Οι πρεμιέρες του Γενάρη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Με επτά πρεμιέρες και μια «συνδικαλιστικού» (με κάθε επιφύλαξη του όρου) χαρακτήρα συνάντηση κάνουν ποδαρικό στον πρώτο μήνα του 2017 οι καλλιτέχνες του θεατρικού χώρου.

Κωμωδίες, δράματα, έργα ψυχολογικών και άλλων αναζητήσεων, από την Αργεντινή μέχρι τη Μέση Ανατολή, συναποτελούν το θεατρικό σκηνικό του Γενάρη. Μοναδικό… κυπριακής διαλέκτου «έργο», το «Ανοιχτόν Κάλεσμαν Καλλιτεχνών – Α.Κ.Κα», όπως είναι ο τίτλος που δόθηκε στη συνάντηση καλλιτεχνών (η οποία ξεκίνησε από τους ηθοποιούς αλλά επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς των τεχνών) που σκοπό έχει να χαρτογραφήσει τα προβλήματα -και πρώτο το οικονομικό- του πολιτιστικού τοπίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου και καθώς η έντυπη έκδοση ‘έκλεισε’ στις 5 Ιανουαρίου, δεν ήταν εφικτό να γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της.

Επιφυλασσόμαστε με νεότερα στις αμέσως επόμενες εκδόσεις.

Στο μεταξύ, κανονικά προχωρεί ο προγραμματισμός για τις πρεμιέρες του Γενάρη από τα θεατρικά σχήματα και άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Η πρώτη πρεμιέρα δόθηκε ήδη χθες από το Σατιρικό Θέατρο με το έργο «Ο υπόγειος εκατομμυριούχος». Άλλες επτά πρεμιέρες ακολουθούν κρατώντας σε εγρήγορση τους θεατρόφιλους ενώ και ο Φεβρουάριος θα ξεκινήσει με τις καλύτερες προθέσεις, καθώς στις 4 του μήνα προγραμματίζεται η πρεμιέρα του έργου της Αλιγιέ Ουμανέλ «Ο αγνοούμενος». Το έργο ανέβηκε τον Ιανουάριο 2015 από το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο και φιλοξενήθηκε στο Σατιρικό για μια παράσταση. Σήμερα, το Σατιρικό ανεβάζει σε δική του παραγωγή το έργο, σε σκηνοθεσία της Ουμανέλ και με συντελεστές Ελληνοκύπριους και έναν Τουρκοκύπριο. Από το Σατιρικό θα δοθεί και η τελευταία πρεμιέρα του Γενάρη που δεν αναφέρεται αναλυτικά πιο κάτω: πρόκειται για την παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του θεάτρου με την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή και διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Λούις Κάρολ από τους Βαλεντίνο Κόκκινο και Μαρίνα Βρόντη. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά ακολουθούν οι πρεμιέρες του Γενάρη, ημερολογιακά κατανεμημένες:

6-premieres_o-ypogeios

Σατιρικό Θέατρο, Ο υπόγειος εκατομμυριούχος

Κεντρική Σκηνή Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης

Δόθηκε η πρεμιέρα

 Σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Σλάβκο Πέεφ ανεβαίνει το έργο του Βούλγαρου συγγραφέα Χρίστο Μπόιτσεφ με τίτλο «Ο υπόγειος εκατομμυριούχος», το οποίο μάλλον συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή. Αναδεικνύοντας την απληστία, ίδιον των ανθρώπων ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης όπως και τώρα, η εν λόγω κωμωδία έχει ως πρωταγωνιστή τον Βασίλη (Βασίλης Μιχαήλ), έναν άνεργο και διαζευγμένο μουσικό ο οποίος ακούει στον ύπνο του έναν θόρυβο κάτω από το κρεβάτι του. Ένας απρόσκλητος επισκέπτης έρχεται υπογείως να του χαρίσει ένα εκατομμύριο ευρώ, λέγοντάς του πως κάτω από τη γη ζουν άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν τους… πάνω από τη γη για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Ξαφνικά ο Βασίλης θα αγαπηθεί τόσο από την πρώην σύζυγό του όσο και από τους φίλους του που θέλουν μερίδιο. Με… υπόγειο τρόπο, το έργο μάλλον μας παρακινεί να κοιτάμε συχνότερα με το κεφάλι προς τα κάτω. Τους υπόλοιπους ρόλους του έργου κρατούν οι Μαριάννα Καυκαρίδου, Σπύρος Γεωργίου, Ανδρέας Ρόζου και Μαρία Μεσαρίτη.

+ Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 18.30. Πληροφορίες τηλ. 22421609.

