Σε δημοπρασία πίνακες Σύρου πρόσφυγα

Η ιστορία ενός Σύρου καλλιτέχνη, του «ζωγράφου της Ειδομένης», έργα του οποίου βγαίνουν σε δημοπρασία για να θέσουν τα θεμέλια της νέας του ζωής.

Όταν ο Χάσαν Χατίμπ αποφάσισε να ξεκινήσει από την πατρίδα του, τη Συρία, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του, ένα από τα πράγματα που τον απασχολούσε για τη ζωή που θ’ άφηνε πίσω ήταν πώς θα σώζονταν από τη λαίλαπα του πολέμου τα έργα του -κάποιοι πίνακες ζωγραφικής διαφόρων τεχνοτροπιών, που είχε φιλοτεχνήσει με περισσό μεράκι. Ό,τι χώρεσε στις λιγοστές αποσκευές του, το πήρε μαζί του. Τα υπόλοιπα τα εμπιστεύτηκε σ’ έναν καλό του φίλο, με την ελπίδα πως, όταν «στήσει» τη νέα του ζωή κάπου στην Ευρώπη, θα τού τα στείλει για να κοσμήσουν το νέο του σπιτικό.

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, ο Χάσαν Χατίμπ αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην Τέχνη, είτε φιλοτεχνώντας δικά του έργα είτε διδάσκοντάς την. Όταν ο ζόφος του πολέμου άρχισε να στοιχειώνει την περιοχή της Παλμύρας, αποφάσισε να φύγει για να δώσει στα παιδιά του την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή.

Το ταξίδι, όμως, της οικογένειας Χατίμπ «κόπηκε» αιφνίδια στην Ειδομένη όπου, ο Χάσαν δεν σταμάτησε να δημιουργεί προσπαθώντας να δώσει χρώμα στο γκρίζο εκείνων των ημερών. Όλοι είχαν ακούσει για τον «ζωγράφο της Ειδομένης», η σκηνή του οποίου ξεχώριζε με τις ζωγραφιές της μέσα στο μουντό τοπίο της απέραντης σκηνούπολης που είχε αναπτυχθεί δίπλα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

«Φύγαμε από τη Συρία για να ξεφύγουμε από τον πόλεμο και το αιματοκύλισμα και βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι στα σύνορα, μία ανάσα από το επόμενο βήμα του ταξιδιού μας», θυμάται ο Χάσαν και το βλέμμα του «ταξιδεύει», ενώ ρουφά σχολαστικά μία γουλιά από τον καφέ του, καθισμένος στο σαλόνι ενός σπιτιού, σε κάποιο χωριό της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας.

Το σπίτι αυτό, που τού παραχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης και η σύζυγός του -άνθρωποι που βρέθηκαν στο πλευρό των προσφύγων της Ειδομένης, με προσωπική πρωτοβουλία, ανιδιοτελώς και με πολλή αγάπη για τους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάστηκαν σκληρά από τη λαίλαπα του πολέμου- ήταν για τον Χάσαν και την οικογένειά του (μετά την περιπέτεια της Ειδομένης)το «σπίτι» τους στην Ελλάδα. Από εκεί έκαναν την αίτησή τους για μετεγκατάσταση σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, εκεί ο Χάσαν ξαναβρήκε το κέφι για δημιουργία, εκεί η μικρή του κόρη, Φάτιμα ξαναβρήκε το χαμόγελο και την παιδική της αθωότητα που προς στιγμήν φάνηκε να της είχε «κλέψει» ο πόλεμος.

Ο Χάσαν και η οικογένειά του έκαναν και το επόμενο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στον τελικό τους προορισμό που, όπως φαίνεται, θα είναι η Φινλανδία. Στην Αθήνα πλέον, εδώ και λίγες ημέρες, ο Χάσαν περιμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, στο τελικό στάδιο της αίτησης μετεγκατάστασης και ήδη κάνει όνειρα για τη νέα του ζωή.

Προκειμένου η μετάβαση σ’ αυτή τη νέα ζωή να είναι όσο το δυνατόν πιο …βελούδινη, ο Χάσαν αποφάσισε να πουλήσει κάποια από τα έργα του -τα περισσότερα άλλωστε τα χάρισε σε ανθρώπους που τον στήριξαν όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες της αναμονής. Σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθειά του βρήκε τον Σταύρο Μυρωνίδη, ιδιοκτήτη οίκου δημοπρασιών, στην προσεχή δημοπρασία του οποίου την θα διατεθούν και έργα του Σύρου ζωγράφου.

«Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια χρήματα για τον καλλιτέχνη μέσω της πώλησης των έργων του, τα οποια θα έχουν τιμή εκκίνησης τα 100 ευρώ. Εννοείται ότι ο οίκος δημοπρασιών δεν θα πάρει κάποιο ποσοστό, ενώ είναι πάντα ανοιχτός σε αλληλέγγυες συνεργασίες με καλλιτέχνες πρόσφυγες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μυρωνίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια του Σύριου ζωγράφου.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή.

dsc

 

 

You May Also Like

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με πέντε παραγωγές

Πέντε θεατρικά σχήματα συμμετέχουν στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017 το οποίο ...

Απεβίωσε η Λουλού Συμεωνίδου, ιδρύτρια του Εθνικού Ωδείου Κύπρου

Σε ηλικία 95 ετών απεβίωσε η Λουλού Συμεωνίδου, ιδρύτρια και επί σειρά ετών διευθύντρια ...

Μια βραδιά για τη Νίκη Μαραγκού, στις 24 Μαΐου

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού διοργανώνουν στις 24 Μαΐου η οικογένεια ...

Έφυγε ο ηθοποιός Ανδρέας Μιχαηλίδης

Πέθανε σε ηλικία 80 χρονών, ο ηθοποιός Ανδρέας Μιχαηλίδης. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης υπηρέτησε το ...

Κλοπή έργων τέχνης από οικία στη Λεμεσό

Οκτώ έργα τέχνης -ανάμεσά τους και Κυπρίων καλλιτεχνών- κλάπηκαν από οικία στην περιοχή Αγίας ...

Έργα τέχνης σε δημόσια κτήρια: «Το κράτος αδυνατεί»

Νίπτει τας χείρας του το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την παραβίαση -εκ μέρους του ...

X