Συλλογές στο προσκήνιο, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Το ενδιαφέρον του κοινού στις δικές του συλλογές επιχειρεί να στρέψει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέσα από τη νέα σειρά εκδηλώσεών του με γενικό τίτλο «Συλλέκτες».

Ως γνωστό, το Πολιτιστικό της Τράπεζας Κύπρου διαφυλάσσει πέντε κυπρολογικές συλλογές οι οποίες θεωρούνται ίσως οι μεγαλύτερες στο είδος τους. Πρόκειται για τις συλλογές Νομισμάτων – Χαρτών – Σπάνιων Βιβλίων και Χειρογράφων, Χαρακτικών, Παλαιών Φωτογραφιών και Υδατογραφιών – Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης και Κυπριακών Αρχαιοτήτων.
Οι εκδηλώσεις, ωστόσο, δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στις συλλογές του Ιδρύματος, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον καθώς αντικατοπτρίζουν σημαντικές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής ιστορίας και πολιτισμού.

Φιλοτελική αρχή

Με μια από αυτές τις συλλογές ξεκινά η σειρά «Συλλέκτες»: πρόκειται για μια συλλογή με βικτωριανές εκδόσεις γραμματοσήμων στην Κύπρο των ετών 1880 -1896. Ο Άκης Χρίστου αντιπρόεδρος της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας, θα δώσει μια διάλεξη για αυτό το θέμα στις 20 Ιανουαρίου.

Οι Βικτωριανές εκδόσεις γραμματοσήμων της Κύπρου του 19ου αιώνα αποτελούν την πλέον ενδιαφέρουσα περίοδο του κυπριακού φιλοτελισμού. Η σημασία των εκδόσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τόσο της παγκόσμιας όσο και της τοπικής ιστορίας. Η διάλεξη περιλαμβάνει μια μικρού μεγέθους ανάλυση της ιστορίας της Κύπρου σε σχέση με τα παγκόσμια γεγονότα τα οποία είχαν άμεση επίδραση στη φιλοτελική ιστορία του νησιού.
Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανάλυση των πέντε σειρών οι οποίες εκδόθηκαν από το 1880 μέχρι και το 1896 που θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό των γραμματοσήμων, την ιστορική τους σημασία, τη διαδικασία εκτύπωσης με τα εκτυπωτικά σφάλματα καθώς και τη χρήση τους σε φακέλους. «Σκάνδαλα» της εποχής αποτελούν επίσης μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ταχυδρομικής ιστορίας, σε κάποια από τα οποία αναφέρεται η ομιλία.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη των Κυπριακών Ταχυδρομείων και της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας.Photo Workshop1web

Και μικροί συλλέκτες

Στο πλαίσιο της σειράς «Συλλέκτες», το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου εγκαινιάζει παράλληλα τη σειρά εκδηλώσεων «Μικροί Συλλέκτες» με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, μέσω διαδραστικών εκδηλώσεων να καλλιεργηθεί στους νέους η αγάπη του συλλέγειν και να μεταδοθούν βασικές αρχές που θα βοηθήσουν στη δημιουργία συλλογών, επομένως και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται στις 21 Ιανουαρίου ένα εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών με τίτλο «Τα γραμματόσημα και η χρήση τους – Μια παιδική προσέγγιση: Ταξίδι στο διάστημα». Το εργαστήρι θα παρουσιάσουν ο Άκης Χρίστου και η Ελένη Σιούφτα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εικονογράφος.

Photo Workshop2web

Μετά από σύντομη παρουσίαση για τις αρχές τις επιστολογραφίας και τις διάφορες διαδικασίες αποστολής και εκτύπωσης των γραμματοσήμων τα παιδιά καλούνται να λάβουν μέρος σ’ ένα εικαστικό παιχνίδι, δημιουργώντας το δικό τους γραμματόσημο για τη σειρά «Ταξίδι στο διάστημα».

+ Διάλεξη την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα Ανδρεά Πατσαλίδη (1ος όροφος) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου / facebook event

+ Εργαστήρι για παιδιά στις 21 Ιανουαρίου, ώρες 10:00 και 11:30, στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος (Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία). Δωρεάν Συμμετοχή. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 22128182 / facebook event 

You May Also Like

Πήγα στο IntuNition της Λίας Χαράκη

Τον Μάρτιο, λίγες μέρες πριν το lockdown, η Χριστίνα Παρή παρακολούθησε ένα από τα ...

Πωλούνται οι πιτζάμες του Michael Jackson, το μπουκαλάκι με τα Valium του Elvis και τούφες των John Lennon και Curt Cobain

Προσωπικά αντικείμενα διασήμων στο σφυρί στη δημοπρασία «Icons and Idols 2015». Οι πιτζάμες που ...

Φοίβος Δεληβοριάς – Σωφρόνης Σωφρονίου στη σκηνή του Ριάλτο

Φοίβος Δεληβοριάς και Σωφρόνης Σωφρονίου θα βρεθούν στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο για μια ...

Ψηφιακός Δον Κιχώτης από το Μουσείο Παραμυθιού

Η ψηφιακή διαδραστική αφήγηση παραμυθιού “Το ταξίδι του ιππότη Δον Κιχώτη!” ταξιδεύει σε νηπιαγωγεία ...

Έκθεση της Μάγιας Χατζηγεωργίου στο Παρίσι

Την πρώτη της ατομική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Κύπρια εικαστικός ...

Ο Nick Cave είναι Lawless

Ο ταλαντούχος κύριος Nick Cave έχει γράψει το σενάριο και βεβαίως τη μουσική της ...

X