Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο παραβιάζει τα σύνορα»

Το Σατιρικό Θέατρο και το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 1987-2017, στο πλαίσιο της 30χρονης συνεργασίας τους, παρουσιάζουν στις 30 Ιανουαρίου το βιβλίο «Το θέατρο παραβιάζει τα σύνορα».

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο δρ Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ και θα χαιρετίσουν εκ μέρους του Σατιρικού Θεάτρου ο Τάκης Χατζηδημητρίου, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και εκ μέρους του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου ο δημοσιογράφος Χασάν Καχφετζίογλου.

Η Τ/κ Δημοτική Ορχήστρα Λευκωσίας θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα.

Παρατίθεται αυτούσιο ένα απόσπασμα από το βιβλίο: 

«Τα τουρκικά και τα ελληνικά φορτηγά ράχη με ράχη (με την πισινή) στο οδόφραγμα.

Μετά από πρόσκληση του Σατιρικού Θεάτρου, το Τ/κ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες και παίρνει τις απαραίτητες άδειες για να περάσει στη Νότια Κύπρο. Στις 17 Μαΐου 2003, στις 10:00 το πρωί, βάζει τα σκηνικά της παράστασης και τα υπόλοιπα στο φορτηγό και ξεκινάει για το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, από όπου θα περάσει στο νότιο μέρος της Κύπρου.

Το φορτηγό του Τ/κ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας περνά εύκολα από το τ/κ σημείο ελέγχου αλλά αναγκάζεται να σταματήσει στο ε/κ σημείο ελέγχου. Οι Ελληνοκυπριακές αρχές με την αιτιολογία ότι «ένα φορτηγό με νούμερα των κατεχομένων δεν μπορεί να περάσει στο νότιο μέρος της Κύπρου», δεν επιτρέπουν στο φορτηγό να περάσει. Το φορτηγό γυρίζει πίσω στο τ/κ σημείο ελέγχου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Τ/κ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας Γιασάρ Έρσοϋ τηλεφωνεί σε ένα από τους διαχειριστές του Σατιρικού Θεάτρου τον Κώστα Καυκαρίδη, του εξηγεί τι έγινε και ότι χωρίς τα σκηνικά δεν θα μπορέσουν να κάνουν την παράσταση. Τότε το Σατιρικό Θέατρο στέλνει αμέσως φορτηγό με νούμερα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά το φορτηγό από την νότια Κύπρο περνά με ευκολία από το ε/κ σημείο ελέγχου αλλά οι Τ/κ αρχές με την αιτιολογία ότι «ένα φορτηγό με νούμερα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να περάσει στο βόρειο μέρος της Κύπρου» δεν το αφήνουν να περάσει. Η κατάσταση φτάνει σε αδιέξοδο.

Οι διευθυντές και οι καλλιτέχνες των δύο θεάτρων σκέφτονται τι θα κάνουν σε αυτή την κωμικοτραγική κατάσταση της μοιρασμένης τους πατρίδας. Αν δεν καταφέρουν να βρουν μια λύση, το βράδυ της ίδιας μέρα στις 20:00 δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν το έργο στο Ελληνοκυπριακό κοινό. Αυτό θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους κύκλους που υποστηρίζουν τη διχοτόμηση.

Το Σατιρικό Θέατρο και το Τ/κ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αυτή τη φορά μένουν άπραγοι στο οδόφραγμα. Αλλά δεν τα βάζουν κάτω και δεν παραδίδονται στους κανόνες του στάτους κβο.

Ο Γιασάρ Έρσοϋ, ο Οσμαν Αλκάς και ο Ερόλ Ρεφίκογλου, στην προσπάθεια τους να βρουν μια λύση, ενημερώνουν για την κατάσταση τον τότε Τ/κ Δήμαρχο της Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ και ζητούν τη στήριξή του. Ο Κουτλάι Ερκ επικοινωνεί με τη Διοίκηση των Τουρκικών Δυνάμεων Ασφαλείας και το υπουργείο εσωτερικών της ΒΚ αλλά παρά τις προσπάθειες του δεν καταφέρνει να πάρει άδεια για να περάσει το ε/κ φορτηγό στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Ένα πλήρες αδιέξοδο. Όταν ο Γιασάρ Έρσοϋ ρωτά τον Κουτλάι Ερκ «Δήμαρχε και τι θα κάνουμε τώρα;», αυτός εξαιρετικά ενοχλημένος με την κατάσταση είπε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα φίλοι μου, θα ακυρώσουμε την παράσταση».

