Νοέμβριος στο Παλιό Ξυδάδικο

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος παρουσιάζει τις συμμετοχές της β’ περιόδου του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.16, στο Παλιό Ξυδάδικο.

Το 2016 είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που λειτουργεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα theYard.Residency.16 με τη φετινή θεματολογία «Η διάρκεια μιας στιγμής».

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, το πρόγραμμα φιλοξενιών για το 2016 έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες για συμμετοχή:

Ι. μια στιγμή –
ΙΙ. Αυτοσχεδιασμοί – Έργα σε εξέλιξη
ΙΙΙ. μια στιγμή στην αυλή

Για την β’ περίοδο επιλέγηκαν προτάσεις με πρωτότυπο και πειραματικό χαρακτήρα, με νέους δημιουργούς και ομάδες, από διαφορετικά πεδία των παραστατικών τεχνών. H ομάδα επιλογής για αυτή την περίοδο επέλεξε για το πρόγραμμα 12 συμμετοχές και 1 guest participant, από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίες ταίριαζαν με την φετινή θεματολογία και παρουσίαζαν ενδιαφέρον ως προς την προσέγγιση, την μεθοδολογία και την καλλιτεχνική ιδέα

Η διάρκεια μιας στιγμής.
«Υπάρχει η τωρινή τούτη η στιγμή;» Ν.Καζαντζάκης
Σαν ένα στοίχημα που εμφανίζεται κάθε φορά. Αν σταματήσω το χρόνο θα μπορέσω να αντιληφθώ τι γίνεται τώρα; Διερωτούμαι αν θα μπορέσω να δω εμένα ή εσένα ή τι περνά μπροστά μας. Πόσο διαρκεί μια στιγμή; Τι μπορεί να συμβεί σε μια στιγμή; Πόσα βήματα θα χρειαστεί να κάνουμε για να γίνει ο χώρος πιο μεγάλος; Πόσες στιγμές θα έχουμε;

Τον Νοέμβριο θα δούμε στο Παλιό Ξυδάδικο τις εξής προτάσεις:

klik_theyard_16

Κλικ | Χοροθέατρο – Ομάδα Χορού Αέλιον

Η φωτογραφία είναι η διαιώνιση της στιγμής!

Αιχμαλωτίζεται με αυτή, μία εικόνα, μία εποχή, ένα συναίσθημα που στα δάχτυλα του φωτογράφου γίνεται κληροδότημα για τις επόμενες γενιές. Οι τέσσερις χορευτές θα αγγίξουν τηναίσθηση μίας εποχής που η φωτογραφία ήταν ένα σημαντικό γεγονός όπου οι άνθρωποι καλούσαν τον φωτογράφο στο δικό τους χώρο για μία οικογενειακή φωτογράφιση, και προετοιμάζονταν για εκείνη τη μοναδική στιγμή που συνήθως ήταν στο εσωτερικό του σπιτιού τους είτε στο προαύλιο ή στον κήπο.

Η ομάδα Χορού Αέλιον εξερευνεί την προσέγγιση και την ανάγκη της παλιάς «στημένης» εικόνας και των παλαιών φωτογράφων. Την αμηχανία που προέκυπτε από τη τότε σημαντικότητα της φωτογράφισης, σε αντίθεση με την εποχή μας όπου η τεχνολογική εξέλιξη αφαίρεσε αυτή τη μοναδικότητα και τη μετέτρεψε σε μία καθημερινότητα.

Διάρκεια φιλοξενίας 5 μέρες

+ 04|05|06.11 – 20:30

Είσοδος: 7 ευρώ

Κρατήσεις: 99375877 & 97890601plithwra_theyard_16

Πληθώρα | Παραστατική Παρουσίαση – ήχος και εικόνα – Πενέλοπε Βασκές Χατζηλύρα

Tο ελάφι Shika της Ιαπωνίας (γνωστό για τα τις βούλες στο τρίχωμά του) –o Bambi, από το καρτούν που τραυμάτισε αρκετούς στην παιδική τους ηλικία, είναι γνωστό να μην χάνει τις βούλες του ακόμη και σαν φτάσει σε ενηλικίωση. Ο πληθυσμός των ελαφιών είναι πληθωρικός. Η αύξηση του πληθυσμού τους, έχει προκαλέσει μια σειρά από επακόλουθους ήχους.

