Η ΕΘΑΛ κατάργησε τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή: Πλεονάζων ο Τίγκιλης

Στο «Θυμέλη» παραπέμπει ο πρόεδρος του δ.σ. για την κατάργηση της θέσης. «Είχαν το δικαίωμα, θα δείξει αν είχαν δίκαιο», λέει ο Μ. Τίγκιλης.

Στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη αναφέρεται το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσου (ΕΘΑΛ) για να αιτιολογήσει την κατάργηση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή (!) στο λεμεσιανό θεατρικό σχήμα.

Η απόφαση του δ.σ. της ΕΘΑΛ σημαίνει αυτόματα την παύση -ως πλεονάζων- του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή Μηνά Τίγκιλη, θέση την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός διατηρούσε από το 1999.

«Λόγω Θυμέλη»

Κληθείς από το «Π» να σχολιάσει την απόφαση, ο πρόεδρος του δ.σ. Χρίστος Μελίδης ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι χαρούμενος μ΄ αυτήν την εξέλιξη», εξηγώντας ότι το Σχέδιο Θυμέλη (με το οποίο η ΕΘΑΛ φέτος εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία και μπορεί, αν πραγματοποιήσει τις παραγωγές που κατέθεσε στο σχέδιο προς υλοποίηση, να λάβει επιχορήγηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ) προκαλεί πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του θεάτρου.
Πράγματι, το πολυσυζητημένο και δη αμφιλεγόμενο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, την ευθύνη για τη σύλληψη και εφαρμογή του οποίου έχει το διοικητικό συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, προκαλεί προβληματισμό γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιχορηγούνται ανά παραγωγή θεατρικά σχήματα, που διαθέτουν στέγη και μόνιμο γραμματειακό και τεχνικό προσωπικό.

Πάντως, ο κ. Μελίδης διαβεβαίωσε ότι η ΕΘΑΛ θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να μην προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα «στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και στο επίπεδο της ποιότητας των παραστάσεων της ΕΘΑΛ».

Θέλησε, δε, να προχωρήσει σε διόρθωση διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του δ.σ. της ΕΘΑΛ για κατάργηση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή οφείλεται στο «Θυμέλη» και όχι στα αποτελέσματά του, όπως λανθασμένα δημοσιεύθηκε σε άλλη εφημερίδα. Για την ιστορία, τα αποτελέσματα του «Θυμέλη» ανακοινώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου και ο κ. Τίγκιλης παρέλαβε επιστολή τερματισμού της εργασίας του στις 26 Νοεμβρίου.

Μηνάς Τίγκιλης: «Εχουν το δικαίωμα»

«Δεν είμαι ευτυχής για αυτήν την απόφαση, αλλά το δ.σ. της ΕΘΑΛ είχε το δικαίωμα να τη λάβει. Η ιστορία θα δείξει αν είχε και δίκαιο», ανέφερε ο Μηνάς Τίγκιλης στον «Π», ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση κατάργησης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το συμβόλαιο του κ. Τίγκιλη είχε ανανεωθεί το 2012 και παραταθεί μέχρι το 2017. Ο ίδιος θα ολοκληρώσει τη 17χρονη θητεία του στην ΕΘΑΛ ημερολογιακά, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και όχι στις 21 Ιανουαρίου όπως τυπικά ορίζεται. Και αυτό γιατί θα έπρεπε μέχρι τότε να του καταβληθεί μισθός.

Ο κ. Τίγκιλης κατέδειξε εξίσου τα προβλήματα που απορρέουν από το Σχέδιο Θυμέλη και τα οποία στοίχισαν τόσο τη δική του θέση όσο και τις οικονομικές δυσχέρειες που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει η ΕΘΑΛ.
Σημειώνεται, ότι το γνωστό θέατρο της Λεμεσού κατέγραψε έλλειμμα ύψους 50 χιλιάδων ευρώ περίπου τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο η ΕΘΑΛ θα καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργείται από την κατάργηση της εν λόγω θέσης. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι τις καλλιτεχνικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στον ΘΟΚ για επιχορήγηση από το Σχέδιο Θυμέλη -και οι οποίες εγκρίθηκαν στο σύνολό τους- είχε υποβάλλει ο Μηνάς Τίγκιλης. Παραμένει γι΄ αυτόν το λόγο άγνωστο το πώς θα προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΘΑΛ με το ρεπερτόριο της νέας χρονιάς.

You May Also Like

Ζητεί Τεχνικό Διευθυντή το Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει την προκήρυξη θέσης Τεχνικού Διευθυντή (θέση πρώτου διορισμού ή προαγωγής). ...

Performing the New

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού παρουσιάζουν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου έργα τους ...

«Απολογία Σωκράτη» από το ΚΘΒΕ στον ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα φιλοξενήσει στις 28 και 29 Ιανουαρίου, την παράσταση «Πλάτωνα, ...

Έλβις μαζί με Nashville Cats στο «From Elvis to Nashville»

Σε καινούργιο σετ τεσσάρων δίσκων, που θα κυκλοφορήσει στις 20 Νοεμβρίου με τίτλο «From ...

Open Call από το Κυπριακό περίπτερο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Με τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων τη 19η Μαρτίου 2018, η επιμελητική ομάδα του Κυπριακού περιπτέρου ...

Κέρδισε διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης η Χριστίνα Αθηνοδώρου

Το πρώτο βραβείο στον τελικό του διαγωνισμού σύνθεσης του Οργανισμού Musique Nouvelle en Liberte, που διεξήχθη ...

X