Tο Αρχείο Camille Enlart στη συλλογή του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR)

Το σημαντικότερο αρχείο φωτογραφιών με θέμα την Μεσαιωνική Κύπρο απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο του Ιδρύματος Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) και παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Πρόκειται για το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του διάσημου Γάλλου αρχαιολόγου και ιστορικού Τέχνης Camille Enlart, το οποίο είχε βγει σε δημοπρασία στη Γαλλία.

Το φωτογραφικό αρχείο Enlart αποτελείται από συνολικά 543 φωτογραφίες και περιλαμβάνει απεικονίσεις μνημείων, τοπογραφιών και επιπλέον σκηνές καθημερινής ζωής του νησιού μεταξύ 1896-1911.

ep_camilleenlartarchive_cvar2webΗ Ρίτα Σεβέρη, διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, κατά την παρουσίαση του νέου, πολύτιμου αποκτήματος του CVAR. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©2016 ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά την πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Enlart εξέδωσε το βιβλίο «L’ Art Gothique et la Renaissance en Chypre» («Η Γοτθική Τέχνη και η Αναγέννηση στην Κύπρο») που εκδόθηκε το 1899 και θεωρείται η Βίβλος του εν λόγω θέματος για τους μελετητές μέχρι σήμερα.

ep_camilleenlartarchive_cvar3webΗ αυθεντική, γαλλική έκδοση του Camille Enlart μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Sir David Hunt με τίτλο «Gothic Art and the Renaissance in Cyprus» (εκδόσεις Trigraph 1987). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©2016 ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η συλλογή ξεδιπλώνει ένα πανόραμα της Κύπρου του Μεσαίωνα με απεικονίσεις μνημείων, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί κατά της διάρκεια του εικοστού αιώνα. Αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν την μοναδική μαρτυρία της ύπαρξης τους. Επιπλέον υπάρχουν σκηνές της καθημερινής ζωής σε πόλεις και χωριά της Κύπρου του 1896-1901 όπως το παζάρι της Λευκωσίας, το πανηγύρι του Αποστόλου Βαρνάβα, τους πωλητές θυμαριού κλπ.

web_camilleenlartarchive_cvar6 web_camilleenlartarchive_cvar1 web_camilleenlartarchive_cvar2 web_camilleenlartarchive_cvar3 web_camilleenlartarchive_cvar4 web_camilleenlartarchive_cvar5Μερικές από τις φωτογραφίες στο Αρχείο του Camille Enlart. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ©ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

Από το σύνολο των 543 φωτογραφιών του Αρχείου του Enlart, οι 470 είναι υπογεγραμμένες και τοποθετημένες σε σκληρό χαρτί, φέροντας την χειρόγραφη επιγραφή και σημειώσεις του Enlart στο πίσω μέρος.

Άλλες 45 φωτογραφίες δόθηκαν στον Enlart από φίλους και συνεργάτες του όπως τους Μαυροκορδάτο, Bellamy, Berthaud, Tοvo, Luigi Baldassarre, Captain Young, E. Deschamps και Jean de Kergorlay. Επιπλέον, 28 φωτογραφίες δεν είναι υπογεγραμμένες.

ep_camilleenlartarchive_cvar4web ep_camilleenlartarchive_cvar5webΟι φωτογραφίες βρίσκονται σε χάρτινα άλμπουμ της εποχής με επενδυμένες γωνιές. Φωτογραφία ©2016 ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η αγορά του Αρχείου σε δημοπρασία στην Γαλλία έγινε δυνατή με την γενναιόδωρη συνεισφορά φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κύπρο: Ο Christian Enlart, εγγονός του Camille Enlart, που πίστευε πως το Αρχείο του παππού του έπρεπε να καταλήξει στην Κύπρο και ειδικά στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, όπως και οι Ayla Gurel και ο Δρ Μάριος Σαρρής και ορισμένοι άλλοι που προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

«Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας είναι περήφανο που έχει τέτοιους υποστηρικτές προς τους οποίους είναι ευγνώμων και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες», ανέφερε η Ρίτα Σεβέρη παρουσιάζοντας το αρχείο.

Στόχος του CVAR είναι η έκθεση των φωτογραφιών και η έκδοση ενός λευκώματος με το Αρχείο του Camille Enlart, όταν και εφόσον βρεθούν χορηγοί για να στηρίξουν τις δύο δράσεις. Προς το παρόν, οι φωτογραφίες χρειάζεται να συντηρηθούν και να φυλαχθούν με όλες τις απαραίτητες μεθόδους που θα διασφαλίσουν τη διαφύλαξή τους στο χρόνο.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2016» | Το πρόγραμμα

Με προϋπολογισμό ύψους 460 χιλιάδων ευρώ και 14 παραγωγές στο πρόγραμμμά του πραγματοποιείται το ...

The Paperboy | Δίχασε η ταινία, ένωσε η Κίντμαν

Νικόλ Κίντμαν, Ζακ Έφρον, Μάθιου Μακ Κόναχι, Τζον Κιούζακ και η Μέισι Γκρέι εμφανίστηκαν ...

Τα λείψανα 30 ανθρώπων βρέθηκαν στην ακρόπολη Τεοτιχουάκαν του Μεξικού

Τα λείψανα τριάντα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και χιλιάδες αντικείμενα που χρονολογούνται πριν ...

Oscar Καλύτερου Τραγουδιού. Μια αναδρομή μέσα στις δεκαετίες

O Γιάννης Ζελιαναίος, λίγο πριν την 84η φετινή τελετή, κάνει ένα μουσικό ταξίδι μέσα ...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα της Επιτροπής

Τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων που θα αποτελέσουν την Επιτροπής Προεπιλογής, στα πλαίσια του διαγωνισμού ...

“Jiu Jitsu” – Στους κινηματογράφους από τις 10 Δεκεμβρίου 2020

O μοναδικός στο είδος του Νίκολας Κέιτζ, γνωστός για τις αναπάντεχες ερμηνευτικές επιλογές του, ...

X