Η ρητορική του μίσους

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Την αφορμή δεν θέλω να την αναφέρω. Δεν έχει και μεγάλη σημασία άλλωστε. Εκείνο που είναι πραγματικά σημαντικό είναι πως όλο και περισσότερο, στον τοίχο ή στην χρονογραμμή μας (facebook ή twitter) εμφανίζονται, πώς να το πω; Απρέπειες; Ασχήμιες; Όπως και να το χαρακτηρίσεις θα πρόκειται για ευφημισμό, αφού η σωστή ορολογία είναι μία: ρητορική μίσους.

Το να γράφεις “ψόφος”, “καλά να πάθει”, “τα ήθελε” για ανθρώπους που βρίσκονται κλινήρεις είτε από ατύχημα, είτε από ασθένεια, είτε από επίθεση άλλων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά. Πολλώ δε μάλλον, όταν το πρόβλημά σου είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος γίνεται αποδέκτης των πυρών σου γιατί δεν συμφωνεί μαζί σου πολιτικά, γιατί έχει άλλη θρησκεία, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ανήκει σε άλλη φυλή. Όλα τα παραπάνω είναι καθαρός ρατσισμός και όσο και να θέλουμε να το κρύψουμε πρόκειται για πασιφανείς περιπτώσεις ρητορικής μίσους.
Μας κάνει εντύπωση το “bulling” στα σχολεία. Όπου στοχοποιούνται μαθητές, κυκλοφορούν φωτογραφίες τους στο δίκτυο, τους βρίζουν για την ακμή τους, το ύψος τους, τα γυαλιά τους ή τα κιλά τους. Γιατί μας κάνει εντύπωση; Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και εμείς οι γονείς με το που θα πιάσουμε στα χέρια μας πληκτρολόγιο. Και τελικά δεν έχει σημασία αν είμαστε μορφωμένοι, αν στη ζωή μας είμαστε φιλήσυχοι και αποφεύγουμε τους καβγάδες, αν είμαστε πρότυπα οικογενειάρχη… Πολλές φορές στο παρελθόν μ’ έχουν ρωτήσει για πολιτικούς: “Μα πώς γίνεται ο τάδε ή ο δείνα που είναι τόσο καλός να γράφει τέτοια πράγματα”; “Δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν”, απαντούσα συνήθως. “Δεν μπορούν να συλλάβουν ότι το διαδίκτυο είναι σαν να φωνάζεις κάτι στην πλατεία του χωριού”. “Μα δεν γίνεται, αφού αυτά που γράφει δεν έχουν καμία σχέση με το πώς φέρεται στον δημόσιο βίο του”, επέμεναν όλοι. Κουράστηκα τόσο ν’ απαντάω στη συγκεκριμένη ερώτηση που άλλαξα απάντηση: “μάλλον είναι μ@!άογας”. Αυτό το καταλάβαιναν όλοι.
Το πιο λυπηρό είναι να το βλέπεις και από συναδέλφους. Οι οποίοι δεν θα τολμούσαν να γράψουν ούτε μισή γραμμή απ’ όσα αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εφημερίδα τους. Βρίζουν πρόσωπα, βρίζουν καταστάσεις, βρίζουν πολιτικές μ’ έναν τρόπο που καταπατά κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία. Δυστυχώς ούτε αυτοί καταλαβαίνουν ότι, όταν αναρτάς κάτι στο διαδίκτυο είναι σαν να το φωνάζεις στην πλατεία του χωριού.

Για να δούμε την έκταση του προβλήματος αρκεί να ρίξουμε μια ματιά σε μια εξαίρετη έκδοση του ιδρύματος Μποδοσάκη σε συνεργασία με το συμβούλιο της εκπαίδευσης με τίτλο “Σύνδεσμοι” (δωρεάν στη διεύθυνση http://bit.ly/1REBPR8). Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ακόμα και για όσους είναι “υποψιασμένοι”. Το εγχειρίδιο υποστηρίζει την εκστρατεία No Hate Speech Movement των νέων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να θίξουν το θέμα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Έχει σχεδιασθεί για παιδιά και νέους/νέες 13 έως 18 ετών, αλλά οι δραστηριότητές του μπορούν να προσαρμοστούν και σε άλλες ηλικίες εκπαιδευομένων.
Για περισσότερα υπάρχει και το κλασικό εγχειρίδιο “Η Φύση της Προκατάληψης”, το οποίο δυστυχώς δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά, του Gordon Allport, ο οποίος έφτιαξε και την ομώνυμη κλίμακα βάση της οποίας μετράμε την εμφάνιση των προκαταλήψεων σε μια κοινωνία. Η μη μετάφρασή του υποδεικνύει ότι εμείς, περισσότερο από άλλους λαούς, δεν έχουμε καν συναίσθηση των προκαταλήψεων στην κοινωνία μας, άρα δεν είναι περίεργο που δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε και τη ρητορική του μίσους. Ίσως όχι λιγότερο από άλλους λαούς. Αλλά το ότι δεν είμαστε χειρότεροι δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι.

You May Also Like

Πίσω από τον καθρέφτη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ απ’ όλα είναι να ...

Προσοχή στο ρολόι

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη  Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να εξοικειώνουν ...

Φταρνίστηκε η ασφάλεια, σχόλασε ο γάμος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη, Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, γίνεται πανικός εκεί ...

Πόσο φοβούνται το δίκτυο οι Ευρωπαίοι;

Το πρόβλημα της διάχυσης των προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ...

#Amfipoli

Η Βάλια Καϊμάκη ταξιδεύει χωρίς δίκτυο Με χιούμορ επικράτησε η Αμφίπολη στα social media, ...

Περί αυτοϊκανοποίησης IIΙ (το τέλος ελπίζω)

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισα τη στήλη με την υπόσχεση ότι θα σας μιλήσω για ...

X