Εκστρατεία συλλογής υπογραφών από ΚΥΠΕ για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

To 2016 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λόρδο Έλγιν και την απόκτησή τους από το Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.

Με αυτή την αφορμή, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), θέλοντας να συμβάλει με το δικό του τρόπο στη διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών στην Κύπρο.

Πολλές προσπάθειες καταβλήθηκαν και αρκετές διεθνείς εκστρατείες αναλήφθηκαν για επιστροφή των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο, τον Παρθενώνα, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Μη αποδεχόμενο τη λογική της παραίτησης από ένα δίκαιο αίτημα, το ΚΥΠΕ, ως δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης στην Κύπρο, καλεί όλους να συστρατευθούν μαζί του στην καθολική προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών στην Ακρόπολη.

Το σχετικό ψήφισμα βρίσκεται εδώ.
Temporary_Elgin_Room_at_the_Museum_in_1819

Πίνακας στον οποίο απεικονίζεται η πρώτη, προσωρινή αίθουσα με τα λεγόμενα «Ελγίνεια Μάρμαρα» στο Βρετανικό μουσείο. Επισκέπτες και προσωπικό του μουσείου περιβάλλουν τα γλυπτά (1819).

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΚΥΠΕ στοχεύει στο να παραμένει ανοικτό ένα θέμα με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«Είναι σημαντικό οι περισσότεροι να προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν, μέχρι την ημέρα της επιστροφής τους. Η αποκατάσταση των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο είναι επιτακτική ανάγκη ώστε η ενότητα του χώρου να αποκτήσει ξανά την πληρότητά της», τόνισε ο κ. Λάρκου.

Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι η πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ εκδηλώνεται με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών από τον Έλγιν.

«Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος έχει ανοικτές τις κεραίες απέναντι σε ζητήματα της προστασίας και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, και συμπλήρωσε: «Με την υπογραφή μας στηρίζουμε την προσπάθεια και δείχνουμε τη θέλησή μας να μην είμαστε πολίτες- θεατές, αλλά πολίτες με κριτική άποψη σε όσα μας περιβάλλουν».

parthenon_marbles_removal1800-1812Συνεργάτες του Λόρδου Έλγιν επί το έργο, κατά την αφαίρεση των εναπομείναντων γλυπτών από τον Παρθενώνα, το χρονικό διάστημα 1800 – 1812 στην Αθήνα. Ως γνωστό, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν αργότερα στη Βρετανία και το 1816 αγοράστηκαν από την Βρετανική Κυβέρνηση που τα παραχώρησε στο Βρετανικό Μουσείο.

Από την πλευρά του, ο Αν. Διευθυντής / Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ είπε ότι στην εκστρατεία αυτή επιδιώκεται η συμμετοχή και άλλων φορέων που μπορούν να συμβάλουν, με το δικό τους τρόπο, στην επιτυχία της.

Πρόσθεσε πως μέσα στο 2017 προγραμματίζεται μια σειρά από διάφορες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες διαφωτιστικές διαλέξεις, παρουσιάσεις με στοχευμένο κοινό, ένα διεθνές συνέδριο, ενώ το ΚΥΠΕ, ως δημοσιογραφικός οργανισμός, θα αναλάβει τη λήψη συνεντεύξεων από εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν σχέση με το θέμα και θα προβάλλει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Πενηνταέξ, το ΚΥΠΕ θα αναλάβει τη διακίνηση της Διακήρυξης που έχει ετοιμαστεί για το θέμα και τη συλλογή υπογραφών από κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, την ηγεσία της εκκλησίας, υπουργούς, βουλευτές, κομματικούς ηγέτες, προσωπικότητες και επικεφαλής οργανωμένων συνόλων σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Η διακήρυξη: Τα γλυπτά του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θέλοντας να συμβάλει στη διεθνή εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών για υλοποίηση του στόχου αυτού.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ως εκ τούτου, αυτά τα μοναδικά έργα τέχνης αποκτούν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον, ως αναπόσπαστο μέρος του Παρθενώνα.

Διακόσια χρόνια μετά την κλοπή τους από τον Λόρδο Έλγιν το αίτημα για επιστροφή στο φυσικό τους χώρο αποκτά περισσότερη αναγκαιότητα. Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, όμως κανείς δεν πρέπει να αποδέχεται τη λογική της παραίτησης. Το αίτημα είναι κάθε μέρα ώριμο και γι’ αυτό δίνουμε το παρών μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ καλεί κάθε οργανωμένο φορέα και κάθε ενεργό πολίτη να λάβει μέρος στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Υπογράφοντας αυτήν τη διακήρυξη, δυναμώνουμε έτσι τη φωνή της λογικής για επιστροφή των Γλυπτών. Λέμε κάθε μέρα και πιο δυνατά: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο φυσικό τους χώρο!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, η ελληνική πρόταση στα βραβεία Όσκαρ

H ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των Οσκαρ, ...

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στην Πλατεία Φανερωμένης

Ο Δήμος Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο, στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής και ...

«Άνω Βυθός, τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» επί σκηνής

Η μεταφορά τριών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη θεατρική σκηνή αποτελεί τη νέα σκηνοθετική δουλειά ...

Σταμάτης Κραουνάκης και Παναγιώτης Μάργαρης σε “Μυστική Συνάντηση”

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη επί σκηνής, ένα ανατρεπτικό ρεσιτάλ του Παναγιώτη Μάργαρη και ...

Ανακοίνωση ΘΟΚ σχετικά με το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Β’ εξάμηνο, ...

Tera-Genesis | Εκθεση του Arshak Sarkissian

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει τη νέα εικαστική δουλειά του Arshak Sarkissian, γνωστού εικαστικού, ...

X