Οι στιγμές είναι μία συνεχής→ Οι στιγμές είναι μία συνεχής και ο διαμερισμός τους απαιτεί την αναγνώριση συμμετοχής σε μια στιγμή→ Η αναγνώριση συμμετοχής σε μια στιγμή, γίνεται επιτυχής, με τη βοήθεια σημείων αναφοράς→ Τα σημεία αναφοράς οδηγούν σε κάποια αντίληψη του κόσμου.

Ο χρόνος αποτελείται από μια φαινομενολογικά πραγματική εμπειρία. Με την παράθεση και επίστρωση ήχων και εικόνας , το πρόγραμμα στοχεύει στην παραγωγή των εν λόγω σημείων αναφοράς. Τα σημεία αναφοράς που παράγονται οδηγούν σε στιγμές χωρίς σκοπό που μπορούν να μετατραπούν σε στιγμές μεγάλης σημασίας ή σε στιγμές μεγάλων συνεπειών.

+ 07|08.11, 15:00- 20:00 (ανοικτές πρόβες)

Διάρκεια φιλοξενίας 2 μέρες

Κρατήσεις: 95608645simio_r_theyard_16

Σημείο R – Performance | Ομάδα Παρμπρίζ

Με εκκίνηση το γνωστό απόφθεγμα «If not us, who? If not now, when?» που πρωτοδιατυπώθηκε (σε διαφορετική μορφή) από τον Εβραίο θρησκευτικό ηγέτη Hillel (1ος αι. π.Χ.), καθιερώθηκε από Αμερικάνους πολιτικούς τον 20ό αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως σλόγκαν κατά τη Βελούδινη Επανάσταση στη Τσεχία το 1989, η Ομάδα Παρμπρίζ επιδιώκει να διερευνήσει τη στιγμή της προσωπικής (ατομικής) επανάστασης/εξέγερσης ενάντια σε μορφές εξουσίας και κοινωνικές συμβάσεις που περιορίζουν την έκφραση και την ατομική ελευθερία. Τα ερωτήματα/προβληματισμοί που εγείρονται είναι: Τη στιγμή της επανάστασης, συνειδητοποιεί κάποιος τους κινδύνους και τις προοπτικές της επιλογής του; Η επανάσταση αυτή διαρκεί μια στιγμή μόνο ή έχει περισσότερη διάρκεια; Τι απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί τη στιγμή της επανάστασης; Η επανάσταση αυτή θα είναι αρκετή ή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε άλλες επαναστάσεις στο μέλλον; Τι σημαίνει προσωπική επανάσταση; Η επανάσταση ως απόδραση και ως αλλαγή (τροποποίηση) του υφιστάμενου περιβάλλοντος. Η επανάσταση ως απελευθέρωση και ως εκδίκηση. Η επανάσταση ως αυτοπραγμάτωση.

Μέσα από ένα 30λεπτο περφόρμανς που θα περιλαμβάνει κίνηση (ντουέτο), ζωντανή μουσική με κρουστά, λόγο και εικαστική δημιουργία, και το οποίο θα είναι τριμερές (το πριν: οι συνθήκες που δημιουργούν την αναγκαιότητα της επανάστασης· η στιγμή: η επανάσταση· το μετά: ανασκόπηση των τετελεσμένων), η Ομάδα επιδιώκει να δηλώσει ότι η προσωπική επανάσταση, πέρα από μια στιγμή υπέρβασης είναι και μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και απαραίτητη διαδικασία αυτοπροσδιορισμού.

Διάρκεια φιλοξενίας 3 μέρες

Συντελεστές:

Εικαστική επιμέλεια: Χρίστος Αβραάμ

Ηθοποιός: Νάγια Αναστασιάδου

Μουσικός: Χριστόφορος Κωνσταντίνου (Kris Grecian)

Χορογράφος/χορεύτρια: Μαρίνα Πογιατζη

Συγγραφέας: Στέφανος Σταυρίδης

+ 14.11 – 20:30

Κρατήσεις: 99407862

Ώρα: 20:30

Είσοδος: 5 ευρώak02_theyard_16

άκ02 – μουσική | Emiddio Vasquez

Το άκ είναι μια δίμηνη σειρά ηχητικών δρώμενων που επιχειρεί να επικτήσει (ή να επανακτήσει) τον αναγκαίο χρόνο που μία ιστορία Κυπριακής ηλεκτρονικής μουσικής θα χρειαζόταν για να δημιουργηθεί. Ως εκ τούτου, τα δρώμενα θα διαφέρουν ριζικά σε χαρακτήρα και τοποθεσίες.

