτευξη μιας εικαστικής αναζήτησης, αποτελούν την έκφραση μιας προσωπικής και νοητικής γεωγραφίας.»  

Ο Θεόδουλος Γρηγορίου ζει και εργάζεται μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού. Από το 1990, οπότε συμμετείχε στην Μπιενάλε Βενετίας (Aperto ’90), ξεκίνησε η παρουσία του στην διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Μνημειώδη έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο, την Γαλλία και την Ελλάδα. Το 2007 παρουσιάστηκε ατομική έκθεσή του στο Λούβρο.

You May Also Like

Το Μουσείο Γκέτι απέκτησε έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ έναντι 53 εκατ. δολαρίων

Το Μουσείο Γκέτι στο Λος Άντζελες απέκτησε το έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ “Jeune homme ...

Αισιόδοξος για την συνέχεια ο Tony Iommi

Η δυσάρεστη είδηση του καρκίνου με τον οποίο διαγνώστηκε ο Tony Iommi των Black ...

Ο Banksy πίσω από τα έργα τέχνης “A Great British Spraycation”

O Banksy επιβεβαίωσε ότι είναι πράγματι ο δημιουργός μίας σειράς έργων τέχνης που παρουσιάστηκαν ...

2o Διεθνές Poetry Slam

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Poetry Slam στη Λευκωσία το ...

1ο Φεστιβάλ Αναγεννησιακής και Μπαρόκ Μουσικής

Συναυλίες, εργαστήρια και την προβολή της ταινίας «Όλα τα πρωινά του κόσμου» περιλαμβάνει το ...

Ιδρύεται Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σόλων Μιχαηλίδης»

Τη δημιουργία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης» αποφάσισαν τα ανίψια του Σόλωνα Μιχαηλίδη, αδέλφια ...

X