Πάφος 2017 : Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Χίλιοι πεντακόσιοι καλλιτέχνες, 152 παραγωγές και 300 δράσεις θα συμβάλουν στην υλοποίηση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που επιλέχθηκε να φέρει σε πέρας η Πάφος το 2017.

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του Πάφος 2017 ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο του δ.σ. του οργανισμού Χρίστο Πατσαλίδη και την καλλιτεχνική διευθύντρια Γεωργία Ντέτσερ. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό την αναμονή του κοινού, αλλά δίνει και το στίγμα της κεντρικής φιλοσοφίας του ευρωπαϊκού θεσμού, που δεν είναι άλλη από το να λυγίσει την πολιτιστική δυσκαμψία της πόλης σε βάθος χρόνου.

Εν συντομία

Την Πρωτομαγιά, η περίφημη Φιλαρμονική του Βερολίνου θα ταξιδέψει στην Πάφο για να σημάνει τη «θερμή» περίοδο των εκδηλώσεων του θεσμού. Οι πιο ελκυστικές για το ευρύ κοινό εκδηλώσεις οριοθετούνται μεταξύ Μάη – Σεπτέμβρη (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν εξαιρετικές παραγωγές τους υπόλοιπους μήνες).

Ωστόσο αυτή την περίοδο θα βρεθούν στη χώρα μας η ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ για μια θεατρική απαγγελία έργων του Καβάφη, η ερμηνεύτρια Ούτε Λέμπερ για μια συναυλία με τα έργα των Κουρτ Βάιλ και Μπρεχτ, οι ανεπανάληπτοι Ιάπωνες τυμπανιστές Yamato, ο Γκόραν Μπρέκοβιτς με τους «αθάνατους» «Γάμους και Κηδείες» του, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με ένα καινούργιο πρόγραμμα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε μια μοναδική συνάντηση με την Καρίν Πολβάρτ, η Ισπανίδα ερμηνεύτρια Λουθ Κασάλ και η Μίσια των φάδος.

Σε όλο τον υπόλοιπο χρόνο απλώνονται πάμπολες, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, εκδηλώσεις, σε όλους τους τομείς των τεχνών αλλά και στο πλαίσιο της εμπλοκής της κοινωνίας της Πάφου στον θεσμό.

Ολόχρονη γιορτή

Σχεδόν 1.500 δημιουργοί, καλλιτέχνες, 152 έργα και 300 δράσεις θα δημιουργήσουν μια χρονιά «γιορτής, διαλόγου και ανταλλαγής που αναμφίβολα θα σημαδέψει την Πάφο και τους ανθρώπους της, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της καθημερινότητας προς τη μεριά του πολιτισμού, της τέχνης και της ομορφιάς», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του Πάφος 2017.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού δρ Χρίστος Πατσαλίδης, «η Πάφος θα μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη ανοικτή σκηνή, με έργα και δράσεις σε ολόκληρη την επαρχία ως μια καινούργια και δυναμική πόλη».

Με μια αναδρομή από την περίοδο της διεκδίκησης το 2012 μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του οργανισμού αφηγήθηκε την πορεία του οργανισμού, τονίζοντας τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η Γεωργία Ντέτσερ με τη σειρά της, διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του οργανισμού, έκανε αναφορά στον θεσμό ως μια «σύνθετη και μακρά σε διάρκεια διοργάνωση», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσονται δράσεις, εκδηλώσεις συνεργασίες και ανταλλαγές, «τα αποτελέσματα των οποίων δεν εξαντλούνται στον χρόνο αυτόν, αλλά επιδρούν, επηρεάζουν και αλλάζουν την εκάστοτε πόλη και μαζί τη ζωή των ανθρώπων της μακροπρόθεσμα».

Οι ενότητες

Ως γνωστόν, το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελείται από τις θεματικές ενότητες «Μύθος και Θρησκεία», «Ταξιδιώτες του Κόσμου» και «Στάδια του Μέλλοντος» αλλά και από τη «Σκηνή που ταξιδεύει» και διατρέχει όλες τις προαναφερθείσες ενότητες.

Η τελετή έναρξης

Η διήμερη τελετή έναρξης του Πάφος 2017 θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιανουαρίου και εμπνέεται από την ενότητα «Μύθος και Θρησκεία». Με αφορμή τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που υπενθυμίζει ότι η Πάφος, καρπός της ερωτικής ένωσής τους, είναι ήδη ένα έργο τέχνης, τίθεται ο κατ’ εξοχήν στόχος του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, που δεν είναι άλλος από την επανάκαμψη της Πάφου ως τόπου δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού.

Την τελετή έναρξης ανέλαβαν να παρουσιάσουν ο γνωστός Ισραηλινός χορογράφος του σύγχρονου χορού Ίντο Ταντμόρ και ο Κύπριος σκηνοθέτης Νεοκλής Νεοκλέους.

 

You May Also Like

Αιχμές για το πολιτικό σύστημα έκρυβε η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Βενετίας

Αποστολή: Ιάκωβος Γωγάκης Ήρωες που καθορίζουν την τύχη ενός ολόκληρου έθνους, για τον Τζορτζ ...

Διαγωνισμός σχεδιασμού νέου λογότυπου για το Φεστιβάλ Κύπρια

Νέο λογότυπο ψάχνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια και προκηρύσσει σχετικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ...

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

«Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2019 – Κάτω από τα τείχη» είναι ο τίτλος του νέου ...

Ruins: Το χρονικό μιας διαπόμπευσης στην οθόνη

Το χρονικό της δίωξης και διαπόμπευσης 31 οροθετικών γυναικών στην ελληνική κοινωνία καταγράφει η ...

Glyn Hughes 1931-2014 : Αναδρομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

Kατά του Μεγάρου ο Χαρίλαος Σταυράκης

Με τον τίτλο «Η σπατάλη για τον ‘πολιτισμό’», ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ...

X