Ο Heinz-Uwe Haus ξανά στον ΘΟΚ

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Heinz-Uwe Haus, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του κυπριακού θέατρου επιστρέφει στον ΘΟΚ για ένα εργαστήρι από τις 22 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

Το εργαστήρι έχει θέμα «Από το κείμενο στην σκηνή (From text to stage) – Πώς μπορεί ο κόσμος του σήμερα να παρασταθεί στο θέατρο;» και θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς, δραματουργούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, σκηνοθέτες, καθηγητές και δάσκαλους υποκριτικής που θα επικεντρωθούν σε σκηνές από έργα του Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Γκαίτε και Μποντέν για να γνωρίσουν τις ρίζες και την ουσία του επικού θεάτρου.

Οι θέσεις του εργαστηρίου είναι δώδεκα (12).

Ο Heinz-Uwe Haus, σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός θεάτρου, διδάσκει στο Professional Theatre Training Program (PTTP) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Delaware – ΗΠA.

Η θρυλική παραγωγή του έργου του Μπρεχτ «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» με το οποίο επαναλειτούργησε ο ΘΟΚ το φθινόπωρο του 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή, έθεσε το έδαφος για μια γόνιμη συνεργασία πολλών ετών του σκηνοθέτη με τον ΘΟΚ.

Παραγωγές τις οποίες σκηνοθέτησε όπως τα έργα του Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Μάνα Κουράγιο» και «Αρτούρο Ούι», του Σαίξπηρ «Με το ίδιο μέτρο» και του Μπόρχερτ «Έξω από την πόρτα» κέρδισαν το κυπριακό κοινό και τοποθέτησαν τον ΘΟΚ στο διεθνές προσκήνιο.

Με γνώμονα τη μέθοδο του Μπρεχτ για Ηθοποιούς, Δραματουργούς, Σκηνογράφους, Ενδυματολόγους και Σκηνοθέτες, το εργαστήρι αφορά στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις μεθόδους του πρακτικού θεάτρου στη βάση της Μπρεχτικής λογικής και τεχνικής που αφορά την ανάπτυξη του «Επικού Θεάτρου».

Περιλαμβάνει στοιχεία όπως δραματουργική ανάλυση, θεατρική αναπαραγωγή του κειμένου, σκηνική πραγματικότητα, κατηγοριοποίηση, χρήση του χώρου, προσδιορισμό και εξέλιξη του χαρακτήρα. Οι ασκήσεις του εργαστηρίου καθώς και ο μεθοδικός αναστοχασμός επικεντρώνονται στο κοινό έδαφος της συγγραφής, της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής.

Το εργαστήρι «Από το κείμενο στην σκηνή» (From text to stage) εξετάζει τις πολιτισμικές, κοινωνικές και ιστορικές προσεγγίσεις που χρειάζονται για την αξιολόγηση του αντίκτυπου και της λειτουργίας του κειμένου διαμέσου της ερμηνείας. Η δραματουργική σκέψη και η υποκριτική τεχνική του Haus παρέχουν αξιόπιστα εργαλεία, πολύ γνωστά στις παλαιότερες γενιές συντελεστών του κυπριακού θεάτρου. Αλλά όπως λέει και ο Μπρεχτ «Πώς μπορεί ο κόσμος του σήμερα να παρασταθεί στο θέατρο;»

Σε πέντε ενότητες από τις 22 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου (10 π.μ – 1 μ.μ και 5 μ.μ- 7 μ.μ) , νέοι ηθοποιοί, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, σκηνοθέτες, καθηγητές και δάσκαλοι υποκριτικής θα επικεντρωθούν σε σκηνές από έργα του Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Γκαίτε και Μποντέν για να γνωρίσουν τις ρίζες και την ουσία του επικού θεάτρου.

+ Γλώσσα: Αγγλικά

Δηλώσεις συμμετοχής: Με αποστολή βιογραφικού στο dramaturg@thoc.org.cy , μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2016. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο τηλ. 22864306. Συμμετέχοντες: Μέχρι 12 άτομα

Το κόστος συμμετοχής θα καλυφθεί από τον ΘΟΚ.

 

You May Also Like

Η Γιόκο Όνο ετοιμάζει ταινία για τη σχέση της με τον Τζόν Λένον

O παραγωγός Μάικλ Ντε Λούκα συνεργάζεται με την Γιόκο Όνο σε μία δραματική ταινία ...

«Μένουμε σπίτι με το ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ»

Ο Δήμος Λεμεσού στηρίζει έμπρακτα το «Μένουμε σπίτι» με μια κοινωνική και πολιτιστική παρέμβαση, ...

Σου σφυρίζω…

Δέκα ερωτικά τραγούδια που προτείνει ο Μάμας Χατζηαντώνης, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο πρόγραμμα του ...

Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας Michel Tournier

Ο Michel Tournier, ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς του δεύτερου μισού του εικοστού ...

Ανακοίνωση: Παιδική Χορωδία Δήμου Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοινώνει την επαναλειτουργία της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Λευκωσίας για παιδιά 6 ...

Yποβολή προτάσεων για την Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ενώνουν δυνάμεις για την επαναφορά ...

X