OPEN CALL: Έργα τέχνης GIF στο Ίδρυμα ARTos

Micro-cinema of Attractions | GIF art imageries and creative techniques

Η δράση «Micro-cinema of Attractions» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος ARTos και της πλατφόρμας Moving Silence, Βερολίνο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εργαστήρι, το οποίο θα λάβει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου 2016, με τον Βέλγο καλλιτέχνη και γραφίστα Pieterjan Grandry όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να χτίσουν το δικό τους αναλογικό GIF-player, και στις 3 Δεκεμβρίου 2016  μια έκθεση, υπό τη μορφή αστικής περιοδείας με προβολές GIFs στην πόλη της Λευκωσίας. Η δράση «Micro-cinema of attractions» λαμβάνει χώρα με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Έκθεση

Το Ίδρυμα ARTos προσκαλεί καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό να υποβάλουν εικαστικά έργα GIF τα οποία συνδέονται με τη θεματολογία της έκθεσης και συνθέτουν μοναδικούς καλλιτεχνικούς μικρόκοσμους. Για τους σκοπούς της έκθεσης θα επιλεγούν 10 καλλιτέχνες με βάση την Κύπρο και 10 διεθνείς καλλιτέχνες, ένας εκ των οποίων θα λάβει το πρώτο βραβείο και χρηματική αμοιβή αξίας 250 ευρώ.Προθεσμία υποβολής 6 Νοεμβρίου 2016 μεσάνυκτα.

“Η εμπειρία του πρώιμου βωβού κινηματογράφου ξεδιπλώνεται σαν ένα wunderkammer με θεαματικές κινηματογραφικές τεχνικές. Η έκθεση συνδέει την έννοια «cinema of attractions» του Tom Gunning για την πρώιμη φάση του βωβού κινηματογράφου (1907-1913) με την GIF art.

Ο όρος «cinema of attractions» αναφέρεται στα πρωταρχικά χαρακτηριστικά του βωβού κινηματογράφου που γοήτευε τους θεατές με ευφάνταστες κινούμενες εικόνες, πριν οι διηγηματικές φόρμες του θεάτρου και της λογοτεχνίας επικρατήσουν στο μέσο. Είναι μια  δημιουργική εποχή παραγωγών μιας ιδιόμορφης εικονοποιίας, που είχε να κάνει λιγότερο με τη σύνθεση αφηγηματικών έργων και περισσότερο με τολμηρούς πειραματισμούς για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων των κινούμενων εικόνων.

Η δράση «Micro-cinema of attractions» διερευνά νέες έννοιες του χώρου και του χρόνου που διαμορφώνονται στη σύγχρονη GIF art, εστιάζοντας λιγότερο σε τυπικές μορφές αφήγησης και περισσότερο σε GIF έργα τέχνης τα οποία συνθέτουν αυτόνομους αισθητικούς μικρόκοσμους.

Η GIF art μπορεί να αξιοποιήσει ριζοσπαστικές και ασυνήθιστες τεχνικές και εικόνες,  επαναφέροντας δημιουργικά παλαιότερες κινηματογραφικές και καλλιτεχνικές φόρμες, εφαρμόζοντας αβαν γκαρντ ιδέες, επιτρέποντας την ελεύθερη αντιγραφή, την αψήφηση ή τον καθορισμό προτύπων, ενώ παράλληλα μπορεί να παράγει ένα πολύ δημοφιλές περιεχόμενο που διαμοιράζεται και διαδίδεται μαζικά μέσω των κοινωνικών δικτύων.”

Μαριάνα Ζήκου

Επιμελήτρια Έκθεσης

You May Also Like

Urban Legends στην γκαλερί Ρουάν

Η Γκαλερί Ρουάν στη Λεμεσό παρουσιάζει μια έκθεση κι ένα βιβλίο από τους Τατιάνα Φεραχιάν ...

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στο Αρχαίο Κίτιον

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής ...

«Hamlet Globe to Globe» και στο Κούριο

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος συνεργάζεται με το Θέατρο Globe του Σαίξπηρ και παρουσιάζει την ...

Ανατίναξαν δύο μαυσωλεία στην Παλμύρα

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν δύο μαυσωλεία στην Παλμύρα, την αρχαία πόλη 2.000 ετών, ...

Βρέθηκε το Satisfaction του κάπτεν Μόργκαν

Ξέρουμε τo γνωστό ρούμι, καιρός να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που φέρει το όνομά του: ...

Φαραώ στο σφυρί προκαλεί την οργή του Καΐρου

Μια γλυπτή κεφαλή του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών βγαίνει στο σφυρί την Πέμπτη στο Λονδίνο, ...

X