Η καρτ ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα από τη Γενεύη

2-xilies lexeis2

Γενεύη, Μάιος 1959: Σε ένα μεγάλο ταξίδι επιστροφής στην Κύπρο από το Παρίσι, ο εικαστικός Χριστόφορος Σάββα (1924-1968) κάνει σταθμό στη Γενεύη. Απ’ εκεί στέλνει στον ομότεχνο και κουμπάρο του, Κώστα Οικονόμου (1925-2016), μια καρτ ποστάλ όπου απεικονίζεται το Παλάτι των Εθνών, στο οποίο βρίσκονταν στραμμένα τα βλέμματα όλων των Κυπρίων τη βδομάδα που πέρασε. “Τι θα μπορούσε να σημαίνει η επιλογή ενός τόσο εμβληματικού κτηρίου από μέρους του Σάββα; Αφήνοντας κατά μέρος το αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό ύφος του κτηρίου, μοιάζει να γοητεύεται από κάτι βαθύτερο: το ισχυρό κοινωνικοπολιτικό εύρος του οικοδομήματος. Άνθρωπος της τέχνης αλλά πάνω απ’ όλα πολίτης του κόσμου, ο Χριστόφορος Σάββα ορίζει την αλληλογραφία ως εγχείρημα που επιτρέπει τη γνωριμία του κόσμου έξω και πέρα από το στενό πλαίσιο της απεικόνισης: μια καρτ ποστάλ πληροφορεί, επισημαίνει, αξιώνει και τέλος θέτει ερωτήματα γύρω από το ανεξάντλητο ζήτημα της ενότητας των λαών και της ειρήνης που αυτή συνεπάγεται”, σημειώνει στο “Π” ο εικαστικός δρ Σάββας Χριστοδουλίδης, χάρη στον οποίο έρχεται στο φως η παρούσα καρτ ποστάλ αλλά και άλλες, που δημοσιεύονται στο βιβλίο του δρος Χριστοδουλίδη με τίτλο “Αγαπητέ μου κουμπάρε / 12 επιστολές του Χριστόφορου Σάββα στον Κώστα Οικονόμου”.

Το βιβλίο -έκδοση του Οργανισμού Πάφος2017- κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης “Πλάνητες” στις 27 Ιανουαρίου στην Οικία της οδού Σέλλεϋ, στην Πάφο.

Η έκθεση “Πλάνητες”, σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα, εγκαινιάζεται στις 28 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έναρξης του Πάφος2017.

You May Also Like

“Τhe Wonderer”

“Τhe Wonderer” | Αυτός είναι ο τίτλος του έργου της Μελίτας Κούτα, η οποία ...

Αυτή είναι η Καμράν Αζίζ

Μουσικός και φαρμακοποιός, κόρη του Μεχμέτ Αζίζ, του σπουδαίου γιατρού που καταπολέμησε τη μαλάρια ...

Emptying The Skies | Ντοκιμαντέρ

Σε πρώτη παγκύπρια προβολή θα δούμε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Emptying the Skies” τη Δευτέρα ...

Δημήτρης Μυταράς: τα πινέλα κάτω

Δεν μπορούσε να δει στο τέλος της ζωής του ο άνθρωπος που με το ...

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, οδός Λήδρας, 07:30 το πρωί

Το πιάνο που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης γκράφιτι Paparazzi έχει μόλις τοποθετηθεί στην πολυσύχναστη, και ...

Ιωάννας Λουκά: Nuances

«Μια λεπτή ή ανεπαίσθητη διαφορά ως προς το νόημα, το συναίσθημα, τον τόνο ή ...

X