8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

Με ένα μνημειώδες έργο το οποίο καθόρισε οριστικά την πορεία της μουσικής εξέλιξης, το Pierrot Lunaire (Φεγγαρίσιος Πιερότος) του Άρνολντ Σένμπεργκ, σηκώνει σήμερα αυλαία το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος.

Πρόκειται για έναν από τους πιο πρωτοποριακούς και δημιουργικούς μουσικούς θεσμούς όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, στόχος του οποίου είναι η προώθηση της νέας μουσικής.
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον διακεκριμένο Κύπριο συνθέτη Εύη Σαμμούτη, η φετινή διοργάνωση φέρνει στο προσκήνιο αριστουργήματα του σύγχρονου ρεπερτορίου (του 20ού αιώνα) και έργα της νέας γενιάς συνθετών.
Το φεστιβάλ ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου παρουσιάζοντας τέσσερις μοναδικές συναυλίες, προβολές σχετικών ντοκιμαντέρ, διαλέξεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Φωνή πρωταγωνίστρια

Το φετινό φεστιβάλ επικεντρώνεται σε σύγχρονα αριστουργήματα στα οποία πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη φωνή. Η αρχή θα γίνει με το εμβληματικό έργο του Σένμπεργκ «Pierrot Lunaire», το οποίο παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κύπρο μετά την πρώτη εκτέλεσή του πριν από δέκα χρόνια.
Το έργο θα παρουσιάσει η θρυλική Marianne Pousseur, η οποία θα ενώσει τη φωνή της με το εξαιρετικό σύνολο Het Collectief, υπό τη διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Robin Engelen.

mariannepousseur_faros

 

Θραύσματα του Κάφκα

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης, σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση, ακόμα ένα μνημειώδες έργο: το 70λεπτο αριστούργημα του Κούρταγκ με τίτλο «Kafka Fragments» (Θραύσματα του Κάφκα) για φωνή και βιολί, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1987 και βασίζεται σε κείμενα και αφορισμούς που ο Κάφκα διατύπωσε στα ημερολόγια, τετράδια και επιστολές του. Το έργο θα ερμηνεύσουν η μέτζο-σοπράνο Lore Lixenberg, από τις πιο περιζήτητες ερμηνεύτριες σύγχρονης μουσικής, και η βιολονίστα Aisha Orazbayeva.

«Λωτοφάγος Ι»

Άλλο ένα σημαντικό έργο το οποίο έχει εξέχουσα θέση στο φετινό φεστιβάλ είναι το Λωτοφάγος Ι για σοπράνο και κοντραμπάσο, του Μπέατ Φούρερ. Αντιπροσωπεύοντας μια πιο σύγχρονη και πρωτοποριακή προσέγγιση στη σύνθεση για φωνή, το έργο γράφτηκε το 2006 και εκτελέσθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο καλλιτέχνη που θα δώσει την πρώτη παγκύπρια εκτέλεσή του – τον εντυπωσιακό κοντραμπασίστα του συνόλου Klangforum Wien, Uli Fussenegger, ο οποίος θα ενώσει τις δυνάμεις του με την υπέροχη Γαλλίδα σοπράνο Helene Fauchere.
Έχοντας πάντοτε ως στόχο να αντιπαραβάλλει τη σύγχρονη μουσική με μουσική που γράφτηκε στο παρελθόν, ούτως ώστε ο ακροατής να μπορεί να ακολουθήσει την ιστορική συνοχή της μουσικής εξέλιξης, το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα ρεσιτάλ από τον Joseph Houston -από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες της σύγχρονης μουσικής σκηνής-, ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα των Σκαρλάτι, Λιστ, Μεσιάν, Άιβς, Ξενάκη, καθώς και, σε παγκύπρια πρεμιέρα, έργα των Thomas Simaku και Christian Mason.

helene_faros
Το πρόγραμμα

• Τετάρτη 5 Οκτ 2016 / 20:30: Συναυλία με τη Marianne Pousseur (φωνή) και το σύνολο Het Collectief υπό τη διεύθυνση του Robin Engelen, στο Pierrot Lunaire του Σένμπεργκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το μετα-ρομαντικό αριστούργημα του Σένμπεργκ, Verklarte Nacht, και τα Πέντε Κομμάτια για Κλαρίνο και Πιάνο, Έργο 5, του Μπεργκ.

