Πάφος2017: οι άνθρωποι πίσω από την τελετή έναρξης

Γράφει ο Κώστας Νάνος

Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι για κάθε πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι και η τελετή έναρξης που αναμένεται πάντα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού αποτελεί και την αρχή για το τι θα ακολουθήσει στην πόλη που έχει τον τιμητικό αυτό τίτλο.

Η τελετή έναρξης στην Πάφο είναι εμπνευσμένη από τους μύθους της με αφετηρία τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας και αναδεικνύει την ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα της Πάφου, ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ποια είναι όμως η δημιουργική ομάδα που μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα του Οργανισμού Πάφος2017 σχεδίασε τη σημαντική αυτή στιγμή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017;

Κορυφαίοι σκηνοθέτες

Η επίσημη πρώτη του Πάφος2017, στις 28 Ιανουαρίου 2017, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία της Πάφου στις 19.00, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μια δημιουργική ομάδα Κυπρίων καλλιτεχνών σε συνεργασία με την ομάδα της εταιρείας Walk the Plank από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα αυτή εργάζεται σχεδόν τα τελευταία δύο χρόνια για τη δημιουργία της τελετής. Επικεφαλής είναι η γνωστή Βρετανίδα σκηνοθέτιδα Liz Pugh, εκ των ιδρυτών της ομάδας Walk the Plank που είναι εξειδικευμένη σε γεγονότα μεγάλης κλίμακας. Η Liz Pugh με παρουσία σε πολλά φεστιβάλ και διεθνείς διοργανώσεις ανοιχτού χώρου έχει δημιουργήσει μαζί με τον John Wassell την εταιρεία Walk the Plank, η οποία διατηρεί συνεργάτες σε πάρα πολλές χώρες. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει αφήσει τη σφραγίδα της με τις πρωτότυπες δράσεις της και ιδέες που εμπλέκουν δεκάδες, εκατοντάδες πολίτες στις χώρες που δημιουργούν θεάματα/δρώμενα. Δείγματα της δουλειάς της ομάδας, την οποία ενισχύει στην παραγωγή ο John Wassel, έχουν διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ του ΗΒ, διοργανώσεις της Κοινοπολιτείας και σε Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ και στο Τουρκού της Φινλανδίας. Διακρίνονται πάντα για το υψηλό επίπεδο του θεάματος, την ενσωμάτωση καλλιτεχνών από την τοπική κοινωνία καθώς και τη χρήση πολλών στοιχείων όπως η πυροτεχνική, το φως και η μουσική.

Πολυθέαμα

Στον σχεδιασμό της παράστασης της τελετής έναρξης η ομάδα Walk the Plank ενέταξε μια ομάδα Κυπρίων και ξένων δημιουργών οι οποίοι εμπλούτισαν και ενίσχυσαν δημιουργικά με τα δικά τους στοιχεία το πολυθέαμα της έναρξης. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή της Έφης Κυπριανίδου στη σύνθεση των κειμένων και της δραματοποίησής τους, της μουσικού Χριστίνας Αθηνοδώρου που «υπογράφει», με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, την επιμέλεια και τον συντονισμό της τελετής έναρξης.

Στην καλλιτεχνική διεύθυνση του δρώμενου, στον ρόλο του συν-σκηνοθέτη είναι ο Νεοκλής Νεοκλέους, σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης που υπηρετεί πιστά το θέατρο για 23 χρόνια και έχει κάνει πάνω από δέκα εμφανίσεις στην Επίδαυρο και άλλες τόσες τηλεοπτικές επιτυχίες. Τα πολύ ιδιαίτερα σκηνικά τα οποία καλύπτουν μια τεράστια έκταση στην πλατεία Δημαρχείου έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Παπαδόπουλος και τα κουστούμια η Μιράντα Θεοδωρίδου. Και οι δυο έχουν διακριθεί στο θέατρο. Η τελετή περιλαμβάνει πέρα από μουσική, χορό, παρελάσεις και έντονα το στοιχείο των προβολών και ευρύτερα του εικαστικού περιβάλλοντος. Τον σχεδιασμό και το 3D Mapping ανέλαβαν οι Βέρα Παπασταύρου και Κυριάκος Κουσουλίδης, οι οποίοι υπόσχονται ένα μοναδικό θέαμα. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση του φωτισμού και του ήχου έχουν γίνει από έμπειρους καλλιτέχνες από το ΗΒ.

Χοροί

Εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παραγωγής είναι το κομμάτι του χορού αφού χορευτές πρωταγωνιστούν επί της μεγάλης σκηνής. Δεκαπέντε χορευτές από την Κύπρο και το Ισραήλ χορεύουν τους ρόλους τους Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας σε χορογραφία και διδασκαλία του διάσημου Ισραηλινού χορογράφου και χορευτή Ido Tadmor. Μαζί με τον βοηθό του Jonathan Hay Soutchy ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης χορογραφεί 40 έφηβους χορευτές από σχολεία της Πάφου τα οποία συντονίζει ο Οργανισμός Dance Culture Πάφου. Η πρεσβεία του Ισραήλ ενισχύει σημαντικά τη συνεργασία αυτή των χορευτών της Πάφου με χορευτές από το Ισραήλ σε μια προσπάθεια δημιουργίας στενότερων σχέσεων ανάμεσα στις δύο καλλιτεχνικές ομάδες, γεγονός που θα επεκταθεί και πέρα από το 2017.

Πέρα από τους πιο πάνω, δεκάδες είναι οι συντελεστές που συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της μεγάλης εκδήλωσης, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της χρονιάς.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αντιπροσωπεία του Πάφος2017 και του Δήμου Πάφου θα βρίσκεται στο Άαρχους της Δανίας για την τελετή έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©facebook/George Papadopoulos

You May Also Like

Κλείνει το διάσημο βιβλιοπωλείο του Notting Hill

Ένα από τα πιο διάσημα βιβλιοπωλεία της Αγγλίας, το Travel Bookshop, το οποίο έγινε ...

The Performance Shop | On Display: Ευριπίδης Λασκαρίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © Παύλος Βρυωνίδης Ο Έλληνας σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής ταινιών μικρού μήκους και περφόρμερ Ευριπίδης ...

Απεβίωσε ο Λούτσιο Ντάλα

Tην τελευταία του πνοή στο Μοντρέ της Ελβετίας όπου βρισκόταν για μία σειρά από ...

Ημερίδα: “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην ...

Lest We Forget

Αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας είναι η έκθεση-εγκατάσταση μεγάλων φωτογραφιών-πορτρέτων επιζώντων ...

Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς 2017

Επανέρχονται με μια σειρά από πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις οι Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς, μια ...

X