The icon hunter | Ένα βιβλίο για την κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Η κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή του 1974 αλλά κυρίως η προσπάθεια μιας γυναίκας να εντοπίσει και να επαναπατρίσει θρησκευτικές εικόνες που κλάπηκαν από εκκλησίες στα κατεχόμενα, είναι το θέμα του βιβλίου The Icon Hunter.

To βιβλίο έγραψε η Τασούλα Χατζητοφή και αποτελεί ουσιαστικά τη βιογραφία της απ΄όταν ξεκίνησε τις προσπάθειες εντοπισμού των εκκλησιαστικών θησαυρών της Κύπρου, γεγονός που την έφερε αντιμέτωπη με τον αρχαιοκάπηλο Αγιαντίν Ντικμέν.

Το βιβλίο The Icon Hunter κυκλοφορεί από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Pegasus και προπωλείται στον ιστότοπο Amazon.com.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το βιβλίο θεωρείται από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο «μοναδικό στο είδος του γιατί για πρώτη φορά γράφεται από μια συγγραφέα, η οποία είναι την ίδια στιγμή και πρόσφυγας και μετανάστης.» Όπως αναφέρεται, το βιβλίο «δεν αποτελεί απλώς καταγραφή μιας ακόμα πολιτιστικής καταστροφής. Πρόκειται για τη βιωματική εμπειρία μιας Icon Hunter (Η κυνηγός εικόνων) σε αναζήτησης της ταυτότητάς της. Μιας γυναίκας που έχασε τα πάντα και αγωνίζεται με θρησκευτική ευλάβεια να εντοπίσει και να επανατοποθετήσει τις εικόνες πίσω στο εικονοστάσι της ζωής της. Να επαναφέρει πίσω την κάθε ψηφίδα που χάθηκε από το ψηφιδωτό του είναι της.»

Η ίδια η Τασούλλα Χατζητοφή θεωρεί ότι το βιβλίο της, «The Icon Hunter» αποτελεί «ένα δώρο στα 65 εκατ πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα δώρο σε κάθε μετανάστη που παλεύει να ενσωματωθεί στη νέα χώρα εγκατάστασης του, σε κάθε άνθρωπο και γυναίκα που παλεύει από κάθε πόστο που κατέχει για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Τασούλα Χατζητοφή εκδιώχθηκε το 1974 από την Αμμόχωστο και βρέθηκε αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Χάγη της Ολλανδίας, να μεταφέρει μέσα από το προσωπικό της ημερολόγιο την παγίδευση του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο, με τη βοήθεια της γερμανικής αστυνομίας, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου.

Το περιεχόμενο του βιβλίου έχει ως αφορμή την Κύπρο και τη σύληση της πολιτιστικής της Κληρονομίας. Ο κυπριακός αγώνας της Τασούλας Χατζητοφή όμως δόθηκε με την επιστροφή των ψηφιδωτών της Κανακαριάς αλλά και άλλων συληθέντων θησαυρών της Κύπρου και συνεχίζεται μέχρι και την επιστροφή του τελευταίου.

Στην πορεία το παράδειγμα της Κύπρου μετουσιώθηκε σε παγκόσμιο αγώνα για τη σύληση της κληρονομιάς όλων των Λαών που ο πόλεμος σαρώνει τις χώρες τους. Στην πορεία η Τασούλλα Χατζητοφή ίδρυσε το Walk of Truth και σε συνεργασία με την Interpol συμμετέχει στους Cultural Crime Watchers με στόχο τον εντοπισμό όλων των κλοπιμαίων θησαυρών και τον επαναπατρισμό τους.

Στο Amazon

Στη σύντομη παρουσία του βιβλίου στον ιστότοπο Amazon, το The Icon Hunter παρουσιάζεται ως «η προσπάθεια μιας γυναίκας για δικαιοσύνη, η οποία τελικά την οδηγεί στα επικίνδυνα μονοπάτια της παράνομης διεθνούς διακίνησης έργων τέχνης». Σύμφωνα με την περιγραφή του Amazon, η Τασούλλα Χατζητοφή απειλήθηκε από το στρατό κατοχής όταν έφευγε από το Βαρώσι, αλλά ουδέποτε ένιωσε απειλή για τα πιστεύω της, τις παραδόσεις της και την έντονη αγάπη για την οικογένειά της. Πίστη και οικογένεια είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην μεγάλη της προσπάθεια για να φέρει σε πέρας έναν ιερό στόχο υπέρτατης αγάπης και αφοσίωσης στον παγκόσμιο πολιτισμό που δημιουργούν οι καθημερινοί άνθρωποι.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τον αγώνα που καταβάλλει παγκοσμίως το Walk Of Truth.

  • Το βιβλίο πωλείται προς 26 δολάρια, ωστόσο με απόφαση της κ. Χατζητοφή και σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο, όλες οι οργανώσεις Ελλήνων της Διασποράς μπορούν να το εξασφαλίσουν σε ειδική τιμή με έκπτωση του όποιου μεριδίου αναλογεί στη συγγραφέα, για να το διαθέσουν στα μέλη τους και να ενισχύσουν, έτσι, από το όποιο κέρδος προκύψει τα οικονομικά της οργάνωσης τους. Για τις Οργανώσεις της Διασποράς που θα ήθελαν να επωφεληθούν από την προσφορά της συγγραφέως μπορούν να επισκεφθούν το info@walkoftruth.org

 

You May Also Like

Κινηματογραφικός Απρίλιος

Στις 12 με 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ “Κινηματογραφικές Μέρες ...

Cinobo: Η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα κυκλοφόρησε την κατάλληλη στιγμή

Πάνω που η εξάπλωση του κορονοϊού οδήγησε τον κόσμο στο να μείνει σπίτι και να ...

15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού προχωρά στη φετινή 15η διοργάνωσή του, η οποία θα ...

«Παράλληλες πόλεις» | Διαδραστική εγκατάσταση στο Παλιό Ξυδάδικο

Με την διαδραστική εγκατάσταση «Παράλληλες πόλεις / Parallel Cities» ξεκινά το φετινό theYard.Residency 2017 ...

Κλάπηκε Ντεγκά από σπίτι στη Λεμεσό

Πίνακας του γνωστού Γάλλου ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά κλάπηκε χθες από οικία 70χρονου στην επαρχία ...

Η εμπειρία της Ελλάδας είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για ταινίες, λέει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας

O Σωτήρης Γκορίτσας, σκηνοθέτης της πολυσυζητημένης ταινίας «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα» που αναμένουμε κάποια ...

X