Μέτωπο κατά ΘΟΚ και «Θυμέλη» ανοίγουν τα τέσσερα μεγάλα θέατρα

Με νέα επιστολή τοποθετούνται εναντίον του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου τα τέσσερα μεγάλα θέατρα της Κύπρου, το Σατιρικό, η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, το Θέατρο Σκάλα και το Θέατρο Ένα.

Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποίησαν χθες και συνυπογράφουν οι επικεφαλής των τεσσάρων θεάτρων, καταγγέλλουν τον ΘΟΚ «για αθέμιτο ανταγωνισμό και προτείνουν απεγκλωβισμό και δημιουργία νέου φορέα για το θέατρο».

Η επιστολή, μια πρακτική που δεν είναι καινούρια κάθε φορά που τα τέσσερα θέατρα επιθυμούν να σταθούν απέναντι στον ΘΟΚ, φτάνει με αφορμή -και πάλι- τις κρατικές επιχορηγήσεις για το θέατρο.

Για την ιστορία

Σε ένα μικρό ιστορικό του πώς επιχορηγήθηκαν τα τέσσερα θέατρα, στην επιστολή αναφέρεται ότι ο θάνατος του αείμνηστου θεατρανθρώπου Βλαδίμηρου Καυκαρίδη ανάγκασε την τότε κυβέρνηση, το 1983 να εξαγγείλει οικονομική βοήθεια στα λεγόμενα ελεύθερα θέατρα εκείνα δηλαδή που δεν ήταν κρατικά.
«Ο ΘΟΚ ουδέποτε είδε με καλό μάτι τη δημιουργία ελεύθερων θεάτρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. «Φυσικά το πείσμα και η σκληρή δουλειά των συντελεστών των τεσσάρων σχημάτων, κόντρα στις αντιξοότητες κατάφεραν να στήσουν τα τέσσερα θέατρα με υψηλές προδιαγραφές. Όλα τα θέατρα έχουν να επιδείξουν σημαντικές παραγωγές και επιτυχίες στα 33 χρόνια λειτουργίας τους».

Κατά του Θυμέλη

Για μία ακόμη φορά τα τέσσερα θέατρα τοποθετούνται εναντίον του σχεδίου επιχορηγήσεων Θυμέλη, το οποίο, σύμφωνα με τα ίδια, «αφαιρεί παντελώς τις εγγυήσεις αντικειμενικότητας που περιλάμβαναν τα προηγούμενα κριτήρια επιχορήγησης του ελεύθερου θεάτρου.

Και εισηγήσεις

Στην κοινή, μακροσκελή επιστολή των τεσσάρων θεάτρων περιλαμβάνονται εισηγήσεις για απεγκλωβισμό από τον ΘΟΚ και τη δημιουργία νέου θεατρικού φορέα.

  • Κατ’αρχήν εισηγούνται ο ΘΟΚ να παραμείνει μόνο ως κρατικό θέατρο χωρίς την επιπλέον ευθύνη της θεατρικής ανάπτυξης, αλλά με μόνο στόχο την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων μεγάλου προϋπολογισμού.

  • Κατά δεύτερον εισηγούνται να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη υπηρεσία που θα ασχολείται μόνο με το ελεύθερο θέατρο. «Ανεξάρτητη για να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και να ασχολείται μόνο με το αντικείμενό της. Οι υπάλληλοι του ΘΟΚ που ασχολούνται με το ελεύθερο θέατρο και γενικά με τον αναπτυξιακό τομέα να μεταφερθούν στις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Έτσι δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετο προσωπικό».

  • Επιπλέον ζητούν το κρατικό θέατρο να επιχορηγείται σύμφωνα με τις ανάγκες του από το κράτος. Τα κονδύλια του ελεύθερου θεάτρου, του ερασιτεχνικού θεάτρου, του σχολικού θεάτρου κ.λπ. να μεταφερθούν στην καινούρια υπηρεσία και να αποκατασταθεί η ζημιά που επήλθε με τη σταδιακή μείωση της επιχορήγησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα τέσσερα μεγάλα θέατρα, διότι έχουν δημιουργηθεί τεράστια χρέη.

