Χάρτες της Κύπρου δημοπρατούνται στο Παρίσι

Μεγάλο μέρος της συλλογής βιβλίων και χαρτών του Κύπριου εκπαιδευτικού και ιστορικού Γεώργιου Παπαδόπουλου δημοπρατείται στις 28 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Η συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 250 βιβλία και χάρτες, αρκετά από τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο. Περιλαμβάνονται επίσης σπάνια εικονογραφημένα βιβλία των Δημήτριου Γαλάνη και Μάριου Πράσινου.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της παιδείας όπου συνέβαλε σημαντικά για πάνω από μισό αιώνα. Διετέλεσε υποδιευθυντής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι και είχε ενεργό δράση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Unesco σε θέματα παιδείας.

cyprus_insul_web
Εγκατέλειψε το χωριό του, το Παλαιχώρι, το 1945 για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε το πτυχίο του στην Ιστορία. Το 1960 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εργοδοτήθηκε στον ΟΟΣΑ. Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2012, σε ηλικία 87 ετών.

Υπήρξε μανιώδης συλλέκτης παλαιών βιβλίων και τέχνης και σε περίοδο 40 ετών απέκτησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

  • Μια σειρά παλαιών βιβλίων που επικεντρώνονται στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 18ου και 19ου αιώνα. Αρκετά είναι εικονογραφημένα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες.

  • Σπάνια εικονογραφημένα βιβλία από τους Έλληνες καλλιτέχνες Δημήτριο Γαλάνη και Μάριο Πράσινο οι οποίοι είχαν ως βάση το Παρίσι.

  • Ένα μεγάλο αριθμό πανέμορφων αρχαίων χαρτών της Κύπρου από τον 16ο, 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.

chalcondyle_laonicos_web

+ Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 14:00 (τοπική ώρα) από τον οίκο Audap & Mirabaud. Περισσότερες πληροφορίες και ο πλήρης κατάλογος της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα www.audap-mirabaud.com. Πλειοδοτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά στο drouotlive.com.

You May Also Like

Αρχειοθετεί τον εαυτό του, κάνει τη δουλειά του FBI ευκολότερη

Η περιπέτειά του ως ύποπτου τρομοκράτη στις 19 Ιουνίου 2002, οδήγησε τον Hasan M. ...

Η «Απολογία του Σωκράτη» στην Οδησσό

Στο Ακαδημαϊκό Ρωσικό Δραματικό Θέατρο της Οδησσού ανεβαίνει στις 10 Νοεμβρίου η «Η Απολογία ...

Graphic Stories Cyprus 2017 #3

Η 3η κατά σειρά Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ανοίγει τις ...

«Human» | προβολή στη Λευκωσία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει την προβολή της ταινίας HUMAN στην οποία θα παραστεί ...

The Cypriot Fiddler | Προβολή στο Σπίτι της Συνεργασίας

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο The Cypriot Fiddler, για τους Κύπριους βιολάρηδες, ...

«Οι Γελοιογραφίες του Πιν» στο Eyekon Comic Con

Έκθεση με τις «Γελοιογραφίες του Πιν», θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Eyekon Comic Con 2018, ...

X