Το άκ παρουσιάζει δύο νύχτες αυτοσχέδιασμένου ήχου από τέσσερεις ντόπιους ηλεκτρονικούς μουσικούς χρησιμοποιόντας αλληλεπιδρώντα αναλογικά και ψηφιακά synthesizers (max/msp).

Δεδομένου ότι τα δομοστοιχείωτα synthesizers δεν έχουν μνήμη απ’ όπου μπορούν να ανακαλέσουν προσχεδιασμένους ήχους και ο αυτοσχεδιασμός είναι μια άμεση μορφή σύνθεσης, το κοινό καλείται να παρακολουθήσει και τις δύο νύχτες και να δει αν μπορεί να ανακάλεσει στιγμές από την προηγούμενη νύχτα.

Διάρκεια φιλοξενίας 2 μέρες

Συντελεστές: Άντωνης Αντωνίου, Παντελής Διαμαντίδης, Παναγιώτης Μηνά, Emiddio Vasquez

+ 18|19.11 – 21:00 | αυτοσχεδιασμοί

Είσοδος: 5 ευρώ και για τις 2 νύχτες

Κρατήσεις: 99212005aisthiti_i_meiwsi_theyard_16

Αισθητή η μέιωση της σκόνης από άυριο – θέατρο | Ενάκτ guest

Η «Αισθητή η μείωση της σκόνης απο άυριο» αφορά μια devised θεατρική δουλειά με αφετηρία την κλισέ φράση «ζήσε τη στιγμή». Σε ένα πρώτο επίπεδο, η δουλειά αφορά τη φράση αυτή στην κυριολεξία, αφού τα μέλη της ομάδας έχουν συλλέξει ακουστικό και οπτικοακουστικό υλικό από στιγμές προσωπικές, άβολες οικογενειακές στιγμές, βιώματα της καθημερινότητάς τους και στιγμές από περιβάλλοντα, στα οποία αναγκάζονται να ζήσουν αλλά στα οποία δεν ανήκουν. Πρώτες μας ύλες και πηγές έμπνευσης αποτελούν εκείνες οι τεράστιας σημασίας στιγμές της καθημερινότητας και οι άνθρωποι, με τους οποίους δεν έχουμε σημεία αναφοράς, όπως συνάδελφοι, γονείς, γιαγιάδες και φίλοι.

Σκοπός της δουλειάς αυτής είναι η εξερεύνηση της φράσης «ζήσε τη στιγμή», σε ένα δεύτερο επίπεδο, ως προς το τι σημαίνει να είσαι παρών στο τώρα. Ίσως αν δώσουμε σημασία σε αυτές, τις σχετικά ασήμαντες στιγμές, να κατανοήσουμε την έννοια της φράσης αυτής. Στιγμες που έχουν κυριολεκτική διαρκεια, είτε αυτή είναι 7 λεπτά, 20 λεπτά, 1 ώρα, ή κάποια δευτερόλεπτα. Μέσα απο αυτό το υλικό θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε αυτές τις στιγμές συζητήσεων, διαλόγων και μονολόγων, με το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς με σκοπο να εξερευνήσουμε την έννοια του να ζείς το παρών, τη στιγμη, το τώρα αφού κατα τη δική μας άποψη η «στιγμή» δεν χωρά στο χρόνο που μετριεται αλλα στο άπειρο.

Διάρκεια φιλοξενίας 4 μέρες

Hθοποιοί: Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Εβίτα Ιωάννου

+ 21|22|23.11 – 20:30

Κρατήσεις: 96477431

Είσοδος: 10 ευρώ

+ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Πρόσκληση συμμετοχής στη Διεθνή Συνάντηση του Walls_Separate Worlds

Αιτήσεις συμμετοχής από νεαρούς ηθοποιούς δέχεται το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ], ...

Η συναρπαστική ιστορία της Ολυμπίας Δουκάκη

Γράφει η Μιράντα Λυσάνδρου Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ολυμπία» του Κύπριου σκηνοθέτη Χάρη Μαυρομιχάλη θα ...

21 κυπριακά φεστιβάλ διεκδικούν την ετικέτα EFFE

Είκοσι ένα φεστιβάλ τα οποία πραγματοποιούνται στην Κύπρο σε ετήσια ή διετή βάση αιτήθηκαν ...

Συναυλίες με μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει συναυλίες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά και ...

Τέλος στα δράματα για το Pafos Aphrodite Festival

Το Φεστιβάλ Όπερας της Πάφου εγκαταλείπει για πρώτη φορά στην ιστορία του το λυρικό ...

X