Απεβίωσε ο Ντάριο Φο

Σε ηλικία 90 ετών και ύστερα από δυο εβδομάδες νοσηλείας λόγω πνευμονίας απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου ο Ντάριο Φο, η κορυφαία περσόνα της Ιταλίας στο χώρο του θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Ο Νοεμπελίστας σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης χαρακτηρίστηκε ως «εκ των μεγαλύτερων πρωταγωνιστών της Ιταλίας» από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στην είδηση του θανάτου του Ντάριο Φο.

«Με τον Ντάριο Φο η Ιταλία χάνει έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του πολιτισμού, της κοινωνικής ζωής της. Η σάτιρά του, η έρευνα και η διαρκής εργασία του επί σκηνής, η πολύπλευρη καλλιτεχνική του δραστηριότητα αποτελούν την μεγάλη παρακαταθήκη ενός μεγάλου Ιταλού, προς όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Ντάριο Φο ασχολήθηκε με επιτυχία με την σκηνοθεσία, την ηθοποιία, την λογοτεχνία και την σκηνογραφία. Το 1997 είχε πάρει βραβείο Νόμπελ για το σύνολο του έργου του.

Πάντα στο πλευρό της συζύγου του, Φράνκα Ράμε -η οποία απεβίωσε πριν από 3 χρόνια κι αυτό στοίχισε βαριά στον Ντάριο Φο- υπήρξε μοναδικό ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό, ενώ είχε αναπτύξει και εντονότατη πολιτική δράση.

Το 1969 υπερασπίστηκε τον Ιταλό αναρχικό Tζουσέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο. Ο Πινέλι έπεσε από παράθυρο της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνου κατά την διάρκεια της ανάκρισής του και μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης, αλλά και τον διανοουμένων , υποστήριξε με έμφαση ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε αυτοκτονία. Ο Φο, για αυτή την ιστορία αποφάσισε να γράψει το έργο-καταγγελία «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».

Την τελευταία περίοδο της ζωής του, ο βραβευμένος καλλιτέχνης είχε ταχθεί με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο.

Το 2006 έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί δήμαρχος του Μιλάνο, την πιο σημαντική, οικονομικά πόλη της Ιταλίας. Ο Φο, που πήρε πάνω απ’ το 20% των ψήφων, υποστηριζόταν από την Κομμουνιστική Επανίδρυση.

Στα έργα του έχει ασκήσει κριτική, μεταξύ των άλλων, στην πολιτική της Καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά και το Μεσανατολικό. Τα έργα του συχνά βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell’arte. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

You May Also Like

Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς 2017

Επανέρχονται με μια σειρά από πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις οι Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς, μια ...

Re-writing the Constitution: ανοικτή παρουσίαση

Μετά από την πενταήμερη φιλοξενία στο πρόγραμμα theYard.residency.18 του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος παρουσιάζεται ...

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ

Ο Γιάννης Τουμαζής παραμένει στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, όπως ...

Τα πάντα έγιναν στάχτη

Το σπίτι που ζούσε ο γνωστός σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ήταν ανάμεσα σε αυτά που ...

Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Καυκαρίδη

O σκηνογράφος Κώστας Καυκαρίδης, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, παρουσιάζει μια έκθεση ζωγραφικής ...

Μια απολαυστική συνέντευξη του Άκι Καουρισμάκι στο «Βήμα»

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι και μίλησε στον Γιάννη Ζουμπουλάκη σε ...

X