  • Η κυβέρνηση να διορίσει καλλιτεχνική επιτροπή για το ελεύθερο θέατρο που θα είναι με τη σειρά της υπεύθυνη για τις παραγωγές των θεάτρων, δηλ. αν πληρούν τα κριτήρια στα οποία θα καταλήξουν από κοινού τα θέατρα και η επιτροπή. «Εκείνα τα κριτήρια που είναι καθαρά υποκειμενικά», εισηγούνται «να συμφωνηθεί μια φόρμουλα, ώστε να μην υπόκεινται στην υποκειμενική και πολλές φορές εκδικητική άποψη της οποιασδήποτε γνωμοδοτικής επιτροπής» για την οποία τα τέσσερα θέατρα εισηγούνται την κατάργησή της. «Υπάρχει πράγματι αντικειμενική κρίση μιας παράστασης; Δεν υπάρχει. Δεν μπορούν να αγνοούνται τα μετρήσιμα κριτήρια και να λαμβάνεται υπ’όψιν η υποκειμενική αισθητική της όποιας επιτροπής. Η καλλιτεχνική επιτροπή πρέπει να αξιολογεί την παραγωγή με μετρήσιμα κριτήρια, τα οποία θα αντιμετωπίζει αντικειμενικά. Δηλαδή, η επιτυχία υλοποίησης της παραγωγής σε σχέση με την πρόταση κ.λπ.»

  • «Το σχέδιο Θυμέλη να καταργηθεί, διότι φάνηκε ότι στόχος του ήταν να να διαλύσει εκείνα τα θέατρα που για χρόνια κάνουν ποιοτικό θέατρο, θέατρο ρεπερτορίου και φέρνουν χιλιάδες θεατές στις παραστάσεις τους. Έκτισαν θέατρα, δημιούργησαν υποδομές και συμβάλλουν μαζί με τον ΘΟΚ και τα άλλα μικρότερα σχήματα στην ανάπτυξη του Κυπριακού Θεάτρου. Χωρίς την κρατική χορηγία δεν θα άντεχε κανένα θέατρο ούτε έναν μήνα. Το 2012 πήρε το κάθε ένα από τα τέσσερα θέατρα περίπου 270.000 ευρώ. Φέτος με το Θυμέλη μας έριξαν στις 160 – 190 χιλιάδες ευρώ. Μείωση πέραν του 30%. Πέραν των 80 – 110 χιλιάδες ευρώ. Αν δεν αποκατασταθεί αυτή η μείωση πάμε προς κλείσιμο».

Την επιστολή συνυπογράφουν εκ μέρους του Σατιρικού Θεάτρου ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Κώστας Καυκαρίδης, εκ μέρους του Θεάτρου Ένα ο διευθυντής του Ανδρέας Χριστοδουλίδης, εκ μέρους της ΕΘΑΛ ο πρόεδρος του δ.σ. Χρήστος Μελίδης και εκ μέρους του Θεάτρου Σκάλα ο διευθυντής του Ανδρέας Μελέκκης.

You May Also Like

1ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΕΙ Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού

Η Τετρακτύς Φιλμς σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ...

«Πάφος: μύθος, ιστορία, τοπίο» στην γκαλερί Εν Πλω

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει την έκθεση «ΠΑΦΟΣ: Μύθος, Ιστορία, Τοπίο» στην Γκαλερί «Εν ...

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου γιορτάζει τη Μέρα Μουσείων

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και προσφέρει ελεύθερη ...

Κυπριακή ταινία διεκδικεί υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Ανάμεσα στις 51 ταινίες που διεκδικούν μια υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου βρίσκεται από ...

«Αντίο» Richie Havens

Απεβίωσε χθες (22/4), σε ηλικία 72 ετών, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας της folk, Richie ...

«Κουρασμένος» δηλώνει ο κιθαρίστας των Alice in Chains

Συνέντευξη στο Fuse TV και στον Jack Osbourne έδωσαν ο κιθαρίστας των Alice  in ...

X