Εκδήλωση για τον Μισέλ Ουελμπέκ από το «Βιβλιοτρόπιο»

Αφιερωμένη στον Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ (Michel Houellebecq), μια από τις πιο αιρετικές φωνές στη σύγχρονη γαλλική -και δη ευρωπαϊκή- λογοτεχνία, είναι η νέα δράση του Βιβλιοτρόπιου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Λεμεσό που στόχο έχει την διάδοση της φιλαναγνωσίας, τη λειτουργία λεσχών ανάγνωσης και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Περί Γραφής Διάλογοι», για την υλοποίηση της οποίας το Βιβλιοτρόπιο συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, την Alliance Francaise de Limassol, το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις εκδόσεις της Εστίας.

Παρών στην εκδήλωση, η οποία φέρει τον τίτλο «Μισέλ Ουελμπέκ: καθρέφτης ενός ζοφερού μέλλοντος;» θα είναι ο μεταφραστής του Ουελμπέκ στα ελληνικά, Σπύρος Γιανναράς.

Ποιος είναι

Γεννημένος στην υπερπόντιο Γαλλία το 1956, ο Μισέλ Ουελμπέκ αποτελεί μια από από τις πιο αιχμηρές πένες της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας. Ανήκει στη λεγόμενο “ανανεωτική” τάση του γαλλικού μυθιστορήματος ενώ η ματιά και η στάση του απέναντι στον σύγχρονο κόσμο είναι οξυδερκής, διαπεραστική και συχνά αμφιλεγόμενη. Στα βιβλία του περιγράφει καταστάσεις καθημερινές δοσμένες με χιούμορ, με έντονο το στοιχείο του σαρκασμού.

Το πρώτο του μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε το 1994 έδωσε το στίγμα της γραφής του. Είχε τίτλο Extension du domaine de la lutte (στα ελλ. Η επέκταση του πεδίου της πάλης) και ενώ μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι αρνήθηκαν να το εκδώσουν, το βιβλίο τελικά διαδόθηκε από στόμα σε στόμα καθιστώντας τον συγγραφέα γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους. Ακολούθησαν Τα στοιχειώδη σωματίδια / Les particules elementaires (1998) που έφεραν την αναγνώριση. Το τρίτο μυθιστόρημα, Plateforme, ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα και ενώ χάρισε διεθνή φήμη στον συγγραφέα, ο ίδιος βρέθηκε παράλληλα κατηγορούμενος για ρατσισμό και εξύβριση του Ισλάμ. Ακολούθησε μάλιστα σχετική δίκη στο Παρίσι κατά την οποία όμως δεν καταδικάστηκε.

Το 2015 ο Μισέλ Ουελμπέκ βρέθηκε εκ νέου στο διεθνές προσκήνιο: το βιβλίο του με τίτλο Soumission / Υποταγή, κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με την τραγική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ο Ουελμπέκ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο τελευταίο εξώφυλλο της εφημερίδας, ως ο μάντης της πολιτικής ιστορίας της χώρας, με αφορμή ακριβώς την Υποταγή. Σε αυτό το βιβλίο, ο Ουελμπέκ αναφέρει ότι το 2022 στη Γαλλία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εκλογές η Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώ πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένας εμπνευσμένος Ισλαμιστής που οδηγεί τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα. Ταυτόχρονα εφαρμόζει όλους τους νόμους του Ισλαμικού Κράτους.

«Εγώ δεν είμαι διανοούμενος. Δεν παίρνω το μέρος κάποιου, δεν υπερασπίζομαι το καθεστώς. Αρνούμαι οποιαδήποτε ευθύνη. Ασπάζομαι την παντελή ανευθυνότητα – εκτός από τις περιπτώσεις που κάνω λόγο για λογοτεχνία όπου εμπλέκομαι ως κριτικός. Τα δοκίμια είναι όμως αυτά που αλλάζουν τον κόσμο…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ουελμπέκ, ο οποίος πιστεύει πως «στην πραγματικότητα αυτό που διαβάστηκε και άλλαξε τον κόσμο είναι το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Και ο Ρουσώ άλλαξε τον κόσμο, ορισμένες φορές ήξερε πώς να μπαίνει απευθείας στο ψητό. Είναι απλό, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να πεις: έτσι είναι ο κόσμος και κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορείς να χαραμίζεσαι σε μυθοπλασίες, κάτι τέτοιο είναι εντελώς μάταιο.»

Οι συντελεστές

Στις δύο εκδηλώσεις, η μια στη Λευκωσία και η δεύτερη στη Λεμεσό, εισηγητές θα είναι ο Σπύρος Γιανναράς, συγγραφέας και μεταφραστής, και ο Παναγιώτης Χριστιάς, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τη συζήτηση θα συντονίζουν ο Γιάννης Ιωάννου, καθηγητής στο τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο ερευνητής Παντελής Γεωργίου.

+ Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου, Πανεπιστημιούπολη, Λευκωσία και Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός. Πληροφορίες τηλ. 99667599.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Στο φως μεγάλο μεσαιωνικό νεκροταφείο στη Μ. Βρετανία

 Ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά νεκροταφεία στη Βρετανία, με πάνω από 1.000 ταφές, βρέθηκε ...

«Ου…Πατσιά…Ρα»: νέα σύνθεση του Άντη Σκορδή

Σε πρώτη εκτέλεση θα ακούσουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο τη νέα σύνθεση του πολυβραβευμένου Κύπριου ...

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Vitaly Pisarenko στο The Shoe Factory

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, με την στήριξη του The Keyboard Charitable Trust (Λονδίνο), παρουσιάζει ...

40 χρόνια Γκαλερί Γκλόρια

Εγκαινιάζεται στις 3 Μαρτίου η μεγάλη ομαδική έκθεση που διοργανώνει με την ευκαιρία συμπλήρωσης ...

Ποιος σκότωσε τον Αλμπέρ Καμί;

Σοβιετικοί κατάσκοποι βρίσκονται πίσω από το αυτοκινητικό «δυστύχημα» του Αλμπέρ Καμί στις 4 Ιανουαρίου ...

Ακούστε τα νέα τραγούδια του Leonard Cohen

Old Ideas είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Leonard Cohen με την ...

X