Η παγίδα της απογοήτευσης

Είναι δύσκολο να ελπίζεις σε αλλαγή και σε συγκεκριμένη βελτίωση στην Κύπρο. Είναι λες και υπάρχει ένα σύννεφο που παγώνει την κάθε πρωτοβουλία και την κάθε προσπάθεια για το διαφορετικό.

Δεν σημαίνει πως τίποτα δεν αλλάζει. Η σημερινή κοινωνία είναι πιο ανοιχτή από τη δεκαετία του 1990 που μεγάλωσε η γενιά μου, και ακόμα μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1980, από ό,τι λένε οι [ελαφρώς] μεγαλύτεροι. Αυτοί δηλαδή που είναι αρκετά κοντά στη γενιά μου σε ηλικία για να έχουμε παρόμοιες προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι ο κόσμος. Αλλά αρκετά μακριά μας για να ξέρουν πως τα πράγματα είναι ακόμα πολύ διαφορετικά.

Την περασμένη Δευτέρα χιλιάδες άνθρωποι άφησαν στον ουρανό της Λευκωσίας άσπρα περιστέρια και μπαλόνια, τραγούδησαν «η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο». Παρά την επιμελή προσπάθειά μου να διατηρήσω έναν κυνισμό για το θέμα, για ακόμα μια φορά δεν τα κατάφερα τζαι εγεμώσαν τα μμάθκια μου.

Μπορώ να φανταστώ τότε πόσο συγκινήθηκε κάποιος που δεν προσπαθεί καν να διατηρήσει μια απόσταση. Που, ακόμα και αν δεν είναι ταγμένος στα δικοινοτικά προγράμματα και την επαναπροσέγγιση και τα πρότζεκτ τύπου #tromekolokasi4peace, απέχει από τις τάξεις των μονίμως αρνητικών. Και απλώς περιμένει να δει κάτι να αλλάζει.

Άρα, φανταστείτε πόσο απογοητεύεται αυτός ο κόσμος. Και πόση αηδία νιώθει βλέποντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ταγμένους υπέρ και τους ταγμένους κατά να έχουν βγάλει τα μαχαίρια, με τους μεν να βγάζουν όλο τον θυμό που έχει συσσωρευτεί από το 2004 και τους άλλους να χαιρεκακούν.

Μην σπρώχνετε τον κόσμο στην παγίδα της απογοήτευσης. Αρκετή νιώθουν καθημερινά.

 

You May Also Like

Pit stop

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το καρότσι του Ηλία είναι εξόριστο στη γωνιά της παλιάς ...

Τα χαμένα εισιτήρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι πωλήσεις εισιτηρίων στους κινηματογράφους της Κύπρου μειώθηκαν κατά 24,4% ...

Μαζί τούς φάγαμε

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ένας τρόπος υπάρχει να προσπεράσουμε τις μικροπολιτικές διαιρέσεις που ανησυχούμε ...

Τραγωδίες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Συμβαίνουν, παθαίνουμε μιντιακή, ηθική και ηθικοπλαστική παράκρουση, οι πάντες εκφράζουν ...

Το αόρατο τείχος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν έχω δει μέχρι σήμερα “Το τείχος μου” [1993] του ...

Τι έμαθα στη Βουδαπέστη

2.10.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι περίεργο μέρος η Ουγγαρία, τουλάχιστον για έναν Κύπριο ...

X