Γεωγραφία της γραφής και λογοτεχνικοί τόποι

Το Βιβλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 εκδήλωση με θέμα, «Γεωγραφία της γραφής και λογοτεχνικοί τόποι» με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη.

Το μυθιστόρημα και άλλες αφηγηματικές μορφές αναπτύσσονται με βάση τον τόπο και τον χρόνο. Η γεωγραφία της λογοτεχνίας ωστόσο δεν συμπίπτει πάντα με την κλασική γεωγραφία. Οι λογοτεχνικοί τόποι είναι αφηγηματικές κατασκευές και ο συγγραφέας καλείται μαζί με τον αναγνώστη να σχεδιάσουν τους δικούς τους χάρτες.

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης μέσα από τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, περιδιαβαίνει στους δικούς του λογοτεχνικούς χώρους αλλά και σε άλλων συγγραφέων, δείχνοντας ότι η γεωγραφική τους επικράτεια επηρεάζει τις ιστορίες και τις συμπεριφορές των ηρώων. Κάθε λογοτεχνικός τόπος κάθε φορά αποτελεί και μια διαφορετική ανάγνωση, ένα ανοιχτό πεδίο όπου πραγματώνεται ο διάλογος πάνω στην τέχνη και στη ζωή, στην αλήθεια και στην επινόηση.

Λίγα λόγια για τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη:

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1956 στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δίδαξε αγγλικά στη δημόσια εκπαίδευση και συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών οργανώνοντας λογοτεχνικά σεμινάρια. Έχουν εκδοθεί δέκα μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων, μία νουβέλα και ένας μονόλογος. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το «Παρτάλι» μεταφράστηκε στα γαλλικά το 2003 (εκδόσεις AlterEdit). Το 2011 διασκευάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα σε μονόλογο και ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η συλλογή διηγημάτων «Χάρτες», ήταν υποψήφια για το Βραβείο Διαβάζω 2007 και ο «Παλαιστής και ο δερβίσης» για το Athens Prize for Literature του περιοδικού «(δέ)κατα», για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011 και το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. «Το μυστικό της Έλλης» ήταν υποψήφιο για Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος 2012.  Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Το μυθιστόρημα «Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές» θα κυκλοφορήσει στα αραβικά το 2016. Ο συγγραφέας ζει στη Νέα Σμύρνη.

+ Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο», μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», στις 19:30. (Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λεμεσός)

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 25340347 ή επισκφθείτε τη σελίδα στο facebook.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Φ. Φαίδωνος : Η Πάφος γύρισε σελίδα

Συνέντευξη στην Μερόπη Μωυσέως/ φωτογραφία : Πάυλος Βρυωνίδης Στη συνέχιση του Pafos Aphrodite Festival, ...

Νέα αφίσα για τον «Αύγουστο» του ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου απέστειλε ανακοίνωση σχετικά με την αφίσα της παραγωγής «Αύγουστος» από ...

Παραστάσεις τσίρκου σε Λευκωσία και Λεμεσό

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου γιορτάζει την εβδομάδα της τέχνης του τσίρκου με περφόρμανς στην ...

Kατά του Μεγάρου ο Χαρίλαος Σταυράκης

Με τον τίτλο «Η σπατάλη για τον ‘πολιτισμό’», ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ...

“Expanded Piano” με τον Σταύρο Γασπαράτο στο Θέατρο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει τη δεύτερη από τη σειρά συναυλιών του κύκλου Κλασσικά Αλλιώς, ...

Κομίστες διοργανώνουν δημοπρασίες στο Twitter για στήριξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων

Η συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τη βιομηχανία των κόμικς στις ΗΠΑ την περίοδο της ...

X