Σόλο Για Τρεις: «Το Θυμέλη είναι ένα στυγνό αριθμολάγνο σύστημα»

Με ανοιχτή επιστολή προς την Επιτροπή του Σχεδίου Θυμέλη και το διοικητικό συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας «Σόλο για Τρεις» Μαρία Μανναρίδου Καρσερά καταγράφει την αντίδραση της ομάδας της στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη.

Η ομάδα Σόλο για Τρεις είναι η δεύτερη ομάδα που αντιδρά δημόσια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου και τις ομάδες που επιχορηγούνται για παραγωγές του 2017.

Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα Σόλο για Τρεις μένει εκτός επιχορηγήσεων και εκφράζει αδυναμία να προχωρήσει στην παραγωγή νέου έργου. Σημειώνεται ότι ήταν μια από τις ομάδες που υπέγραψαν επιστολή με την οποία δηλώνεται η στήριξη της κοινότητας του θεάτρου στο εν λόγω Σχέδιο Επιχορηγήσεων.

Αυτούσια η επιστολή της Μαρίας Μανναρίδου Καρσερά:

Τον Ιανουάριο του 2017, η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» κλείνει δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα του τόπου. Για πρώτη φορά στα χρονικά της, η ομάδα θα μείνει ανενεργή λόγω μη χρηματοδότησης, χωρίς καμμία παραγωγή για τη θεατρική σεζόν του 2017, παρά τις υψηλές βαθμολογίες που έχει πάρει από την ΕΑΠ (από την ίδια την Επιτροπή Αξιολόγησης Παραστάσεων του Θυμέλη) και παρά τις μεγάλες επιτυχίες που έχει κάμει με τις παραστάσεις «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι», «Τζεμαλιγιέ» και «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος».

Αγαπητοί του Θυμέλη, ξέρετε γιατί αυτές οι παραστάσεις ήταν επιτυχίες; Δεν ήταν επιτυχίες γιατί έχουμε έδρα ή στέγη, δεν ήταν επιτυχίες γιατί είμαστε μη κερδοσκοπική εταιρεία, δεν ήταν επιτυχίες γιατί έχουμε ύπαρξη κάτω ή πάνω από δέκα χρόνια, δεν ήταν επιτυχίες γιατί έχουμε τις εκατοντάδες τους συνδρομητές, αλλά γιατί έχουμε φέρει τους εκατοντάδες τους θεατές στο θέατρο. Ήταν επιτυχίες γιατί είμαστε μια μικρή, ανεξάρτητη ομάδα που κάμνουμε θέατρο με τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια και το κάνουμε με την ψυχή μας. Γιατί κάθε παράσταση που κάνουμε θέλουμε να είναι ξεχωριστή, να είναι μοναδική, να λέει κάτι σημαντικό στο θεατή, να αφορά το θεατή, να έχει να κάνει με μας. Γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μια μηχανή που παράγει παραστάσεις για απλή κατανάλωση ή γιατί γράφουμε φιλολογίστικες, θεωρητικές σκηνοθετικές προτάσεις για να εκμαιεύσουμε την περιέργειά σας ή τις ψηλές σας βαθμολογίες. Για μας μετρά το αποτέλεσμα και όχι οι προθέσεις.

Βρίσκομαι στο χώρο του θεάτρου από το 1988. Εργάστηκα στο ελεύθερο θέατρο για 18 χρόνια και έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου στο κτήσιμό του.

Βλέπετε αγαπητοί, δεν υπάρχουν μόνο θέατρα συνεχούς λειτουργίας αλλά και άνθρωποι, που εργάζονται στο θέατρο και που το θέατρο είναι το ψωμί τους και το επάγγελμά τους. Σκηνοθετώ, παράγω θέατρο πάνω από 25 χρόνια και τα αντικειμενικά κριτήρια του Θυμέλη, δυστυχώς, δεν μπορούν να καλύψουν ή να προστατέψουν εμένα και την ομάδα μου. Το Θυμέλη, δυστυχώς, δεν έχει αυτή την ανθρώπινη πλευρά αλλά είναι ένα στυγνό, αυστηρά αριθμολάγνο σύστημα που όταν βρίσκεται στα χέρια τριών μόνο ανθρώπων, που το θέατρο δεν είναι απαραίτητα το αντικείμενό τους, μπορεί να καταστεί επικίνδυνο και καταστροφικό για το ίδιο το θέατρο.

Παρόλο που τις προάλλες υπογράψαμε την επιστολή για στήριξη του Σχεδίου Θυμέλη, γιατί όντως θέλουμε να βλέπουμε μπροστά και όχι πίσω, παρατηρούμε δυστυχώς, ότι συνεχίζονται να γίνονται τρανταχτά λάθη και ότι οι ιθύνοντες στο ΘΟΚ ακόμη πειραματίζονται εις βάρος κάποιων ομάδων που κανονικά θα έπρεπε να επιχορηγηθούν.

Δεν θα πέσω στην παγίδα να κρίνω ανταγωνιστικά ποιοι έχουν εγκριθεί και ποιοι όχι, αλλά αλήθεια πείτε μου, αγαπητοί του Θυμέλη, την αδικία, πως τη μετράτε; την ψυχή που βάζει ο καθένας μας καθημερινά για να μείνει σ’ αυτό το δύσκολο επάγγελμα του σκηνοθέτη ή του παραγωγού, που παρεμπιτόντως η πολιτεία ακόμα να αναγνωρίσει ότι υπάρχει, πείτε μου, με ποια αντικειμενικά κριτήρια τη μετράτε; Όταν το μάθετε αυτό, αγαπητοί του Θυμέλη, τότε μόνο, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα δίκαιο σύστημα. Μέχρι όμως να το μάθετε, θα στερείτε από κάποιους ανθρώπους του θεάτρου το ψωμί τους, τη δουλειά τους, το δικαίωμά τους στη δημιουργική έκφραση και αυτό πιστέψτε με δεν είναι στη δικαιοδοσία σας.

Μαρία Μανναρίδου Καρσερά, Σκηνοθέτις «Σόλο για Τρεις»

You May Also Like

Πόλυς Πεσλίκας |Studies for a painting στην Volks

   The Candle 2014-15,Oil on Canvas 120×90 cm     The Replacement 2014-15, Oil ...

Ανακοίνωση από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου

Η πλατφόρμα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά ...

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Η συναυλία στο Κούριο

Σε ένα κατάμεστο Κούριο δόθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη το Σάββατο 7 Ιουλίου. ...

Η Κίκα Γεωργίου παίζει στο “The New Pope” με τον Τζούντ Λο

Η Κίκα Γεωργίου συνεργάστηκε με τον Πάολο Σορεντίνο στην επικείμενη τηλεοπτική σειρά ῾The New ...

Στους 4 φιναλίστ του Songlines οι Τρίο Τεκκέ

Στα τέσσερα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα σχήματα της world music βρίσκονται οι Τρίο Τεκκέ, μετά τη ...

Απονέμεται σήμερα το βραβείο ΔΕΣΤΕ

Απονομή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες γίνεται σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής ...

X