«Ο Βροχοποιός» στο Θέατρο Σκάλα

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «Σκάλα» εγκαινιάζει τη νέα θεατρική χρονιά ανεβάζοντας την ρομαντική κωμωδία του Ν. Ρίτσαρντ Νας «Ο Βροχοποιός» σε μετάφραση Δέσποινας Πυρκεττή και σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη.

Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Παττίχειο Θέατρο «Σκάλα».

Στο έργο παρακολουθούμε τις δυτικές πολιτείες της Αμερικής οι οποίες παραλύουν κάτω από το βάρος παρατεταμένης ξηρασίας. Μια κοπέλα ζει με τον πατέρα και τους δύο αδελφούς. Οι αδελφοί της χολοσκούν για τα ζωντανά τους που ψοφούν αλλά και για την αδελφή τους που οδεύει να γίνει γεροντοκόρη. Η αλήθεια είναι πως η Λίζυ είναι μια άχαρη κοπέλα. Οι αδελφοί δοκιμάζουν ένα σωρό σχέδια για να την παντρέψουν, όλα εις μάτην. Ούτε και υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ανακούφισης απ’ την στεγνή ζέστη. Όταν ξαφνικά, απ’ το πουθενά, εμφανίζεται ένας αλητήριος χαρακτήρας, γλυκομίλητος, με μεγαλεπήβολες ιδέες. Είναι βροχοποιός, υπόσχεται να φέρει βροχή για 100 δολάρια. Τρελή ιδέα! Μα είναι τόσο αναζωογονητικός και ευχάριστος ο βροχοποιός που τελικά η οικογένεια συναινεί. Αρχίζουν μεμιάς να βαρούν μεγάλα χάλκινα τύμπανα για να αφυπνίσουν τον ουρανό ενώ ο βροχοποιός κάνει τα μαγικά του στην κοπέλα, πείθοντάς την πως έχει μια πολύ δικιά της ομορφιά. Κι εκείνη το πιστεύει, όπως ο πατέρας της πιστεύει πως ο ξένος μπορεί να φέρει βροχή. Κι όντως έρχεται βροχή, όπως έρχεται και η αγάπη.

Πρόλογος του συγγραφέα: «Όταν η ξηρασία χτυπά τα καταπράσινα λιβάδια της εύφορης δύσης, το πράσινο εξαφανίζεται και ο θάνατος γίνεται πλέον κάτι ψηλαφητό. Οι συνέπειες στη βλάστηση και τα ζωντανά καταγράφονται στις ψυχρές στατιστικές του Υπουργείου Γεωργίας. Μα αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους των δυτικών πολιτειών, πέρα απ’ τα μετρήσιμα, φρικτά φαινόμενα της αιφνίδιας φτώχειας και της έλλειψης ουσίας – είναι μια απροσμέτρητη και εμπύρετη αίσθηση απόγνωσης. Δεν θα ξανάρθει βροχή. Η γη θα μείνει για πάντα στεγνή και σ’ ολόκληρο τον ουρανό δεν υπάρχει μια υποψία ανάνηψης.

Εντούτοις, οι σοφοί άνθρωποι όπως ο ΧάρυΚάρυ, ξέρουν από καρτερικότητα. Ξέρουν ότι η γη δε θα διψά εσαεί. Ξέρουν ότι μια μέρα θα ξυπνήσουν πάλι και η υγιή θα είναι καταπράσινη. Οι νέοι, όπως η κόρη του η Λίζυ, δεν μπορούν να γνωρίζουν αυτό το πράγμα με την ίδια βεβαιότητα που έχει εκείνος. Παρότι έξυπνη, δεν είναι σε θέση να το ξέρει. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μετρά τα πεφταστέρια και να ελπίζει.

Το έργο είναι τοποθετημένο σε μια τέτοια άνυδρη περιοχή, τη στιγμή που η ελπίδα της Λίζυ λυγίζει. Είναι κωμωδία αλλά και ρομάντζο για τρεις λόγους: επειδή οι ελπίδες της Λίζυ και του Χάρυ, του Τζιμ και του Αστρολέοντα και του Φάιλ είναι η μετεξέλιξη της οριστικότητας σε ευλογία, επειδή οι άνθρωποι στο έργο είναι άξιοι και γεμάτοι αγάπη ο ένας για τον άλλο – και κυρίως επειδή δεν ευλογούνται πάντα οι ελπίδες των άξιων. Να έχετε πάντα κατά νου – ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, ο σκηνογράφος – ότι πρόκειται για ρομάντζο!

Μ’ αυτή την έννοια πρέπει, χωρίς να παραγνωρίζεται η αλήθεια, τις σχέσεις αναμεταξύ των χαρακτήρων να τις διαπνέει ένα είδος ρομαντικής ομορφιάς. Ειδικά στην οικογένεια Κάρυ, ακόμα και όταν ο Νώε παραθέτει τον άκαμπτο νόμο ενός αυστηρού Θεού, που για τον ίδιο μοιάζει πιο πολύ με εξαγριωμένο Ορκωτό Λογιστή. Πρέπει να υπάρχει αγάπη στο σπίτι ή, κάπου αλλού, μια καλοπροαίρετη υπόσχεση».

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δέσποινα Πυρκεττή
Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Μουσική: Χρίστος Ανδρέου
Κινησιολογία: Αλεξάντερ Ιλίεφ

Ηθοποιοί:

Ανδρέας Μελέκης, Θανάσης Δρακόπουλος, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μιχάλης Χρίστου, Λουκάς Λουκά. Κριστιάνα Γεωργίου, Φοίβος Γεωργιάδης

+ Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στο Παττίχειο Θέατρο Σκάλα, στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 18:30.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε στο 24652800/1 και στο 99490102 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Παραδίδεται μέχρι το τέλος 2017 η Πλατεία Ελευθερίας [εικόνες]

«Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή του έργου αυτού έχει ταλαιπωρήσει πολλούς συμπολίτες μας. Συναισθανόμαστε τις ...

Δημιουργήθηκε ιστότοπος για τα έργα τέχνης που χάθηκαν στην Κύπρο το 1974

Ειδικός ιστότοπος για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με όλα τα έργα τέχνης που χάθηκαν ...

Επιτάσσουν οικόπεδα ως αρχαία μνημεία, αφήνοντας εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ χρωστά το κράτος σε ιδιώτες των οποίων την ιδιοκτησία επίταξε ως ...

Έκθεση για την πρώτη γενιά Κύπριων καλλιτεχνών της ακαδημίας Σουρικώφ

Το Μουσείο τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 την ...

«O Αγνοούμενος» από το Δημοτικό Τ/κυπριακό Θέατρο στη σκηνή του Σατιρικού

Μια παράσταση που κέρδισε τις εντυπώσεις και συγκίνησε το κοινό φιλοξενεί τη Δευτέρα 19 ...

Πρόταση στήριξης για τον πολιτισμό από ΥΠΠΑΝ

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα, στο Υπουργείο, ...

X