Τόσο κοντά, τόσο μακριά | Η σύγχρονη κυπριακή τέχνη ταξιδεύει στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο So Close Yet So Far Away, που εγκαινιάζεται στις 12 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Τελ Αβίβ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών σε μια προσπάθεια γνωριμίας της σύγχρονης κυπριακής τέχνης με το κοινό του Ισραήλ, μιας χώρας «τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά», όπως μεταφράζεται ο τίτλος της έκθεσης.

Πρώτη παρουσία

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του Τελ Αβίβ, στο ενδιαφέρον του οποίου τοποθετείται αποκλειστικά η σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ισραήλ μια δυναμική ομάδα δεκαεπτά Κυπρίων καλλιτεχνών.

Με έργα τους συμμετέχουν στην έκθεση οι καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου, Θεόδουλος Γρηγορίου, Elizabeth Hoak-Doering, Sholeh Zahraei, Αντρέας Καλλή, Ελένη Καμμά, Nurtane Karagil, Κυριακή Κώστα, Λία Λαπίθη, Μαρίνα Ξενοφώντος, Αντρέας Σάββα, Νάγια Σάββα, Kamil Saldun, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, TWOFORTWO (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής) και Μαριάννα Χριστοφίδου

«Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της αυξημένης ορατότητας της ’περιφερειακής’ καλλιτεχνικής δραστηριότητας στον διεθνή χώρο, η έκθεση ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο διαπραγματεύονται θέματα Ιστορίας, μνήμης και πολιτικής», αναφέρεται στο σκεπτικό της έκθεσης.

andreas_savva_get-ready_webΑνδρέας Σάββα, Get Ready

«Η Κύπρος είναι τόσο κοντά στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται τόσο μακριά. Παρ’ όλη τη γεωγραφική συγγένεια των δύο χωρών, πολύ λίγα γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλον, και η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαφορές και ομοιότητες, ένα μακρό και κυρίαρχο ιστορικό παρελθόν, συνεχείς γεωπολιτικές αναταραχές και αδιάκοπες κρίσεις: κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στο παρόν και στο μέλλον.

klitsa_antoniou_thepersistence-of-the-image_webΚλίτσα Αντωνίου, The Persistence of the Image

marianna_christofides_along-the-g-line_webΜαριάννα Χριστοφίδου, Along the G-Line

sholeh_zahrei_kamil_saldun_gomsu_webSholeh Zahraei & Kamil Saldun, Gomsu

Οι καλλιτέχνες μάς καλούν να προβληματιστούμε ως προς την Ιστορία, τη μνήμη και την πολιτική, σε σχέση με τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα και τις πολύπλευρες πολυπλοκότητες της κυπριακής ταυτότητας».

H έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC) με το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα παραμείνει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2017. Τη βραδιά των εγκαινίων θα παίξει ζωντανά το μουσικό σχήμα Marsh Dondurma.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο του Θεόδουλου Γρηγορίου το οποίο θα παρουσιάζεται στην έκθεση.

You May Also Like

Αναδρομική έκθεση Άντη Παρτζίλη | 45 χρόνια σκηνογραφίας

Μια αναδρομική έκθεση με το πλούσιο σκηνογραφικό έργο του Άντη Παρτζίλη πραγματοποιείται στην Πανεπιστημιούπολη ...

Νεκρός ο Ρόμπιν Γουίλιαμς

Ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη βόρεια Καλιφόρνια με ...

The 39 Steps από το Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «Διόνυσος» παρουσιάζει το έργο The 39 steps, μια κατασκοπική κωμωδία με στοιχεία ...

Φεστιβάλ Βενετίας 2018| Προβολή με κεραυνό να υποδέχεται τη Lady Gaga και το νεογέννητο αστέρι της

Κυριολεκτικά με κεραυνό αναγγέλθηκε η άφιξη της Lady Gaga στο Λίντο της Βενετίας, όταν, ...

Οι πρεμιέρες του Γενάρη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με επτά πρεμιέρες και μια «συνδικαλιστικού» (με κάθε επιφύλαξη του ...

Εκλάπη το ροζάριο της Μαρίας Α΄ της Σκωτίας

Το βράδυ της Παρασκευής, η βιτρίνα στην οποία προβαλλόταν το ροζάριο βρέθηκε ανοιχτή και ...

X