Εντωμεταξύ, τα διευθυντικά στελέχη και οι καλλιτέχνες του Σατιρικού Θεάτρου περιμένουν με το φορτηγό στο ε/κ σημείο ελέγχου.
Η παράσταση του έργου «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες, τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και το κοινό θα ερχόταν το βράδυ για να παρακολουθήσει το έργο, αλλά εξαιτίας του Κυπριακού προβλήματος, ή μάλλον των κωμικοτραγικών καταστάσεων που δημιούργησε η διχοτόμηση της Κύπρου, υπήρχε τώρα ο κίνδυνος να ακυρωθεί η παράσταση.

Το Σατιρικό Θέατρο και το Τ/κ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας που αγωνίζονται για την επανένωση της διχοτομημένης τους πατρίδας, δεν αποδέχονται αυτή την παράλογη και ανόητη κατάσταση και προσπαθούν να βρουν μια λύση. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή η απεριόριστη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη μπαίνει σε δράση. Η λύση τους κτυπά σαν αστραπή. Το φορτηγό με τα ε/κ νούμερα δεν θα περάσει στο βορρά και το φορτηγό με τα τ/κ νούμερα δεν θα περάσει στο νότο αλλά το πρόβλημα θα λυθεί… το έργο θα παρουσιαστεί στο Ελληνοκυπριακό κοινό… τα σύνορα θα παραβιαστούν. 

Τα φορτηγά με τα ε/κ και τα τ/κ νούμερα οδηγούνται ράχη με ράχη (με την πισινή) μέχρι το σημείο που χωρίζει το βόρειο με το νότιο μέρος της Κύπρου, με τρόπο που οι τροχοί τους δεν παραβιάζουν τα όρια αλλά που οι κάσες τους να αγγίζουν η μία στην άλλη. Στο φορτηγό με τα τ/κ νούμερα οι καλλιτέχνες του Τ/κ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και στο φορτηγό με τα ε/κ νούμερα οι καλλιτέχνες του Σατιρικού Θεάτρου. Μεταφέρουν τα σκηνικά και τα υπόλοιπα πράγματα από το φορτηγό με τα τ/κ νούμερα στο φορτηγό με τα ε/κ νούμερα, γελώντας και κάνοντας αστεία για την κατάσταση, κάτω από τα σαστισμένα βλέμματα των Ε/κ και Τ/κ αστυνομικών.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι καλλιτέχνες του Τ/κ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και του Σατιρικού Θεάτρου, χαρούμενοι και κεφάτοι φτάνουν στην αίθουσα του Σατιρικού Θεάτρου, τελειώνουν γρήγορα όλες τις ετοιμασίες και περιμένουν το τρίτο κουδούνι.

Το Τ/κ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και το Σατιρικό Θέατρο, υπερβαίνοντας για ακόμα μια φορά τα οδοφράγματα και τις ανόητες πολιτικές, δημιουργούν μέσω του θεάτρου μια γέφυρα ειρήνης και στις 17 Μαΐου 2003, στις 20:00, στην αίθουσα του Σατιρικού Θεάτρου, παρουσιάζουν στο Ελληνοκυπριακό κοινό το έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Το βράδυ της παράστασης, βρίσκονται ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό ο Πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Ε/κ Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχάλης Ζαμπέλας και ο Τ/κ Δήμαρχος Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι και χειροκροτούν όρθιοι την παράσταση».

+ Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στο «Σπίτι της Συνεργασίας» στη Λευκωσία, στις 18:30.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22445740 ή επισκεφθείτε τη σελίδα στο facebook.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Μεγάλα ονόματα στην Αγία Νάπα

Οι indie Charlatans, που γεμίζουν ολόκληρα στάδια στη Βρετανία, θα δώσουν το «παρών» τους ...

To Δοχείο και το Περιεχόμενό του

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό; Το δοχείο ή ...

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2014

Επανέρχεται στο Θέατρο Ριάλτο για 14η συνεχή χρονιά η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στις 7, ...

Οσκαρ 2021 : Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες εννέα κατηγοριών

Ανακοινώθηκαν τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου οι βραχείες λίστες (short lists) εννέα ...

Μέγαρο Κουλτουριάρηδων

Μία ακόμη άποψη για το Μέγαρο Πολιτισμού, καθώς αρχίζει νέος κύκλος αντιδράσεων σε σχέση ...

Monsieur Doumani & φίλοι στις 23 Δεκεμβρίου

Το τοπικό γκρουπ Monsieur Doumani επανέρχεται στις ζωντανές εμφανίσεις με μια χριστουγεννιάτικη φιέστα που ...

X