Brave New Cypriots

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Αντί στήλης σήμερα, ας δούμε πώς ο Άλντους Χάξλεϋ ενέταξε, σε ανύποπτο χρόνο, την Κύπρο στην ιστορία του κόσμου που έστησε για το βιβλίο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» (Brave New World – 1931), όπου ανατρέπει και υποσκάπτει την έννοια της ουτοπίας. Μετά την «Ουτοπία» του Τόμας Μουρ το 1516, και καθώς ο κόσμος γινόταν όλο και πιο πολύ αυτό που συνηθίσαμε σήμερα, οι συγγραφείς γούσταραν πολύ να γράφουν για ουτοπίες. Μια από αυτές, η «Μοντέρνα Ουτοπία» (A Modern Utopia – 1905) του Χ. Τζ. Γουέλς, ήταν και η αφορμή για τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο», μια παρωδία κατά τον ίδιο τον Χάξλεϋ της ουτοπίας του Γουέλς.

Ο Χάξλεϋ τοποθέτησε τη δυστοπία που δημιούργησε 600 χρόνια μετά την εποχή του, φανταζόμενος ένα κράτος το οποίο έχει λύσει το πρόβλημα της κοινωνικής μηχανικής, «παράγοντας» γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους κατ’ ευθείαν σε πέντε κάστες – από τους «Άλφα» που έχουν ανώτερη νοημοσύνη και γνωστικές λειτουργίες και είναι η κάστα των διαχειριστών μέχρι τους «Έψιλον» που επίτηδες κρατούνται σε χαμηλό νοητικό επίπεδο για να εκτελούν τη χειρωνακτική εργασία στη βάση της οικονομίας και αποτελούν ουσιαστικά σκλάβους.

Στο κεφάλαιο 16 του βιβλίου, ένας από τους δέκα Άρχοντες που ελέγχουν το Παγκόσμιο Κράτος εξηγεί γιατί επέλεξαν να μην δημιουργήσουν έναν πληθυσμό αποτελούμενο μόνο από Άλφα για να πετύχουν την πιο εξελιγμένη κατά το δυνατόν κοινωνία. Και αναφέρεται σε ένα πείραμα που έγινε δύο αιώνες πριν.

«Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε Πείραμα Επανεμφιάλωσης. Η έναρξη έγινε το Έτος 473 από Θεοποιήσεως Μηχανής. Οι Άρχοντες εξεκένωσαν τη νήσο της Κύπρου από τους υπάρχοντες κατοίκους και την επανοίκησαν με μία, ειδικώς προπαρασκευασμένη πληθυσμιακή ενότητα είκοσι δύο χιλιάδων κατοίκων τύπου Άλφα. Τους παρεδόθη ολόκληρος ο γεωργικός και βιομηχανικός εξοπλισμός και, κατόπιν, αφέθηκαν ελεύθεροι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Τα αποτελέσματα επαλήθευσαν όλες τις θεωρητικές μας προβλέψεις. Η γη εγκατελείφθη. Στα εργοστάσια εσημειώθησαν απεργίες. Οι νόμοι ηγνοήθησαν, οι διατάξεις κατεπατήθησαν. Όλοι όσοι είχαν αναλάβει να εκτελούν εργασίες υψηλής στάθμης συνεχώς βυσσοδομούσαν για να επιτύχουν αξιώματα υψηλής στάθμης, ενώ όσοι κατείχαν αξιώματα υψηλής στάθμης βυσσοδομούσαν κι αυτοί με τη σειρά τους, για να παραμείνουν εκεί που ήταν. Μέσα σε έξι χρόνια ξέσπασε ένας ωραιότατος εμφύλιος πόλεμος. Όταν οι δεκαεννέα χιλιάδες από τις είκοσι δύο, αλληλοεξοντώθηκαν, όσοι επέζησαν απετάθησαν στους Διεθνείς Άρχοντες και τους παρεκάλεσαν να αναλάβουν, και πάλι, τη διακυβέρνηση της νήσου. Πράγμα το οποίο και έπραξαν. Και έτσι εξέλιπε η μόνη αμιγής κοινωνία τύπου Άλφα που είδε ποτέ ο κόσμος».

You May Also Like

Τα περάσματα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το ομολογώ, μόλις που επέρασα ξυστά που τα [δύο, τρία; ...

Το πάρτι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Μια Πρωτοχρονιά, όταν ήμουνα μικρό[τερο]ς πήρα το πρώτο μου αυτοκίνητο, ...

Υγρασία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο ίδιος ο αέρας έχει γίνει χώμα πηχτό, γεμάτο περισσότερο ...

Τι ξέρουμε;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι πραγματικά ξέρουμε για τη Μέση Ανατολή; Τι στα αλήθεια ...

I want to live in the buffer zone

23.10.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το περασμένο Σάββατο, το πολύ 30 άτομα και από ...

Με το βλέμμα να ψάχνει

“Τρέμω τα γεράματα Γρηγόρη. Τι να το κάνω το δικό μου το σπίτι; Έχω ...

X