Κι όμως δεν έχουμε όλοι διαδίκτυο

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Η παγκόσμια εξάπλωση του διαδικτύου συχνά συνδέεται με τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση, στα δικαιώματα των πολιτών, στη δημοκρατία. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη περιθωριακές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό αποδεικνύει μια διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία συνέταξε τον πρώτο «χάρτη» των ομάδων εκείνων που μένουν πίσω στην παγκόσμια διαδικτυακή επανάσταση, εξαιτίας σκόπιμων διακρίσεων σε βάρος τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νιλς Βάιντμαν του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας (στα σύνορα με την Ελβετία), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science». Η έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει μία σοβαρότατη και διαρκής πολιτική προκατάληψη στην κατανομή της διαδικτυακής κάλυψης των εθνοτικών ομάδων σε όλον τον κόσμο. Υπολογίζοντας τη διείσδυση του διαδικτύου μετρώντας τα δίκτυα, η έρευνα δείχνει ότι ομάδες που είναι πολιτικά αποκλεισμένες έχουν πολύ μικρότερη διείσδυση απ’ ό,τι οι ομάδες που βρίσκονται στην εξουσία. Και το γεγονός αυτό δεν εξηγείται μόνο από οικονομικούς ή γεωγραφικούς παράγοντες. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ένα από τα κεντρικά εμπόδια στις «απελευθερωτικές τεχνολογίες», τον σημαντικό ρόλο που παίζουν ακόμα και σήμερα οι κυβερνήσεις στην κατανομή του διαδικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να σαμποτάρουν κατά το δοκούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο «ανεπιθύμητων ομάδων». Όταν μάλιστα η κυβέρνηση μιας χώρας είναι ο μόνος ή ο βασικός πάροχος των υπηρεσιών διαδικτύου, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο στις αναπτυσσόμενες χώρες, τότε το έργο της είναι ευκολότερο.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ειδικοί του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, εξήγαγαν τα συμπεράσματα αυτά, αναλύοντας τη διαδικτυακή κίνηση που διέρχεται μέσω της Ελβετίας από και προς διάφορες διαδικτυακές διευθύνσεις διεθνώς. Στη συνέχεια, μελετώντας ένα δείγμα άνω των 19 εκατομμυρίων διευθύνσεων, εντόπισαν πού ανά τον κόσμο βρίσκονται οι αντίστοιχοι χρήστες και έτσι δημιούργησαν έναν παγκόσμιο διαδικτυακό «χάρτη».

Το βασικό συμπέρασμά τους είναι ότι, αν και κατά τα τελευταία χρόνια έχει γενικά βελτιωθεί η πρόσβαση των εθνοτικών ομάδων της Γης στο διαδίκτυο, κάποιοι (κυρίως στις ανεπτυγμένες δημοκρατικές χώρες) τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλους (κυρίως στις αναπτυσσόμενες). Οι πολιτικά απομονωμένες ομάδες, που αντιμετωπίζονται με εχθρότητα από την κεντρική εξουσία, έχουν κατά μέσο όρο 30% μικρότερη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους στη χώρα τους.

Σε ακραίες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να περιορισθεί μόλις στο 1%, με συνέπεια για ορισμένες ομάδες, που βιώνουν τη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, η κατάσταση να είναι απελπιστική. Ενδεικτικά, στο Νεπάλ μόνο το 1% έως 2% της εθνότητας των Μαντέζι και των μουσουλμάνων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο Περού μόνο το 4% των ιθαγενών του Αμαζονίου, στην Ινδία μόνο το 4% του μουσουλμάνων του Κασμίρ, στις Φιλλιππίνες το 5% των Μόρο, στην Ινδονησία το 9% των Παπούα, στο Πακιστάν το 12% των Παστούν, στη Σερβία το 13% των Αλβανών κ.ά.

Η μελέτη επισημαίνει ότι, ακόμη και στις δημοκρατίες, αν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πολιτικά αποκλεισμένες, τότε αντιμετωπίζουν ψηφιακές διακρίσεις ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν σε μη δημοκρατικές χώρες, καθώς κοινός είναι ο στόχος να «φιμωθούν» οι ανεπιθύμητες φωνές.

Έτσι, στη φτώχεια και στη γεωγραφική απομόνωση συχνά έρχεται να προστεθεί ο τεχνολογικός αποκλεισμός λόγω των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι κυβερνήσεις και άλλες αρμόδιες αρχές αποφασίζουν στην επικράτειά τους πού θα εγκατασταθούν ή θα επεκταθούν οι υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο (οπτικές ίνες, δίκτυα, υπολογιστές servers κ.ά.) και πού όχι.

Όταν λοιπόν μιλάμε για το διαδίκτυο ή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση. Και όχι μόνο γιατί είναι φτωχοί.

 

You May Also Like

Έξυπνα τατουάζ για όλους

Tατουάζ βλέπουμε συνέχεια. Kυκλοφορούν ελεύθερα σε μπράτσα, λαιμούς, πλάτες, πόδια… παντού. Kαι πόσες φορές ...

Οδηγίες χρήσης

Στη διάρκεια των διακοπών το τηλέφωνο χτυπά για διαφορετικούς λόγους. Ιδιαίτερα το δεκαπενταύγουστο. Δεν ...

#propaganda

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τι είναι προπαγάνδα; Μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της ...

Η παραδοχή της ήττας

Έρχεται κάποτε η στιγμή που κάθε άνθρωπος αναγνωρίζει την ήττα του απέναντι στον χρόνο. ...

Απορία ψάλτου βηξ

valia@inrec.gr Βρίσκομαι σ’ ένα σημαντικό σταυροδρόμι της “σταδιοδρομίας” μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει ...

Το καλάθι της Google

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Έχω μείνει με τα μάτια γουρλωμένα, το σαγόνι πεσμένο και ...

X