 

6-premieres_koleman

ΘΟΚ, Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Πρεμιέρα 12 Ιανουαρίου

Η βραβευμένη για τη σκηνοθετική της δουλειά Stallerhof (ΕΘΑΛ, 2015) Μαρία Κυριάκου ανέλαβε τη σκηνοθεσία του έργου του Αργεντινού συγγραφέα Κλαούντιο Τολκατσίρ. Πρόκειται για ένα έργο οι χαρακτήρες του οποίου είναι βασισμένοι στους ίδιους τους ηθοποιούς που δούλεψαν αρχικά με τον Τολκατσίρ για τη συγγραφή και το ανέβασμα του έργου. Όπως εξηγεί η Μαρία Κυριάκου στο «Π», ο ίδιος ως σκηνοθέτης και συγγραφέας δούλεψε με τους ηθοποιούς μέσα από αυτοσχεδιασμούς για να προκύψει ένα -υπό τύπον devised theatre- κείμενο το οποίο μετέπειτα ξαναγράφηκε ως ‘κανονικό’ θεατρικό έργο. Η εν λόγω διαδικασία εκτιμάται από τη σκηνοθέτιδα ως ένας από τους σημαντικούς άξονες του ίδιου του έργου, γι’ αυτό και η ίδια έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις οργανικές σχέσεις των ηθοποιών της. Έχοντας την ευχέρεια να επιλέξει τους ηθοποιούς της για την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά στον ΘΟΚ, η Μαρία Κυριάκου έχει στη διάθεσή της μια all star ομάδα, η ερμηνευτική δεινότητα εκάστου των μελών της έχει ήδη αποδειχθεί. «Οι χαρακτήρες είναι τόσο ρεαλιστικοί», εξηγεί, «που πρέπει ο ηθοποιός που καλείται να τους αναπαραστήσει να γίνει αυτός ο ίδιος χαρακτήρας». Όσο ρεαλιστικές είναι οι ερμηνείες, άλλο τόσο σουρεαλιστικό είναι το σκηνικό του έργου που υπογράφουν η Μελίτα Κούτα και ο Χάρης Καυκαρίδης. Όσο για την υπόθεση, επί σκηνής θα δούμε τη δυσκολία συμβίωσης μιας πολυμελούς οικογένειας, τα μέλη της οποίας είναι αναγκασμένα να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη με μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας τη βία. Συνδετικός κρίκος όλων, η γιαγιά. Τους ρόλους κρατούν οι Πόπη Αβραάμ, Αιμιλία Βάλβη, Γιώργος Κυριάκου, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Συλβέστρος, Αντωνία Χαραλάμπους και Νιόβη Χαραλάμπους.

+ Τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

 

6-premieres_treis_psiles_gynaikes

Μάριος Μεττής, Τρεις ψηλές γυναίκες

Θέατρο Δέντρο

Πρεμιέρα 13 Ιανουαρίου

 Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάριος Μεττής αφοσιώνεται στη σκηνοθετική του ιδιότητα για να μεταφέρει επί σκηνής ένα από τα πιο συναρπαστικά -και δη αυτοβιογραφικό- έργα του Έντουαρντ Άλμπι (συγγραφέα του Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ). Επιλέγει, δε, τρεις κορυφαίες ηθοποιούς για την ερμηνεία των ρόλων του εν λόγω έργου το οποίο αφορά τη δυσλειτουργική σχέση του Άλμπι με τη θετή του μητέρα. Εδώ, ο Άλμπι «κάνει μια προσπάθεια να καταλάβει τη γυναίκα αυτή που για χρόνια κατάφερνε να τον κάνει δυστυχισμένο», σημειώνει ο Μάριος Μεττής, ο οποίος διαγράφει μια σημαντική πορεία ως σκηνοθέτης μετά τις επιτυχημένες του δουλειές με τα έργα 39 Steps, Lady MacBeth και Μια Μέρα Όταν Ήμασταν Νέοι. Η Αννίτα Σαντοριναίου, η Στέλα Φυρογένη και η Νιόβη Χαραλάμπους είναι οι τρεις γυναίκες του τίτλου: Η γηραιότερη, 92 ετών, βλέπει τη ζωή της να τελειώνει. Η πιο νέα, στα 26 της, με όλη την έπαρση της νιότης της δεν μπορεί να ανεχτεί τη συμπεριφορά της ηλικιωμένης. Η τρίτη, 52 ετών, δεν ανέχεται τη συμπεριφορά της μικρότερης. Φροντίζει λοιπόν να της υπενθυμίζει ότι αυτό που αντικρίζει δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο της το μέλλον. Στον ρόλο του γιου, ο Γιάννης Καραούλης. Με σκληρότητα και χιούμορ, το έργο υπενθυμίζει την ανθρώπινη συνθήκη -και προσωπική πεποίθηση του Άλμπι- ότι για να ζήσει κανείς ουσιαστικά, θα πρέπει να αντιληφθεί τη θνητότητά του. «Όλα μου τα έργα μιλάνε για ανθρώπους που ξόδεψαν τη νιότη τους, που έφτασαν στο τέλος της ζωής τους μετανιώνοντας για πράγματα που δεν έχουν κάνει, αντί για πράγματα που έχουν κάνει. Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι ζούνε τη ζωή τους, λες και δεν θα πεθάνουν ποτέ», έλεγε ο Άλμπι, ο οποίος απεβίωσε πριν από μόλις πέντε μήνες σε ηλικία 88 ετών.

