Πρωτεύουσες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Από χθες η Πάφος εγκαινίασε τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017, και μόνο η φιλοξενία του θεσμού έχει δώσει μια νέα αυτοπεποίθηση στην πόλη. Οι επιπτώσεις δηλαδή που καταγράφηκαν σε τόσες άλλες πόλεις που είχαν στο παρελθόν τον τίτλο, ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με έκθεση για λογαριασμό της Κομισιόν ως καταλύτης για τις πολιτιστικές και όχι μόνο υποδομές της, άγγιξαν και την ξεχασμένη για χρόνια από το κεντρικό κράτος Πάφο.

Η Λεμεσός, που είχε χάσει σχετικά γρήγορα την ευκαιρία να αποτελέσει πολιτιστική πρωτεύουσα αφήνοντας στον τελευταίο γύρο τις προτάσεις της Πάφου και της Λευκωσίας, δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα. Τις πολιτιστικές υποδομές τις έχει, την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία πως πρόκειται για πόλη και όχι για συνονθύλευμα χωριών και οικισμών, επίσης.
Για παράδειγμα, την ερχόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται η διαδραστική εγκατάσταση Parallel Cities στο Παλιό Ξυδάδικο, θέτοντας το αιώνιο [πλασματικό ή όχι έχει την σημασία του] δίλημμα: ανάπτυξη ή διατήρηση;

Τι απέμεινε από το Project Nicosia που διαδέχθηκε την προσπάθεια για την πολιτιστική πρωτεύουσα; Μόνο το Pop-Up Festival και η επιγραφή πάνω στο κτήριο με τα αυτοκίνητα του Ουζουνιάν, στο τέρμα της Βουλγαροκτόνου.

Δεν αναφέρομαι στο Nicosia 2017… ρεβανσιστικά. Όμως ο Δήμος Λευκωσίας επικεντρώθηκε στα βασικά και άφησε πίσω το όραμα στο οποίο θα μπορούσε να είχε δώσει ώθηση η τότε προσπάθεια. Και παραμένει ακόμα και σήμερα δέσμια ταυτότητας της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας, με τη διαφορά πως σήμερα δίπλα από τις βαρέλλες έχουμε τουλάχιστον και την ευκαιρία να φάμε μια ελληνικότατη μπουγάτσα.

You May Also Like

Τα ποταπά και τα όμορφα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έχουμε μάθει να παραπονιόμαστε για το τι δεν έχει η ...

Trust no one

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ένας φίλος έγραψε στο facebook την περασμένη εβδομάδα κάτι που ...

“Στο Λονδίνο;”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Θυμάμαι κάποτε τους Ελληνοκυπραίους φοιτητές και φοιτήτριες που γνώρισα στις ...

Άσε με να αδιαφορήσω

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Καλέ μου βουλευτή. Πραγματικά αδιαφορώ αν σε έπιασαν με κάποιον ...

Nicosia streaming

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν αντιστάθηκα, μόλις έμαθα την είδηση μπήκα στη σελίδα του ...

NATO-CIA-Γαλαξίας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στις 12 Νοεμβρίου 2014, μετά από μια μακρά και πολύπλοκη ...

X