Γεωγραφία της γραφής και λογοτεχνικοί τόποι

Το Βιβλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 εκδήλωση με θέμα, «Γεωγραφία της γραφής και λογοτεχνικοί τόποι» με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη.

Το μυθιστόρημα και άλλες αφηγηματικές μορφές αναπτύσσονται με βάση τον τόπο και τον χρόνο. Η γεωγραφία της λογοτεχνίας ωστόσο δεν συμπίπτει πάντα με την κλασική γεωγραφία. Οι λογοτεχνικοί τόποι είναι αφηγηματικές κατασκευές και ο συγγραφέας καλείται μαζί με τον αναγνώστη να σχεδιάσουν τους δικούς τους χάρτες.

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης μέσα από τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, περιδιαβαίνει στους δικούς του λογοτεχνικούς χώρους αλλά και σε άλλων συγγραφέων, δείχνοντας ότι η γεωγραφική τους επικράτεια επηρεάζει τις ιστορίες και τις συμπεριφορές των ηρώων. Κάθε λογοτεχνικός τόπος κάθε φορά αποτελεί και μια διαφορετική ανάγνωση, ένα ανοιχτό πεδίο όπου πραγματώνεται ο διάλογος πάνω στην τέχνη και στη ζωή, στην αλήθεια και στην επινόηση.

Λίγα λόγια για τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη:

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1956 στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δίδαξε αγγλικά στη δημόσια εκπαίδευση και συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών οργανώνοντας λογοτεχνικά σεμινάρια. Έχουν εκδοθεί δέκα μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων, μία νουβέλα και ένας μονόλογος. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το «Παρτάλι» μεταφράστηκε στα γαλλικά το 2003 (εκδόσεις AlterEdit). Το 2011 διασκευάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα σε μονόλογο και ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η συλλογή διηγημάτων «Χάρτες», ήταν υποψήφια για το Βραβείο Διαβάζω 2007 και ο «Παλαιστής και ο δερβίσης» για το Athens Prize for Literature του περιοδικού «(δέ)κατα», για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011 και το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. «Το μυστικό της Έλλης» ήταν υποψήφιο για Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος 2012.  Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Το μυθιστόρημα «Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές» θα κυκλοφορήσει στα αραβικά το 2016. Ο συγγραφέας ζει στη Νέα Σμύρνη.

+ Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο», μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», στις 19:30. (Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λεμεσός)

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 25340347 ή επισκφθείτε τη σελίδα στο facebook.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Eπαναπατρισμός εικόνων στην Ελλάδα

Eντεκα εικόνες της μεταβυζαντινής εποχής, που είχαν κλαπεί από εκκλησιαστικά μνημεία της Ηπείρου και ...

SEXPECTATIONS – 6o Διεθνές φεστιβάλ χορού και περφόρμανς της Στέγης Χορού Λεμεσού

Το 6o Διεθνές φεστιβάλ χορού και περφόρμανς της Στέγης Χορού Λεμεσού, κάτω από τον ...

Να κηρυχθεί μνημείο το μεταλλείο Μιτσερού ζητούν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια της Ελληνικής ...

“Της οικίας ημών εμπιπραμένης…” / Κώστα Μαννούρη

Για τις 7 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα του έργου «Της οικίας ημών εμπιπραμένης…», ...

O Άντης Σκορδής στο εργαστήριο σύνθεσης ΙΕΜΑ

Μέλος της φετινής σύστασης του συνόλου IEMA 2012/2013 αποτελεί ο νεαρός συνθέτης Άντης Σκορδής. ...

Τόμι Ραμόουν: Ο τελευταίος των Ramones

Ο πρώτος και ο τελευταίος των Ramones, το ιδρυτικό μέλος και ντράμερ του δημοφιλούς ...

X