Η καρτ ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα από το Παλάτι των Εθνών

Γράφει ο Σάββας Χριστοδουλίδης

Ο Χριστόφορος Σάββα, επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Κύπρο τον Μάιο του 1959, κάνει σταθμό στη Γενεύη για να συνεχίσει το ταξίδι του -με τρένο- μέχρι και το λιμάνι της Βενετίας όπου επιβιβάζεται σε καράβι. Από την ελβετική πόλη στέλνει μια καρτ-ποστάλ στον ομότεχνο και κουμπάρο του Κώστα Οικονόμου, ο οποίος την περίοδο εκείνη ζει και εργάζεται ως δάσκαλος στα Κούκλια.

Η σημασία της υπό σχολιασμό αλληλογραφίας αναδεικνύεται απόλυτα επίκαιρη αφού στην εν λόγω καρτ-ποστάλ απεικονίζεται το Παλάτι των Εθνών, έδρα των τωρινών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Λίγο πριν την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, η χειρονομία του καλλιτέχνη είναι καθόλα ενδεικτική της αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής των Ηνωμένων Εθνών στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο.

CHRISTODOULIDES-I_webΤι θα μπορούσε να σημαίνει η επιλογή ενός τόσο εμβληματικού κτίριου από μέρους του Σάββα; Αφήνοντας κατά μέρος το αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό ύφος του κτίριου, μοιάζει να γοητεύεται από κάτι βαθύτερο: το ισχυρό κοινωνικοπολιτικό εύρος του οικοδομήματος. Άνθρωπος της τέχνης αλλά πάνω απ’ όλα πολίτης του κόσμου, ο Χριστόφορος Σάββα ορίζει την αλληλογραφία ως εγχείρημα που επιτρέπει τη γνωριμία του κόσμου έξω και πέρα από το στενό πλαίσιο της απεικόνισης: μια καρτ-ποστάλ πληροφορεί, επισημαίνει, αξιώνει και τέλος θέτει ερωτήματα γύρω από το ανεξάντλητο ζήτημα της ενότητας των λαών και της ειρήνης που αυτή συνεπάγεται.

CHRISTODOULIDES-II_web

+ Η καρτ-ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα προς τον Κώστα Οικονόμου δημοσιεύεται στο 7ο κεφάλαιο του βιβλίου του Σάββα Χριστοδουλίδη το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο «Αγαπητέ μου κουμπάρε / 12 επιστολές του Χριστόφορου Σάββα στον Κώστα Οικονόμου».

Πρόκειται για έκδοση του Οργανισμού Πάφος2017 η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης Πλάνητες σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα, στις 27 Ιανουαρίου 2017, στην οικία της οδού Σέλλευ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Έφυγε ο τζαζίστας Ντέιβ Μπρούμπεκ, ερμηνευτής του Take Five

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε στις 5 Δεκεμβρίου 2012, ένας ...

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος | Απολογισμός

Πέντε θεατρικές παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος σε δώδεκα παραστάσεις φιλοξένησε η 20ή διοργάνωση του ...

Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια σε διάσημη φωτογραφία δεν είναι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Φωτογραφία που εδώ και πάνω από 50 χρόνια παρουσιαζόταν ως πορτραίτο του Βίνσεντ Βαν ...

Αγαπημένες σκηνές από ταινίες του Στάνλεϊ Κούμπρικ

Ο Κούμπρικ, πέθανε στις 7 Μαρτίου του 1999, το βράδυ στον ύπνο του, ενώ ...

Extremely loud & incredibly close [τρέιλερ]

«Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Τομ Χανκς, ...

Ένας αξιοπρεπής γάμος του Μπέρτολτ Μπρεχτ – Fresh Target Theatre Ensemble

Η Fresh Target Theatre Ensemble και ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου επιστρέφουν και παρουσιάζουν σε ...

X