«Μακρινή χώρα» στην εναρκτήρια τελετή του Πάφος2017

Η οπτικοακουστική βίντεο-εγκατάσταση «Μακρινή Χώρα» θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των πολλών δράσεων που θα λάβουν χώρα το διήμερο 28-29 Ιανοαρίου για την τελετουργική έναρξη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος2017.

Η Μακρινή Χώρα είναι μια εγκατάσταση – εμπειρίας που φέρει την υπογραφή της χορογράφου και σκηνοθέτιδας Αριάνας Οικονόμου. Το έργο «εστιάζει στη ‘μακρινή γη’ της παιδικής ηλικίας και τις μνήμες του σώματος, καθώς και στη ‘μακρινή χώρα’ των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον», ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η Αριάνα Οικονόμου.

Η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί σε τρία μέρη.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, πρόκειται για ένα ταξίδι διαλογισμού δια μέσου της μνήμης και των ονείρων της παιδικής ηλικίας τριών δικοινοτικών γενεών που βασίζεται στις αισθήσεις.

Η κ. Οικονόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το έργο είναι εμπνευσμένο από γραπτά του Κύπριου ποιητή Taner Baybars (Plucked in a Far Off Land) και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά το 1974.

Τρεις γενιές Κυπρίων, όπως εξήγησε, και από τις δύο πλευρές της Νεκρής Ζώνης συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης.

Η εγκατάσταση, συνέχισε, είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες, καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία.

Το έργο προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον, όπως είπε.

Η κ. Οικονόμου σημείωσε πως το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα Echo Arts, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την ίδια με τη δημιουργική ομάδα, που εργάζονται μαζί από το 2003 και είναι η Dorinda Hulton σκηνοθέτης, ο Peter Hulton εικαστικός και ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας και ποιητής Gurgenc Korkmazel, που είναι και φίλος του Taner Bayars. Τη μουσική συνέθεσε ο Λάρκος Λάρκου.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου είναι η πρώτη φορά που στο έργο, το οποίο αντικατοπτρίζει την ιδέα της μακρινής χώρας των ονείρων και της ελπίδας για το μέλλον, συμμετέχει δικοινοτική ομάδα παιδιών ηλικίας από 7 με 12 χρόνων, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Η έκθεση στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάζεται η Μακρινή Χώρα, ανοίγει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου (Γλάδστωνος 7, Πάφος) και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Το διήμερο της έναρξης θα είναι ανοικτή από τις 10:00 – 19:00.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, το κοινό που θα την επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία αν θέλει να γράψει και να κρεμάσει πάνω στο “δένδρο ευχή” τη δική του ευχή για το μέλλον του τόπου.

Σημειώνεται ότι το έργο – παράσταση ” Μακρινή χώρα ” δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος έρευνας για το χορό Τερψιχόρη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού το 2016.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ / ΚΙΚΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

You May Also Like

«Το Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής» διάλεξη στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου και το Βυζαντινό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής διοργανώνουν ...

ΜΑΙΡΗ ΣΑΜΑΡΑ | Το γυμνό κορίτσι της ΑΣΚΤ μεγάλωσε

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Η Μαίρη Σαμαρά υπήρξε για κάτι ...

Παρουσίαση βιβλίου | «Ηλέκτρα, το δάκρυ της Αφρικής»

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο Πάργα στον Στρόβολο το νέο βιβλίο της ...

Συνεργασία Κύπρου – Λιθουανίας στη Μπιενάλε Βενετίας 2013

Με την Λιθουανία θα συνεργαστεί η Κύπρος για την επόμενη διοργάνωση της εικαστικής διοργάνωσης ...

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στον ΘΟΚ

Στην παρουσία της συγγραφέα Άλκης Ζέη θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής ...

Τι δήλωσε ο ΥΠΠΑΝ για τον Πολιτισμό

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα, στο Υπουργείο, ...

X