ΒΙΒΛΙΟ | «Κτίζοντας το θαύμα», του Άντρου Παυλίδη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Άντρου Παυλίδη με θέμα «Κτίζοντας το θαύμα».

Μελετητής και άριστος γνώστης της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, για την οποία έχει δώσει και το ογκώδες, σε δύο τόμους, ιστορικό του σύγγραμμα με τίτλο «Η Κωνσταντίνου Πόλις», ο Άντρος Παυλίδης μάς μεταφέρει και πάλι στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, πίσω στον 6ο αιώνα, με το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα «Κτίζοντας το θαύμα», που δεν είναι άλλο από τον υπέρλαμπρο ναό της Αγίας Σοφίας.

Με βάση τις υπάρχουσες πηγές, αλλά και με προσωπική, διεξοδική μελέτη και επιτόπια εξέταση, ο Άντρος Παυλίδης αφηγείται το έπος της οικοδόμησης αυτού του ναού που χάρισε αιώνια δόξα στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Το αφηγείται, όμως, μέσω της προσωπικής ιστορίας ενός οικοδόμου, που είχε εργαστεί στο κτίσιμο της Αγίας Σοφίας. Ενός από τους πολλούς άσημους. Μπορεί ο αυτοκράτορας να παρέμεινε ως ο εμπνευστής και χρηματοδότης εκείνου του λαμπρού ναού, όμως τιμή αξίζει και σε όλους εκείνους τους αφανείς εργάτες που τον έκτισαν. Και σε αυτούς τους άγνωστους, απλούς ανθρώπους που κοπίασαν και κινδύνευσαν πάνω στις σκαλωσιές, είναι αφιερωμένο αυτό το έργο.

ktizontas_to_thaumaΚτίζοντας το θαύμα

Ιστορικό Μυθιστόρημα

ISBN: 978-9963-271-26-9
ΣΕΛΙΔΕΣ: 304
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2016
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

Ο Άντρος Παυλίδης είναι συγγραφέας, ζωγράφος, τηλεοπτικός σκηνοθέτης, δημιουργός της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας. Γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού. Το 1968 προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, όπου εργάστηκε ως σκηνοθέτης και παραγωγός, αλλά και ως διευθυντής προγραμμάτων τηλεόρασης, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2006. Διακρίθηκε ιδίως στον τομέα του ντοκιμαντέρ. Πάντοτε σε δικά του σενάρια, σκηνοθέτησε πέραν των 150 ντοκιμαντέρ, όπως οι 4 κύκλοι της σειράς για την Ιστορία της Κύπρου, που παρουσίασε ο ίδιος σε 48 ημίωρα επεισόδια. Παράλληλα εργάστηκε ως δημοσιογράφος, χρονογράφος και σκιτσογράφος σε κυπριακά έντυπα, ενώ συνεργάστηκε και με ελλαδικά και ξένα. Πήρε μέρος σε διεθνή επιστημονικά, θεατρικά, λογοτεχνικά και τηλεοπτικά συνέδρια σε Κύπρο και πολλές άλλες χώρες.

Στον τομέα της ζωγραφικής, μαθήτευσε κοντά στους Αδαμάντιο Διαμαντή και Τηλέμαχο Κάνθο. Πήρε επίσης μαθήματα ζωγραφικής από τη σχολή ABC Παρισίων. Πίνακές του εξέθεσε στην Αμμόχωστο (1970), στη Λευκωσία (1971) και, ύστερα από μεγάλη διακοπή, ξανά σε ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία (2003, 2006, 2008). Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία.
Το 1982, ο Άντρος Παυλίδης ίδρυσε τον Εκδοτικό Οίκο «Φιλόκυπρος», που ειδικεύεται στις κυπριολογικές εκδόσεις. Έχει εκδώσει συνολικά 37 έργα, πολλά από τα οποία είναι πολύτομα, όπως η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια σε 20 τόμους, το μεγαλύτερο έργο που εξεδόθη ποτέ στην Κύπρο. Έχει γράψει επίσης σειρά θεατρικών έργων, πολλά από τα οποία ανεβάστηκαν στη σκηνή. Τα περισσότερα θεατρικά του έργα έγιναν και ραδιοφωνικές παραγωγές. Ασχολήθηκε επίσης με τη φωτογραφία (και υποβρύχια) και φωτογραφικά του έργα εξέθεσε στη Λευκωσία το 2003 και το 2008. Το προσωπικό του αρχείο περιλαμβάνει πέραν των 40.000 φωτογραφιών από την Κύπρο και τον κόσμο. Ασχολήθηκε επίσης ερασιτεχνικά με την αρχαιολογία και για σειρά ετών μετείχε σε ανασκαφές. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε για σειρά ετών στο Κούριον και αλλού. Μεταξύ άλλων, εντόπισε τις τοποθεσίες δυο άγνωστων ως σήμερα αρχαίων οικισμών της Καρπασίας, καθώς και άλλα σημαντικά μνημεία στην ίδια χερσόνησο.
Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη τιμητική εκδήλωση από το ΡΙΚ το Δεκέμβριο του 2012, με συμμετοχή και χαιρετισμούς της πολιτείας (πρόεδρος της Δημοκρατίας), της Βουλής (πρόεδρος της Βουλής), της Εκκλησίας (μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας) κ.ά. Το 2010 τιμήθηκε με το ετήσιο τιμητικό χορήγημα του κυπριακού κράτους για τη συνολική του προσφορά.

You May Also Like

Που θα πάνε τα βραβεία του 68ου Φεστιβάλ Βενετίας

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης Τι είδαμε, τι μας άρεσε και τι όχι, σε ένα ...

Σύσταση ομάδας στο fb για την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Ομάδα πολιτών η οποία επιδιώκει να αποτρέψει τη μετατροπή του Εθνολογικού Μουσείου (Οικία Χατζηγεωργάκη ...

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας Πολίτης Τρίτης Ηλικίας (Senior Citizen)

Ολοκληρώθηκαν χθες 27 Μαρτίου 2019 τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Μαρίνου Καρτίκκη με ...

Η Νίκη Μαραγκού ήταν «ένας θησαυρός για την Κύπρο»

«Έχουμε χάσει έναν υπέροχο άνθρωπο» δήλωσε για την Νίκη Μαραγκού η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ ...

Φεστιβάλ ΞΑΡΚΗΣ 2021: Ανοιχτή πρόσκληση για εθελοντές

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2021 θα υλοποιηθεί το τριήμερο 15 – 17 Οκτώβρη σε χωριό ...

Ρεπερτόριο ΘΟΚ: Νέα σεζόν, παλιοί γνώριμοι

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Γνωστά έργα και γνώριμους σκηνοθέτες επιστρατεύει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ...

X