+ Παραστάσεις στις 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 Ιανουαρίου στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 96951314.

van_goghΘέατρο Ανεμώνα: «Βαν Γκογκ, πάθος για ζωή»

Θέατρο Ανεμώνα
Πρεμιέρα 13 Ιανουαρίου

Το Θέατρο Ανεμώνα παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο της Ιρένε Μαραντέι «Βαν Γκογκ», με τον Ανδρέα Τηλεμάχου στον ομότιτλο ρόλο αλλά και στη σκηνοθεσία. Το έργο καταπιάνεται με τη ζωή και την τέχνη του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ.
Το έργο της Ιρένε Μαραντέι αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του Βαν Γκογκ και την εσωτερική του αναζήτηση, που τον έφερε από την Ολλανδία στη Γαλλία, από τη ασπρόμαυρη μουντάδα των σκίτσων στην επανάσταση των χρωμάτων. Τον ακολουθούμε από το Άμστερνταμ, τη Χάγη και το Νύνεν ώς το Παρίσι, την Αρλ και τέλος το Οζιέ σιρ Ουαζ, καθώς αναζητά απελπισμένα τη γυναίκα της ζωής του στην πρώτη του εξαδέλφη, συζεί επί ενάμιση χρόνο με μια πόρνη και τα παιδιά της, γνωρίζει τη λαμπερή αλλά καταστροφική ζωή στα παριζιάνικα καμπαρέ και πορνεία, αυτοκαταστρέφεται και δίνεται ολόψυχα στην τέχνη του. Από το έργο δεν απουσιάζει η θυελλώδης φιλία του με τον Πολ Γκογκέν, η οποία πυροδότησε μια σειρά από κρίσεις που του στοίχισαν την ψυχική υγεία και οδήγησαν τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε μια εφιαλτική πράξη που έμελλε να συνοδεύει για πάντα το όνομα του και την φήμη του έργου του, να κόψει με ξυράφι το αυτί του και να φτιάξει την αυτοπροσωπογραφία του. Τους ρόλους κρατούν οι Αντρέας Τηλεμάχου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Γιώργος Τζωρτζής, Μαρία Φιακά, Γιάννα Λευκάτη, Νικόλας Πέτρου, Σκεύη Παπαμιλτιάδους και Ιωάννα Πολυνείκη.

+ Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:30. Κρατήσεις τηλ. 70007721. 

6-premieres_how-the-other-half-loves

Θέατρο Διόνυσος, How the other half loves

Θέατρο Δέντρο

Πρεμιέρα 20 Ιανουαρίου

Με κωμωδία κάνει αρχή στο 2017 το Θέατρο Διόνυσος, παραμένοντας προσηλωμένο σε έργα κλασικής φόρμας που μέσα από παρεξηγήσεις και μπλεξίματα προκαλούν αβίαστα γέλιο στο ευρύτερο κοινό. Αυτή τη φορά, το Διόνυσος επέλεξε το έργο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα σύγχρονης κωμωδίας Άλαν Έικμπορν με τίτλο How the other half loves. Τη μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε ο Ιωσήφ Βαρδάκης, με πρόσφατες δουλειές στο αθηναϊκό θέατρο, ο οποίος καλείται να αναδείξει το ιδιαίτερο χιούμορ του Έικμπορν. Τρία παντρεμένα ζευγάρια… μπλέκονται -μεταφορικά και κυριολεκτικά- στην προσπάθεια δύο παράνομων εραστών να καλύψουν τη σχέση τους. Οι τρεις σύζυγοι εργάζονται στην ίδια εταιρεία, ο ένας είναι προϊστάμενος του άλλου και έχουν ο καθένας διαφορετική άποψη για το τι θα πει γάμος, καριέρα και ζωή. Τους έξι ρόλους του έργου κρατούν οι Σοφία Καλλή, Χρήστος Γιάγκου, Πένυ Φοινίρη, Παναγιώτης Λάρκου, Χριστόδουλος Μαρτάς και Μένια Μαθιουδάκη οι οποίοι κινούνται στο σκηνικό περιβάλλον του Λάκη Γενεθλή.

+ Τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 18.30. Περιοδεία τον Μάρτιο. Πληροφορίες τηλ. 22818999 & 99621845

 

6-theatro_tofili

Alpha Square, Το φιλί της γυναίκας αράχνης

Ίδρυμα ARTος

Πρεμιέρα 21 Ιανουαρίου

 Στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μανουέλ Πουίγκ, γραμμένο το 1976 και απαγορευμένο για επτά χρόνια στην Αργεντινή είναι βασισμένη η πρώτη παραγωγή της Alpha Square για το 2017. Κεντρικοί και μοναδικοί χαρακτήρες του θεατρικού, ο αντιστασιακός Βαλεντίν και ο ομοφυλόφιλος Μολίνα, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο κελί στη Φυλακή Villa Devoto του Μπουένος Άιρες. Έκαστος μια έντονη και ξεχωριστή προσωπικότητα, οι δύο άντρες θα βρουν τρόπους να επιβιώσουν και να συμβιώσουν στις σκληρές συνθήκες της φυλακής. «Οι ανάγκες του καθενός, σωματικές-υπαρξιακές-ψυχολογικές, εκρήγνυνται, συμπληρώνονται, ολοκληρώνονται ή ακυρώνονται. Η σχέση αυτή αναπόφευκτα θα εξελιχθεί…», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Alpha Square, η οποία επιλέγει εκ νέου ένα έργο που μεταφέρθηκε και στο σινεμά το 1985, αποσπώντας τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και κερδίζοντας τη μια (για την ερμηνεία του Ουίλιαμ Χαρτ). Το έργο σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος ο οποίος έχει την ευθύνη και της μετάφρασης στα ελληνικά. Τους δύο ρόλους κρατούν οι Φώτης Αποστολίδης και Βασίλης Χαραλάμπους. Η επόμενη πρεμιέρα της Αlpha Squareθα δοθεί τον Μάρτιο με το έργο «Θεοί και τέρατα» σε πανελλήνια πρώτη.

+ Τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30. Περιοδεία τον Φεβρουάριο. Πληροφορίες τηλ. 70001140.

 

6-premieres_pyrkagies

ΘΟΚ, Πυρκαγιές

Νέα Σκηνή ΘΟΚ

Πρώτη παράσταση 26 Ιανουαρίου στη Λευκωσία / Πρεμιέρα 29 Ιανουαρίου στην Πάφο

Ο Πάρις Ερωτοκρίτου, ένα από τα σκηνοθετικά ταλέντα του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου, σκηνοθετεί το έργο του Ουαζντί Μουαουάντ που για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Κύπρο και που, όπως αναφέρει ο ίδιος στο σκηνοθετικό του σημείωμα, «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη παραλλαγή της τραγωδίας του Οιδίποδα όχι στη Θήβα αλλά στη Μέση Ανατολή». Κύριοι χαρακτήρες του έργου, η Ζαν (Νίκη Δραγούμη) και ο Σιμόν (Μάνος Πετράκης), οι οποίοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν μέχρι τη Μέση Ανατολή και να αναζητήσουν τις ρίζες τους μετά τον θάνατο της μητέρας τους και της δυσνόητης διαθήκης που άφησε πίσω της. Κατά την περιπλάνησή τους, θα ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ζωής της και συνέπειες που επέφερε ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο. «Οι Πυρκαγιές είναι ένα έργο για την αναζήτηση της αλήθειας και την ανταπόδοση ενός χρέους (…) τραγικού και επώδυνου με φόντο τον μεγάλο εμφύλιο στον γειτονικό μας Λίβανο», σημειώνει ακόμη ο Ερωτοκρίτου, ο οποίος υπογράφει την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στον ΘΟΚ. Επί το έργον ένα σπουδαίο επιτελείο ηθοποιών που εκτός από τους Δραγούμη – Πετράκη αποτελούν οι Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Στέφανος Πίττας, Ιωάννα Σιαφκάλη και Ανδρέας Τσέλεπος.

+ Τακτικές παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

 

 

You May Also Like

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ: Ξεχώρισε η Αννίτα

Κείμενο / φωτογραφίες / βίντεο: Θεοδώρα Χρυσοστόμου & Κατερίνα Μιχάηλου Τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ ...

Βρετανικό Μουσείο: «Θα εξετάσουμε το αίτημά σας εάν…»

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ...

Το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφτηκε ο Σιμόν Πέρες

«Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική παιδεία κρατούν την Ελλάδα όρθια», είπε ο Σιμόν ...

Θλίψη για τον θάνατο του Κακογιάννη

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη, δασκάλου και φίλου Μιχάλη Κακογιάννη», ...

Στον Ντα Βίντσι αποδίδεται πίνακας που βρέθηκε στην Ελβετία

Ένας πίνακας που εκτιμάται ότι αποτελεί έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και θεωρείτο χαμένος ...

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παίζει… μπάλα σε Λεμεσό και Λευκωσία

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου αιφνιδίασε το κοινό σε Λεμεσό και Λευκωσία, όταν εμφανίστηκε παίζοντας… ...

X