• Πέμπτη 6 Οκτ 2016 / 11:00: Διάλεξη από τη Marianne Pousseur με θέμα τις φωνητικές τεχνικές στη σύγχρονη μουσική. Τη διάλεξη θα ακολουθήσει εργαστήρι με τη συμμετοχή νεαρών Κυπρίων τραγουδιστών.

• Πέμπτη 6 Οκτ 2016 / 20:30: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Larry Weinstein, My War Years – Arnold Schoenberg

• Κυριακή 9 Οκτ 2016 / 19:30: Διάλεξη-προλόγηση συναυλίας από τον συνθέτη Ανδρέα Τσιάρτα: «Μνήμη και Λήθη – Ψυχολογικές και Μουσικές πτυχές στο έργο του Μπέατ Φούρερ, Λωτοφάγος».

• Κυριακή 9 Οκτ 2016 / 20: 30: Συναυλία με τη σοπράνο Helene Fauchere και τον Uli Fussenegger (κοντραμπάσο), στο έργο του Μπέατ Φούρερ Λωτοφάγος Ι, καθώς και έργα των Περσέλ, Klaus Huber, Vito Zuraj και Εύη Σαμμούτη.

• Τρίτη 11 Οκτ 2016 / 20:30: Προβολή του ντοκιμαντέρ της Judit Kele, Kurtag: The Matchstick Man

• Τετάρτη 12 Οκτ 2016 / 20:30: Συναυλία με τη μέτζο-σοπράνο Lore Lixenberg και τη βιολονίστα Aisha Orazbayeva στο Kafka Fragments του Κούρταγκ.

• Κυριακή 16 Οκτ 2016 / 20:30: Ρεσιτάλ πιάνου με τον Joseph Houston σε έργα των Μεσιάν, Άιβς, Ξενάκη, Σκαρλάτι, Λιστ, Thomas Simaku και Christian Mason.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα διοργανωθούν παράλληλα πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

+ Το φεστιβάλ ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Οι παραστάσεις θα δίνονται στο The Shoe Factory στη Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη εκτός από τις συναυλίες (10 ευρώ). Πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα στα www.pharosartsfoundation.org, τηλ. 96669003.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

The Cypriot Fiddler | Προβολή στο Σπίτι της Συνεργασίας

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο The Cypriot Fiddler, για τους Κύπριους βιολάρηδες, ...

Εκθεση του Νικόλα Λαδόμματου στη Λευκωσία

Την τέταρτη ατομική του έκθεση με έργα μεικτής τεχνικής σε καμβά παρουσιάζει ο Νικόλας ...

Μουσική από ραδιενέργεια! [βίντεο]

Ραδιενεργή Ορχήστρα! Αυτό είναι το όνομα ενός φιλόδοξου προγράμματος που διενεργούν τρεις Σουηδοί καλλιτέχνες ...

Πέθανε ο ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοφ

Ο θρυλικός πρωταγωνιστής του Ινγκμαρ Μπέργκμαν που άφησε εποχή με την ταινία «Εξορκιστής», πέθανε ...

«Διάλογος» ανάμεσα στις συλλογές Λεβέντη – Τέλλογλου

Με αφορμή την έκθεση «Αλίκη και Νέστωρ Τέλλογλου – Συλλέκτες και Συλλέγειν», η ομάδα της ...

Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ολοκληρωμένα έργα συντήρησης

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΤΕΠΚ) ανακοινώνει με ευχαρίστηση την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης ...

X