Ντοκιμαντέρ για τα τελευταία πέντε χρόνια του Ντέιβιντ Μπόουι

Τα τελευταία πέντε χρόνια στη ζωή του Ντέιβιντ Μπόουι εξερευνά το ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο David Bowie – The Last Five Years, όπου αποκαλύπτεται ότι ο διάσημος τραγουδιστής πληροφορήθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου τρεις μήνες πριν τον θάνατό του.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τηλεοπτικά το προηγούμενο Σάββατο ενώ είναι στη διάθεση του κοινού -μόνο στη Βρετανία- διαδικτυακά, εδώ.

Ο Μπόουι έμαθε ότι οι γιατροί θα τερμάτιζαν τη θεραπευτική αγωγή που του παρείχαν ενώ πραγματοποιούσε τα γυρίσματα για το μουσικό βίντεο ‘Lazarus’ από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά ‘Blackstar’.

Ο σκηνοθέτης του βίντεο κλιπ Γιόχαν Ρενκ λέει στο ντοκιμαντέρ ότι πληροφορήθηκε ύστερα από τα γυρίσματα ότι εκείνες τις ημέρες ήταν που ο Ντέιβιντ Μπόουι είχε μάθει ότι θα πέθαινε – ότι «η ασθένειά του είχε κερδίσει».

Σημειώνει πάντως ότι οι σκηνές στις οποίες ο Μπόουι είναι στο κρεβάτι με δεμένα τα μάτια δεν αφορούν την ασθένειά του: «Για μένα είχε να κάνει με τη βιβλική οπτική του πράγματος, ξέρεις, τον άνθρωπο που θα ανασταινόταν και δεν είχε καμία σχέση με την ασθένεια του τραγουδιστή».

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε εν μέσω διθυραμβικών κριτικών στις 8 Ιανουαρίου του 2016 για να συμπέσει με τα 69α γενέθλια του Ντέιβιντ Μπόουι. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, ο Μπόουι πέθανε.

Το ντοκιμαντέρ του BBC παρέχει ένα κοντινό πλάνο στον Μπόουι, έναν μοναδικό καλλιτέχνη που καθόρισε με τον τρόπο του τον 20ό και τις αρχές του 21ου αιώνα, μέσα από τη ματιά ανθρώπων που τον γνώριζαν καλύτερα, τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Εστιάζοντας στα δύο τελευταία άλμπουμ του, The Next Day και Blackstar, αλλά και στο έργο Lazarus, το ντοκιμαντέρ επισημαίνει πως ο Μπόουι τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνο έφτιαχνε μουσική ξανά αλλά επέστρεψε στον πυρήνα ορίζοντας τη θεματολογία της καριέρας του. Στο ντοκιμαντέρ σημειώνεται ακόμη πως ο Μπόουι ήταν ένας καλλιτέχνης πολύ πιο συνεπής απ’ όσο θα πίστευε κανείς.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μπόουι ήθελε να επικοινωνήσει τα αισθήματα πνευματικότητας, αποξένωσης και φήμης που συνόδευαν τα έργα του από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και το 2016. Αυτό, άλλωστε, είναι το κύριο γνώρισμά του: η μουσική που αναφέρεται στο νόημα της ζωής και στο τι σημαίνει να είσαι ανθρώπινος, με έναν τρόπο πέρα από τον κανονικό τρόπο ζωής ενός ροκ σταρ.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την πορεία του Μπόουι τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από τα λεγόμενα συνεργατών, φίλων και σπάνιου αρχειακού υλικού.

You May Also Like

Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ: συνάντηση εικαστικών και παραστατικών τεχνών

Ένας νέος χώρος πολιτισμού εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία: το Θέατρο Πόλης ...

Χρυσές Σφαίρες 2017

Με επτά χρυσές σφαίρες το μιούζικαλ «La La Land» σάρωσε στη χθεσινή 74η απονομή ...

Στην Αθήνα το 85ο Συνέδριο της IFLA για τις Βιβλιοθήκες

Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή εποχή και σε όσα μπορούν οι νέες τεχνολογίες ...

Τι θα δούμε στο theYard.Residency 2017 στο Παλιό Ξυδάδικο

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency ...

«Kυπριακή» συμμετοχή στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η Κίκα Γεωργίου και ο Ηλίας Δημητρίου είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για τα Βραβεία της ...

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας στο BBC

Το BBC θα ρίξει φως στην προσωπική ζωή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της βασίλισσας ...

X