«Πλάνητες» στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την τελετή έναρξης του Πάφος2017 και τις εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν. Ανάμεσά τους η εικαστική έκθεση «Πλάνητες», σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο χώρους και θα εγκαινιαστεί στις 28 Ιανουαρίου.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα μερικών από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης κυπριακής τέχνης και καλλιτεχνών από τον διεθνή χώρο.

Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην Παλιά Ηλεκτρική στο κέντρο της Πάφου και στην οικία της οδού Σέλλεϋ, προτείνοντας μια διαφορετική περιήγηση στον αστικό ιστό της Πάφου. Κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης στις 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 17:00 ξεκινώντας από την Παλιά Ηλεκτρική και καταλήγοντας στην οικία της οδού Σέλλεϋ.

planites12planites13 planites2 planites3 planites4 planites5 planites6 planites7 planites8planites11 planites9 planites10planitesΞεκίνησε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου το στήσιμο της έκθεσης Πλάνητες, στην Παλιά Ηλεκτρική. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6, η επιμελήτρια της έκθεσης Έλενα Πάρπα ανέφερε ότι στην έκθεση φιλοξενούνται έργα που πραγματεύονται την έννοια του πλάνητα στις ποικίλες εκφάνσεις του, είτε πρόκειται για περιηγητή, περιπλανώμενο, ταξιδευτή ή και πρόσφυγα, μετανάστη αλλά και στις πιο ποιητικές πλευρές της έννοιας όπως η ταυτότητα ή μια αρχιτεκτονική μεταβαλλόμενη δομή.

Καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αμερική και τη Βραζιλία συμμετέχουν στην έκθεση.

Η έκθεση εντάσσεται στην ενότητα Ταξιδιώτες του Κόσμου του Πάφος2017 και προτείνει μια διαφορετική περιπλάνηση στον αστικό ιστό της Πάφου όπως διαμορφώνεται μέσα από την ανάπλασή του αυτή τη στιγμή.

Το σκεπτικό της έκθεσης «Πλάνητες» και άλλες λεπτομέρειες εδώ

Αριθμός συμμετοχών στην έκθεση συνδέουν τους δύο χώρους όπου αναπτύσσεται η έκθεση. Όπως ανέφερε η επιμελήτρια, μια από αυτές τις συμμετοχές είναι το πρότζεκτ του Άλκη Χατζηανδρέου και του Ben Evans με τίτλο The ignorant tour guides στο πλαίσιο του οποίου ο επισκέπτης μπορεί, κρατώντας ένα mp3 και μέσα από διαφορετικού τύπου ερωτήσεις από αυτές που εγείρονται συνήθως σε μια τυπική ξενάγηση, να περιπλανηθεί στην πόλη και ανάμεσα στους δύο χώρους.

Ένα άλλο πρότζεκτ που συνδέει τους δύο χώρους είναι μέσα από την αίσθηση της όσφρησης. Πρόκειται για τη συμμετοχή της Μαριάννας Κωνσταντή στην έκθεση, η οποία μελετά τις μυρωδιές στο πλαίσιο της λατρείας της Θεάς Αφροδίτης και κάνει μια «οσφρητική» εγκατάσταση που συνδέει τους δύο χώρους.

Επίσης η συμμετοχή της Ελένης Καμμά εισηγείται την ιδέα του περιπάτου στην πόλη καθώς αναφέρεται στο πώς αντιλαμβανόμαστε και σχετιζόμαστε με τον δημόσιο αστικό χώρο. Ο περίπατος της Ελένης Καμμά θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινώντας από την Οικία της οδού Σέλλεϋ και καταλήγοντας σε μια δημόσια συζήτηση σε σχέση με τον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα με την έννοια των public things είτε πρόκειται για ένα δημόσιο κήπο ή για τον ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια, στα έργα υπάρχει μια ανοιχτή και διερευνητική προσέγγιση μέσα από ποικίλες οπτικές ματιές και αυτό είναι το ενδιαφέρον πια στην σύγχρονη τέχνη, ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη οπτική γωνία για να κοιτάμε τα πράγματα είτε μιλούμε για το προσφυγικό ή για τη σχέση μας με το διάστημα. Επί τούτου η επιμελήτρια ανέφερε το παράδειγμα της εγκατάστασης της Rosa Barba με τίτλο The color out of space. Το έργο αυτό πραγματεύεται το πώς κατανοούμε τις εικόνες που έρχονται σε μας από το διάστημα από τα διάφορα παρατηρητήρια όπου οι επιστήμονες χρησιμοποιούν χρώματα.

planites15 planites16 planites17H έκθεση θα παρουσιαστεί στην Παλιά Ηλεκτρική και στην οικία της οδού Σέλλεϋ. Προς το παρόν, πάντως, η Πάφος είναι Ανοιχτό… Εργοτάξιο Πολιτισμού. ΦΩΤΟ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

+ Για περισσότερες πληροφορίες: planetes2017.wordpresss.com
www.pafos2017.eu 

Πολυχώρος Πολιτισμού – Παλιά Ηλεκτρική [Οδός Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8, Πάφος]
Οικία οδού Σέλλεϋ [πρώην οικία του Αστυνομικού Διευθυντή Πάφου]

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10:00-13:00 και 16:00-19:00 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έναρξης 28 & 29 Ιανουαρίου 2017, 16:00-19:00 καθημερινά
και κατόπιν ραντεβού: info@pafos2017.eu | T: +357 26932017

You May Also Like

Μουσείο του Λούβρου: Όλες οι συλλογές του διαθέσιμες online και δωρεάν

Περισσότερα από 480.000 έργα του Μουσείου του Λούβρου που ανήκουν στις συλλογές του μπορεί ...

Θεατρικό μιούζικαλ για τον Μπομπ Μάρλεϊ στο Λονδίνο

Ένα νέο μιούζικαλ εμπνευσμένο από τη ζωή και τη μουσική του θρύλου της reggae ...

Στη ρουμάνικη «Μη με αγγίζεις» η Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε 2018

Για μια ακόμη φορά ο ρουμάνικος κινηματογράφος έδειξε τη ξεχωριστή, ανανεωτική του δύναμη , ...

Με εγκεφαλικό νοσηλεύεται η Μονσερά Καμπαγιέ

Σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης με εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια ταξιδιού της ...

Εργαστήρι χορού για ηθοποιούς με τον Φώτη Νικολάου

Ο ΘΟΚ διοργανώνει ένα εργαστήρι χορού για ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών με το ...

Θάτσερ-mania με αφορμή την ταινία The Iron Lady

Χάρη στη Μέριλ Στριπ, η «Η Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ «εισβάλλει» και πάλι στην ...

X