Έκθεση της Χαράς Σαββίδου στην Γκαλερί Γκλόρια

Φυτά με πλέγματα, αγκάθια με χαρτί, κάρβουνο και χρώμα συνδυάζονται στα έργα της Χαράς Σαββίδου, με γενικό τίτλο «Διαπλεκόμενες Σχέσεις / Meshing Around».

Τα έργα θα παρουσιάζονται από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στην γκαλερί Γκλόρια. Την ημέρα των εγκαινίων, την έκθεση θα προλογίσει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Εν αρχή η αστοιβίδα

Γλυπτικά ασεμπλάζ και τρισδιάστατα κολάζ είναι τα έργα της Χαράς Σαββίδου που θα παρουσιάσει στην γκαλερί Γκλόρια. Η ίδια αναφέρει για τη νέα της δουλειά:

«Η δημιουργία μύθων, η ιερή γεωμετρία και η χρυσή τομή είναι εκφάνσεις πολιτιστικών σχέσεων με τη φύση. Σε αυτήν την έκθεση συνδυάζονται φυτά με πλέγματα, αγκάθια με χαρτί, κάρβουνο ή χρώμα, σε μια προσπάθεια τα τρισδιάστατα κολλάζ και γλυπτικά ασεμπλάζ, να εμπλέξουν τον θεατή σε αισθητικές σχέσεις και αναλογίες μεταξύ της φύσης και του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Πρωταρχικά με μάγεψε, ήδη από παιδί, το κυπριακό φυτό Σαρκοποτήριο το ακανθώδες ή αστοιβίδα, η οποία συνδέεται με τον μύθο της Αφροδίτης. Το αγκάθι του αντιπροσωπεύει μέσα από μια απλή δυαδική συμμετρία, έναν βασικό ζωολογικό, για μένα, σχήμα. Το πλέγμα αντιπροσωπεύει την τεχνολογική μίμηση φυσικών νομοτελειών, όπως η ανάπτυξη στον χώρο βασικών μονάδων μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Ο θεατής καλείται να δημιουργήσει ιδεατούς συνειρμούς παίζοντας με ιδέες όπως τάξη, δομή, λόγος, ζωτικότητα, αυθόρμητο, έκφραση, παρέκκλιση, ελευθερία κ.λπ., όπου η δημιουργία νοήματος είναι προσωπική και ’αυθαίρετη’».

2-hara-savvidou-2016web hara-savvidou-2016we hara-savvidou-2016

Η Χαρά Σαββίδου σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Nikolai Pavlovitch στη Σόφια. Εργάζεται εδώ και 25 χρόνια ως καθηγήτρια τέχνης στη μέση εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος με γλυπτά και ζωγραφικούς πίνακες και με κατασκευές σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις όπως In-out of line 2004, Leaps of faith 2005, In Transition Cyprus 2006 και Change of Climate 2009. Έχει οργανώσει ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα ως πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ και ως μέλος διάφορων δικοινοτικών ομάδων. Το 2016 συμμετείχε στην έκθεση Tempus Fugit στο CVAR και είχε μια ατομική έκθεση, Sarcopoterium Spinosum, στο Brighton Open Houses, May Festival.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 19:30 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2016. Η γκαλερί Γκλόρια βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία (πάροδος Μακαρίου). Πληροφορίες τηλ. 22762605. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30-8.00 μ.μ. Σάββατο, 10.30-12.45 μ.μ.

You May Also Like

Σπίτι της Συνεργασίας: Τοπική τελετή βράβευσης με το Europa Nostra

Στην παρουσία της Επιτρόπου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, Ανδρούλλα Βασιλείου και της ...

«Η Τέχνη στις Κοινότητες»|Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2019

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 4η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ...

Σε εικόνες | 3o Dance Waves Festival 2012

Όσα είδε ο φωτογραφικός φακός του Παύλου Βρυωνίδη, στο 3ο Dance Waves Festival το ...

TriCoolOre στο Πολιτιστικό Κέντρο Εγκώμιο

Στο πλαίσιο των χειμερινών παραστάσεών τους για τον μήνα Νοέμβριο σε Κύπρο και Γερμανία, ...

Τα δέκα πρώτα γλυπτά στο πάρκο γλυπτικής Γεροσκήπου

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμπόσιου Γλυπτικής που προγραμματίζει ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ...

Το πρωινό των Χριστουγέννων στην κάμερα δέκα διάσημων σκηνοθετών

Πώς θα ήταν το πρωινό των Χριστουγέννων αν το κινηματογραφούσαν ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο ...

X