Ανοικτή πρόσκληση για την Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για συμμετοχή στην κεντρική έκθεση της 6ης Μπιενάλε Σύχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχει απευθύνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Υπό τον τίτλο «Φανταστικές Εστίες» η επιμελητική ομάδα του ΚΜΣΤ αναλαμβάνει την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας να διερευνήσει πώς η ιδέα της εστίας διαμορφώνεται και μεταβάλλεται σήμερα. Η έκθεση θα λάβει χώρα τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018.

Το σπίτι, ως ο κύριος τόπος όπου κάποιος αισθάνεται ασφαλής και αποδεκτός, δεν αποτελεί πλέον μια
βεβαιότητα, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι υποχρεούνται σήμερα να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να βρεθούν σε έναν ασφαλέστερο τόπο. Επιπλέον, η 6η Μπιενάλε θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει και να εντοπίσει τη φαντασιακή κατασκευή και τη ρευστότητα της έννοιας του σπιτιού ως προβολή, ενσωματώνοντας τη βιωμένη εμπειρία του παρελθόντος, το τραύμα και την απώλεια, αλλά και ως μελλοντική προσδοκία. Ο εκτοπισμός, η υβριδικότητα, η ανάδυση νέων αισθήσεων οικειότητας, πρακτικές συμπερίληψης και εναλλακτικές θεωρήσεις του φύλου, των θρησκευτικών και οικογενειακών δεσμών, αποτελούν τα κυριότερα ζητήματα γύρω από τα οποία θα δομηθεί η αφήγηση της έκθεσης.

Η επιμελητική ομάδα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους ιστορικούς τέχνης και τους επιμελητές του ΚΜΣΤ: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Γιάννης Μπόλης, Αγγελική Χαριστού, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα, με τη συνεργασία των μουσειοπαιδαγωγών Εύης Παπαβέργου και Κατερίνας Παρασκευά.

Διαχειρίστρια του έργου: Αθηνά Ιωάννου

Διευθύντρια: Συραγώ Τσιάρα

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης opencallb6@gmail.com μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 23:30.

Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

Σύντομη περιγραφή έως 200 λέξεις και πλήρη στοιχεία έργου (τίτλο, έτος παραγωγής, εκφραστικό μέσο). Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέσο έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, βίντεο, εγκατάσταση, performance, νέα μέσα)

Μέχρι πέντε ψηφιακές φωτογραφίες, οι οποίες θα παρουσιάζουν επαρκώς το έργο ή το project

Σύντομο CV (έως 200 λέξεις)

*Όλο το υλικό θα πρέπει να σταλεί στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει μόνο με ένα έργο ή project.

Η επιλογή των έργων θα γίνει από την επιμελητική επιτροπή της Μπιενάλε και οι επιλεγέντες καλλιτέχνες θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τις 15 Μαρτίου 2017. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή απορίες θα πρέπει να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση opencallb6@gmail.com. Δε θα γίνονται δεκτές ερωτήσεις τηλεφωνικά.

+ Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Where is Ηome?

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικoύ Κινηματογράφου Κύπρου (ICFFCY) σας προσκαλεί στην πρεμιέρα πέντε ταινιών μικρού μήκους υπό ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ| Ένας σπουδαίος λογοτέχνης στον «Πολίτη»

Σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κατάπτωσης ο λόγος του Καζαντζάκη έρχεται να ...

ΦΕΓΓΑΡΟΣ 2017 | 3 – 5 Αυγούστου, Κάτω Δρυς

Το φεστιβάλ Φέγγαρος επανέρχεται δυναμικά για έβδομη χρονιά, αφοσιωμένο για ακόμη μια φορά στο ...

Αλκίνοος Ιωαννίδης – Συναυλίες Σεπτέμβριος 2015

Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες του Ιουνίου και την απαίτηση του κοινού που δεν κατάφερε ...

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Λεβέντειο Πινακοθήκη

Όσος «θόρυβος» έγινε προ του ανοίγματος της Πινακοθήκης Λεβέντη, άλλη τόση σιωπή επικράτησε για ...

“A Taste of Famagusta”: Γαστρονομικές περιπέτειες στην Αμμόχωστο

Το πρόγραμμα RENEWAL, παρουσιάζει το “A Taste of Famagusta”, ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Αμμόχωστο ...

X