Τρεις εκθέσεις στο 3ο Graphic Stories Cyprus 2017

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk

«Πιστεύω ότι μια έκθεση τέχνης μπορεί να είναι συναρπαστική, διασκεδαστική, να προσφέρει μια βαθιά πνευματική ικανοποίηση και ταυτόχρονα να είναι σοβαρή. Αυτές δεν είναι αντιφατικές έννοιες στην τέχνη»

Με αυτά τα πολύ λίγα λόγια ο Jeffrey Deitch πρώην διευθυντής του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες κατάφερε να αποδώσει με αφοπλιστική απλότητα τους λόγους για τους οποίους μια έκθεση τέχνης βρίσκει συνήθως απήχηση όχι μόνο στο φιλότεχνο κοινό, αλλά και στους απλούς παρατηρητές ή ακόμα και στους τυχαίους περαστικούς που μπορεί απλώς να κοντοσταθούν μπροστά σε ένα έργο τέχνης από περιέργεια και τελικά να καταλήξουν να αφιερώσουν όλο τους το απόγευμα μέσα σε μια γκαλερί ή έναν εκθεσιακό χώρο.

Στο πλαίσιο της λογικής αυτής η 3η συνάντηση σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 10 έως 12 Μαρτίου του 2017, έχει προγραμματίσει την παρουσίαση τριών πολύ σημαντικών εκθέσεων.

«Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας», είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης και θα περιλαμβάνει τα διακριθέντα έργα που θα προκύψουν από τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό αφίσας που διοργανώνει το Graphic Stories Cyprus. Το δημιουργικό σκεπτικό του διαγωνισμού σε σχέση με τη σχεδίαση της αφίσας, στηρίχθηκε στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας και στις βασικές αρχές της ουτοπικής θεμελίωσης μιας κοινωνίας που αποτυπώνονται στον σχεδιασμό της αναγεννησιακής Λευκωσίας. Το θέμα του διαγωνισμού, αλλά και η αντίστοιχη έκθεση αποτελούν δράσεις που έχουν ως γενικότερο στόχο μέσα από τους συμβολισμούς του σχεδίου των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας να προβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική μιας πόλης που υπήρξε αλλά και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και γραμμάτων και που μπορεί να ατενίζει ένα μέλλον χωρίς τείχη και χωρίς σύνορα. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των έργων για τον διαγωνισμό είναι η 20η Ιανουαρίου 2017. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από το «Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου», στην αίθουσα «Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη». Τα εγκαίνια της έκθεσης καθώς και η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, μετά το πέρας των προγραμματισμένων διαλέξεων. Τα βραβεία των νικητών χορηγούν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική εταιρεία γραμματοσειρών Parachute fonts.

Η δεύτερη προγραμματισμένη έκθεση του Graphic Stories Cyprus για το 2017 αφορά το project «Sing me a Poster» της δημιουργικής ομάδαςWorldwide Graphic Designers (WGD). Το διεθνές αυτό γκρουπ δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει σχεδιαστές από όλο τον κόσμο οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη γραφιστική και ιδιαίτερα τον σχεδιασμό αφίσας. Μέσα από τα project που δημιουργεί η WGD, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους με διαφορετική εθνικότητα, πολιτισμό και γλώσσα να γνωριστούν, να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν από κοινού. Το project «Sing me a Poster» συγκέντρωσε τα έργα 115 σχεδιαστών από 39 διαφορετικές χώρες. Το αποτέλεσμα αυτών των συνεργασιών είναι 70 αξιόλογα πόστερ, το κάθε ένα αφιερωμένο στο τραγούδι που επέλεξαν οι σχεδιαστές. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της 3ης ετήσιας Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης» από τις 11 έως τις 27 Μαρτίου 2017. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 17:30 και θα πλαισιωθούν από τη μουσική των τραγουδιών που οπτικοποιήθηκαν από τους σχεδιαστές.

Η τρίτη επίσης πολύ σημαντική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 3ου Graphic Stories Cyprus έχει τίτλο «FREESTYLEE ROOTS». Η έκθεση αυτή διοργανώνεται στη μνήμη της ζωής και του έργου του Michael Thompson, από τον Dane Thompson (υιό του Michael) και τη συνεργάτιδα του Michael, Μαρία Παπαευσταθίου. Ο Τζαμαϊκανός καλλιτέχνης Michael Thompson, γνωστός ως «FREESTYLEE artist without borders» απεβίωσε στις 15 Αυγούστου του 2016. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν 50 αφίσες σχεδιασμένες από τον καλλιτέχνη οι οποίες εστιάζουν σε δύο θέματα, αρκετά διακριτά μεταξύ τους. Το πρώτο αφορά τον εορτασμό του ηρωισμού του λαού της Τζαμάικα και στη διαρκή αντίστασή του κατά των δυνάμεων καταπίεσης. Ο δεύτερος θεματικός κύκλος της έκθεσης εκφράζει τις ευαισθησίες του καλλιτέχνη σε σχέση με τα φλέγοντα προβλήματα του πολέμου και της εξαναγκασμένης μετανάστευσης που αυτός προκαλεί. Η έκθεση αποτυπώνει με διαύγεια την αποστολή του καλλιτέχνη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε το παρελθόν και το παρόν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στην αίθουσα Cine Venue του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 11 Μαρτίου του 2017 στις 20:30 στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από τις μουσικές επιλογές του Κύπριου Dub ποιητή και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Haji Mike, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προσφέρει την καταλυτική του βοήθεια στον θεσμό του Graphic Stories Cyprus.

+ Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκθέσεις και όχι μόνο της 3ης συνάντησης σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας Κύπρου στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.graphicstoriescyprus.com

 

You May Also Like

Γραφικές τέχνες, παιδεία και πολιτισμός

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk Γραφικές τέχνες είναι ο τίτλος του μαθήματος που ...

Graphic Stories Cyprus – Οι γραφιστορίες παίρνουν ζωή!

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά / @mak.adcy Μέσα από τις σελίδες του πολιτιστικού ένθετου “Παράθυρο”, ...

Το σκίτσο του πρώτου εξώφυλλου του Τεν Τεν πωλήθηκε 1 εκατ. δολάρια

H αρχική εικονογράφηση του πρώτου εξώφυλλου που εστιάζει στον Τεν Τεν και κυκλοφόρησε τον ...

Οι Τέχνες και ο σκοπός της εκπαίδευσης

Εν μέσω θέρους και καλοκαιρινής ραστώνης, για τους περισσότερους συμπολίτες μας που πιο πολύ ...

Οι διαλέξεις του 4ου Graphic Stories Cyprus

Ένας από τους βασικότερους στόχους ενός συνεδρίου, διαχρονικά, είναι η μετάδοση εξειδικευμένης γνώσης και ...

Graphic Stories Cyprus 2015

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά | Graphic Designer | @mak.adcy Οι πύλες της ...

X