Γενέθλια στην γκαλερί Μορφή με έκθεση του Μυταρά

Η γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με μια μεγάλη έκθεση έργων του Έλληνα ζωγράφου και δάσκαλου Δημήτρη Μυταρά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην γκαλερί Μορφή μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου 2016.

«Περιπαθής, πληθωρικός αλλά και απλόχερος στα θέματα και στη χρήση των χρωμάτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για τον ζωγράφο, τον οποίο «απασχολεί όπως πάντα η ανθρώπινη παρουσία στον αστικό χώρο και το είδος της επικοινωνίας που δημιουργείται ανάμεσα στον ίδιο και στο χώρο αλλά και το χρόνο που δημιουργεί.»

Ο Δημήτρης Μυταράς «εκμεταλλεύεται τα γεγονότα της εποχής του και τα αποτυπώνει με ένα ξεχωριστό και ιδιότυπο τρόπο. Χρόνος, πρόσωπα και κίνηση είναι οι βασικές αξίες που αποτυπώνουν την καλλιτεχνική του δημιουργία. Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από έντονο κινησιακό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Σε όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του υπάρχει μια διάχυτη εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα με φανερή κριτική διάθεση. Οι πλαστικές του αξίες έχουν κλασική δομή και η επαφή με την Ελληνική παράδοση είναι φανερή.»

 

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) και σκηνογραφία στην Ανώτατη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι. Καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθηνών και πρύτανης το 1982-1985. Ο Μυταράς έχει εκθέσει σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου και έχει λάβει μέρος σε όλες τις σημαντικές Μπιενάλε. Επίσης παρουσίασε τη δουλειά του στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Chateau Chenonceau στη Γαλλία, στο Μουσείο Millesgarden στη Στοκχόλμη, στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία.

Τιμήθηκε από την πολιτεία με τον Χρυσό Ταξιάρχη του Φοίνικα. Επίσης, έχει εκδώσει μελέτες, ερευνητικά προγράμματα, επιφυλλίδες και ποίηση.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στην γκαλερί Μορφή [Άγκυρας 84, 3042 Λεμεσός]. Πληροφορίες τηλ. 99345474 | www.morfi.org

You May Also Like

Θεατρικό έργο για τον Κώστα Στάθη στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Το έργο “Αντρόνικος” ή ο “Ζωγκράφος” της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλουπου παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου ...

Ανοικτή Πρόσκληση| Pop-up Kids 2018

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας, το Pop-up ...

Καλό 2019 για το νέο Avatar

Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο από εκείνον που υπολόγιζαν οι σινεφίλ για να ολοκληρώσει ...

Ένα αρχαίο χρυσό ενώτιο, σε ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ, απόδειξη της ελληνιστικής επιρροής

Ένα χρυσό ενώτιο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και ...

Ο πρώτος βασιλικός τάφος της αυτοκρατορίας των Γουάρι στο φως, στο Περού

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανακάλυψαν ένα τεράστιο βασιλικό τάφο γεμάτο μουμιοποιημένες ...

JULIE της Polly Stenham στο NT Live

Η βραβευμένη με BAFTA Vanessa Kirby (The Crown) και ο Eric Kofi Abrefa (The ...

X