Εκθεση της Αντιγόνης Σ. Δρουσιώτου στο Λονδίνο

Σαράντα τρεις φωτογραφίες της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου παρουσιάζει το Hellenic Observatory στο Λονδίνο, στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Κύπρος στο χρόνο».

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία των 20 χρόνων λειτουργίας του Hellenic Observatory και τελεί υπό την αιγίδα του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέσβη Ευριπίδη Ευρυβιάδη. Πραγματοποιείται, δε, σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό τμήμα (LSE Arts) του London School of Economics και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ Λεβέντη.

Η έκθεση ανοίγει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στην Atrium Gallery του LSE, όπου θα παρουσιάζεται μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2016.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την έκθεση:

Σαράντα τρεις μαυρόασπρες φωτογραφίες, θραύσματα χρόνων εξερεύνησης. Στιγμές απλές και συνάμα ξεχωριστές. Ταπεινές αλλά εντυπωσιακές. Παγωμένες σε ένα κλικ, καταγράφουν ανθρώπους, τοπία, στιγμές στον χρόνο, στιγμές ζωής. Περιγράμματα βουνών κατηφορίζουν στη θάλασσα. Μονοπάτια συνύπαρξης ανηφορίζουν λόφους και κορυφές, φθάνουν απρόσκοπτα στους ανοικτούς ορίζοντες των γαλάζιων, δίχως σύννεφα, ουρανών. Εκκλησίες γέρνουν σε τεμένη. Ο παλιός ανεμόμυλος μοιάζει με κολώνα στον περβόλι του Άη Λουκά. Αρχαία κατάλοιπα. Κόσμος μοντέρνος. Αυτή είναι η πατρίδα της Αντιγόνης, που όπως η ίδια λέει «δυο κόσμοι εκπληκτικά ίδιοι αλλά τόσο διαφορετικοί. Οι μαίανδροι της ιστορίας. Οι πληγές της διαίρεσης, του βίαιου αποχωρισμού. Η ανθεκτικότητα στην αντιξοότητα. Ένα μίγμα συναισθημάτων του παρελθόντος προβάλλεται στο μέλλον. Ένα στιγμιαίο και τυχαίο κομμάτι της ζωής μετατρέπεται σε χειροπιαστό ντοκουμέντο για τις επόμενες γενιές. Η αντίθεση που χαρακτηρίζει το νησί, την πατρίδα μου. Μια μικρή κηλίδα, σχεδόν αόρατη στον χάρτη, κατοικείται από πληθυσμό ίσο αριθμητικά με αυτόν της γειτονιάς μια μεγάλης πόλης, όμως ένας χώρος συνάθροισης διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, εθίμων, αφηγήσεων. Ένα θολό μυστικιστικό μίγμα μύθου και τραγωδίας με μια όσμωση επιθυμίας και πάθους. Το επικό και το στωικό». Και καταλήγει χρησιμοποιώντας τους στίχους του Κ. Π. Καβάφη «Η πόλις θα σε ακολουθεί», και όπως η φιλημένη από τη θάλασσα Κύπρος καθαγίασε για να με θυμίζει. Έτσι κατέληξα να αποδεχθώ τους περιορισμούς των αποδράσεων και των προσκυνημάτων μου. Έτσι, εγώ, απεικονίζω το παρόν των ακτών αυτών, σαν μία στιγμή ορόσημο που πλάστηκε από το παρελθόν και σαν τον υδροφορέα των ημερών που έρχονται, ένας φοβερός θερμοπίδακας που κατ’ ελπίδα θα ενεργήσει ως καθοριστική και επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον.

antigoni_solomonidou_drousiotou2web antigoni_solomonidou_drousiotou3web antigoni_solomonidou_drousiotou4web antigoni_solomonidou_drousiotou5web antigoni_solomonidou_drousiotou6web

Η Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου είναι δημοσιογράφος και φωτογράφος.

Σπούδασε «Documentary Photography» στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου και ασχολείται με την φωτογραφία από το 1977. Έχει οργανώσει 15 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελβετία, Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Berlaymont Presidents’ Gallery και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Lex Building), Ηνωμένα Έθνη (Secretarial Lobby) Νέα Υόρκη, Καπιτώλιο, Ουάσιγκτον. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε διεθνείς μπιενάλε και εκθέσεις. Κέρδισε τρία διεθνή βραβεία και έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά βιβλία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό.

You May Also Like

Ο Πάνος Στεφανίδης συμμετέχει σε έκθεση στο Μιλάνο

Σε μια διεθνή ομαδική έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής στην πρωτοποριακή MAD Gallery στο Μιλάνο παρουσιάζει ...

Πρεμιέρα την 1η Απριλίου για το Τουρκικό τηλεοπτικό δράμα «Κάποτε στην Κύπρο(Bir Zamanlar Kibris)»

Το τουρκικό τηλεοπτικό δράμα με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο(Bir Zamanlar Kibris)» , που επικεντρώνεται ...

Ξεκινά το Σάββατο η μεγάλη γιορτή των «μικρών» ταινιών

Με προβολές και πάρτι με τον Φοίβο Δεληβοριά ξεκινά το Σάββατο 15 Οκτωβρίου το ...

Υποψήφιος για 7 βραβεία ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου

Πολλά υποσχόμενος για ένα ή περισσότερα βραβεία είναι ο Αστακός, η νέα ταινία του ...

Πώς δραπέτευσε από τη Ρωσία η αρχηγός της μπάντας Pussy Riot

Η Μαρία Β. Αλιόχινα ήρθε για πρώτη φορά στην προσοχή των ρωσικών αρχών —και ...

Ζωντανές εμφανίσεις από τους Monsieur Doumani

Με τέσσερις συναυλίες σε Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία θα παρουσιάσουν τον νέο τους δίσκο ...

X